Kunst og håndverk - årsstudium

Ønsker du å skape analoge og digitale bilder, forme i leire, skape skulpturer, designe og redesigne egne bærekraftige produkter i tre og tekstil? Ønsker du lære om hvordan fantasi og kreativitet oppstår i arbeid med ulike materialer? Vil du lære om arbeid med form, farge og visuell kommunikasjon? Da kan årsstudiet i kunst og håndverk ved Universitetet i Stavanger være studiet for deg!

Sist oppdatert
Fakta
Varighet

1 år / 2 semestre

Studiepoeng

60

Antall studieplasser

10

Poenggrense

2022: 50 / 42,9 (ORD / førstegang)

Søknadsfrist

15. april via Samordna opptak

Kunst og håndverk er både et kunst- og kulturfag og et praktisk estetisk ferdighetsfag.

Om studiet

Hos oss vil du få muligheten å arbeide med form, farge og visuell kommunikasjon, utvikle og utfordre din egen kreativitet. På studiet vil du lære om ulike to- og tredimensjonale materialer. Du vil få muligheten til å eksperimentere og prøve ut ulike analoge og digitale verktøy og materialer innen tegning, maling, tre, leire, tekstil, trykk, foto, animasjon og print i våre store velutstyrte verksteder.

Kunst og håndverk er et kunst- og kulturfag og et praktisk estetisk ferdighetsfag. Kunst-, arkitektur, designhistorie og kunstopplevelser i nærmiljøet er en integrert del av studiet og studiet vil by på en veksling mellom sanseinntrykk, formell kunnskap, analyse, refleksjon, fabulering og handling i materialer. 

Utdanningen er rettet inn mot pedagogisk arbeid i grunnskolen, og studiet er også et videreutdanningstilbud for lærere i grunnskolen. Studiet kan og kvalifisere deg for videre kunststudier. Studiet passer deg som er lærer eller for deg som ønsker å fordype deg i et visuelt kunstfag hvor praktisk estetisk arbeid i ulike materialer står sentralt, kombinert med kunsthistorie og fagdidaktikk. 

Eksamensformene under studiet vil være varierte, og du vil få prøve ut ulike uttrykksformer i kunst, design og håndverksverdenen.

Liknende utdanninger

Hva kan du bli?

Etter dette studiet kan du jobbe som kunst-og håndverkslærer i skolen, dersom du har en lærerutdanning. Studiet kan også bli en del av en bachelor- eller mastergrad. Du kan også velge å gå videre på kunststudier, eller arbeide med kunst på andre måter.

Studiet kan være en del av en fri bachelor eller danne grunnlag for videre studier innen faget kunst og håndverk; bachelor eller mastergrad. Studiet er også et videreutdanningstilbud for lærere i grunnskolen.

Læringsutbytte

Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.

Etter fullført studium skal studenten kunne:

 • gjennomføre undervisning i faget, med utgangspunktet i egne praktiske, teoretiske og fagdidaktiske erfaringer med emner:

1. Kunst kultur og natur

2. Bilde og visuell kommunikasjon

3. Skulptur / tema og prosjektarbeid

4. Design og bruksform

5. Arkitektur

6. Forskning og utviklingsarbeid

 • innlemme faget i tverrfaglige sammenhenger
 • gi metodisk veiledning
 • gi konstruktive vurderinger
 • følge opp og videreutvikle elevenes individuelle / gruppe prestasjoner
 • benytte seg av moderne undervisningsmetoder og redskap

Opptakskrav

Krav om generell studiekompetanse

Søknad: via Samordna opptak.

Søknadsfrist: 15. april

Kontakt

Ved spørsmål om opptak til studiet, kontakt opptak@uis.no

Studieplan og emner

Allerede student på dette programmet? Her finner du hele studieprogrambeskrivelsen
 • Obligatoriske emner

  • Kunst og håndverk 1; Analoge og digitale kunst - og designprosesser

   Første år, semester 1

   Kunst og håndverk 1; Analoge og digitale kunst - og designprosesser (ÅKH102)

   Studiepoeng: 30

  • Kunst og håndverk 2, emne 1: Bærekraftig design og håndverk

   Første år, semester 2

   Kunst og håndverk 2, emne 1: Bærekraftig design og håndverk (ÅKH105)

   Studiepoeng: 15

  • Kunst og håndverk 2, emne 2; Forsknings- og utviklingsarbeid

   Første år, semester 2

   Kunst og håndverk 2, emne 2; Forsknings- og utviklingsarbeid (ÅKH106)

   Studiepoeng: 15

Ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Få svar på noen av de vanligste spørsmålene vi får om årsstudiet i kunst og håndverk ved UiS.

Er det mye teori?

Det sentrale i faget kunst og håndverk er praktisk estetisk arbeid innen ulike materialer. Studiet består først og fremst av eget skapende arbeid på ulike verksted. Teorien er knyttet opp mot studentenes skapende arbeid og handler om kunst- og kulturforståelse og hvordan vi kan tilrettelegge for kunst- og designprosesser i grunnskolen.

Må jeg kunne tegne for å gå på dette studiet?

Du trenger ikke være knall god å tegne for å begynne på dette studiet. Studiet er svært pedagogisk oppbygd for å styrke studentens selvtillit og gi hver enkel student innsikt i tegneteknikker. Etter undervisningen i tegning vil du som gruer deg til å tegne være overbevist om at akkurat du kan tegne og være stolt over egen prestasjon. Tegning er kun en liten del av studiet. I faget vil du lære om mange håndverksteknikker i to- og tredimensjonale materialer.

Hva slags materialer og teknikker får vi jobbe med?

Du får jobbe med tegning, form, farge, tre, tekstil, leire, gips og ulike digitale to- og tredimensjonale materialer.

Hvordan er eksamen?

Vi har ulike eksamensformer. Teorieksamen består av både individuell hjemmeeksamen og gruppeeksamen med fokus på fagdidaktikk og kulturforståelse. 60 % av karakteren i faget baserer seg på praktisk estetisk eksamen hvor du lager en utstilling av dine kunst- og designprodukt og prosesser.

Kan jeg ha full jobb ved siden av studiet?

Nei, det kan du ikke! Studiet i kunst og håndverk er et fulltidsstudium som krever at du er tilstede i undervisningen på ulike verksted. På verkstedene vil du få veiledning på dine kunst- og designprosesser og tilgang på materialer, redskaper og ulike maskiner.

MØT en student

Alumnportrett: Kreativt fag som gir deg mange 'verktøy' å jobbe med

Sondre Reime

Sondre Reime har tatt kunst og håndverk som del av grunnskolelærerutdanningen sin.

- Faget kunst og håndverk har gitt meg verdifulle kunnskaper og opplevelser som jeg ser tilbake på med et smil om munnen. Etter det første høst-semesteret i faget kunne jeg bare glede meg til våren, sier Sondre. Studieåret 2019/20 tok han årsstudiet i kunst og håndverk.

Sondre har med det opparbeidet seg 60 studiepoeng i faget, noe som gir ham en variert portefølje som lærer og ellers i livet. Nå gleder han seg til å ta kunst- og håndverkserfaringene med seg inn i barneskolen.

Med for eksempel tekstil, treverk, keramikk, 3D-print og andre digitale hjelpemidler i ryggen gleder han seg til å ta fatt på utfordringer med mange ‘verktøy’ å velge mellom.

- Jeg vil sterkt anbefale dette studiet til andre studenter, om det skulle være kommende lærere eller andre som ønsker seg noen kreative studiepoeng. Man må være forberedt på en spennende, lærerik og ikke minst gøy studiehverdag som vekker kreativiteten og legger til rette for utprøving av egne ideer, sier Sondre Reime.

"Et år jeg aldri kommer til å angre på. Et studie som utvidet horisonten min og oppfordret meg til å skape og tenke selv uten noen restriksjoner på kreativitet. Med støtte av dyktige lærere som alltid pushet meg, noe jeg har tatt med meg videre i mine studier i Modelmaking i England."

Isak Bondø , tidligere student

«Tiden min på kunst og håndverkstudiet var utrolig givende, spennende og utfordrende. Det var en herlig avbrekk for meg som kom rett ut av videregående og en mulighet til å bli kjent med nye mennesker og utfolde meg mer kunstnerisk. En blir ivaretatt og utvikler seg utrolig på et år!» .

Anne Svindland Nijdam , tidligere student

Lurer du på noe? Ta kontakt!

Førsteamanuensis i kunst og håndverk
51834467
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora
Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk

Min tid på UIS sin kunst og håndverk var en enormt givende opplevelse som jeg ville aldri gått glipp av. Jeg lærte nye ting, utvidet horisontene mine og nøt godt av det entusiastiske engasjementet fra mine medstudenter og foreleserne som jobber der. De er lidenskapelige og opptatt av å vise oss et mangfold av kunstformer and uttrykk, og det skinner gjennom i oppgavene og hvordan de møtte oss studenter med åpenhet og entusiasme.

Tiril Pollard , tidligere student

Disse underviser ved studiet

Førsteamanuensis i kunst og håndverk
51834467
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora
Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk
Universitetslektor i kunst og håndverk
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora
Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk
Stue med sofa, bord og planter