Fysikk og matematikk danner basis for all teknologisk utvikling. I masterprogrammet i matematikk og fysikk får du avansert kunnskap om modellering av matematisk-fysiske system.
2 år/ 4 semestre
120
Engelsk
10 for lokale søkere og 5 for internasjonale søkere.
August hvert år
15. april for lokale søkere Søk på Mathematics and Physics i Søknadsweb:

Om studiet
Moderne teknologi og vår forståelse av den verden vi lever i er basert på den vitenskapelige beskrivelsen av naturlige fenomener og avansert matematisk modellering. Vitenskapsfolk og ingeniører er utdannet til å utforske og undersøke disse fenomener og etterfølgende anvende vår viten til å utvikle ny teknologi.
Studiet er internasjonalt og forelesningene vil foregå på engelsk. Information in English.
En mastergrad i matematikk og fysikk vil utstyre deg med ferdigheter i matematikk, fysikk og statistikk på et langt høyere nivå enn de fleste mastergrader i ingeniørfag. Du vil være i stand til å løse svært avanserte matematiske problemstillinger, analytisk og numerisk. Du vil være i stand til å anvende fundamental fysikk på komplekse systemer, både på makroskopisk og mikroskopisk skala. Du vil ha en stor verktøykasse med beregnings-, eksperimentelle og dataanalysemetoder og være i stand til å behandle generelle naturvitenskapelige problemstillinger, men også problemstillinger innenfor økonomi, helse, samfunnsfag og ledelse.
Studenter med fullført grad i matematikk og fysikk finner jobber som spesialister i industrien, i rollen innenfor teknisk design og innovasjon, dataanalyse, matematisk modellering og ledelse. I både den offentlige og private sektor er matematikere og fysikere etterspurt til forskings- og utviklingsteams, særlig for de oppgaver som krevet meget avansert matematikk, deduksjons- og problemløsningsferdigheter, høy presisjon og dyp forståelse.
Noen matematikere og fysikere velger å spesialisere seg ytterligere gjennom en Ph.D. grad, andre får en karriere innenfor utdannelse, på videregående skolenivå, på høyskolenivå eller i andre typer formidling.
Spesialisering
Fra semester 1 velger studenten å spesialisere seg innen enten matematikk eller fysikk og i semester 2 velges et sett med videregående valgemner. Studenter på masterprogrammet vil søke om spesialisering i matematikk eller fysikk før 1. september 1. semester. Hvilken retning en kan velge vil avhenge av bakgrunnen og hvilken bachelorgrad en har.
Masterprosjektet i semester 3-4 gir mulighet for å bruke de tillærte ferdigheter på en konkret, ofte svært utfordrende problemstilling innen moderne matematikk og fysikk. Her eksponeres studenten for noen av de mest avanserte metoder og ideer innen matematikk (algebraisk- og differensialgeometri, topologi og funksjonsanalyse), for nye metoder og ideer innen dataanalyse (statistiske simuleringer, signalanalyse, maskinlæring og AI) og for dagens utforsking av Universets fundamentale egenskaper som benytter noen av verdens mest komplekse teknologi (CERN, ESRF, Gravitasjonsbølger, supercomputere).
Studiet er tilknyttet fagmiljøet ved Institutt for matematikk og fysikk (IMF)
Bidra til å løse verdens klimautfordringer
FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Med matematikk og fysikk kan du bidra til flere av målene.
- FNs bærekraftsmål 8: Anstendig arbeid og økonomisk vekst. Øke den økonomiske produktiviteten gjennom diversifisering, teknologisk fremgang og innovasjon.
- FNs bærekraftsmål 9: Industri, innovasjon og infrastruktur. Vi må finne måter å øke ulike land sine potensiale for utvikling og vekst, og se hvordan de kan utnytte sine ressurser og sin industri mest effektivt.
Hva kan du bli?
Matematikere og fysikere blir ansatt innenfor:
Forskning og utvikling i industri, for eksempel energibransjem, fornybar energi, romteknologi, klima, bio- og energifysikk, modellering og simulering, maskinlæring og kunstig intelligens.
Forskning, utvikling og undervisning i akademia, for eksempel teoretisk fysikk, analyse og utvikling av materialer, kosmologi, algebraisk geometri, matematisk analyse, medisinsk statistikk og økonometri.
Forskning og utvikling i industri, for eksempel oljebransje, fornybar energi, romteknologi, maskinlæring og kunstig intelligens.
Andre jobber i næringslivet og kommune/stat som krever analytiske ferdigheter og matematikkforståelse og bruk av digitale verktøy. Analytiker, finans, forsikringsbransje, logistikk, programmering og medier.
Undervisning på videregående skole og høyskole (med PPU).
Etter fullført grad, kan en søke på doktorgradssstudier (Ph.D.) ved de fleste universitetet i Norge og utlandet, i matematikk eller fysikk avhengig av valgt spesialisering.
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
En kandidat med fullført og bestått toårig mastergrad i matematikk og fysikk skal ha følgende samlede læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
K1: Kandidaten har avansert kunnskap innenfor fagområdene matematikk og fysikk.
K2: Kandidaten har bred kunnskap om fagområdenes vitenskapelige teorier og metoder.
K3: Kandidaten har kunnskap om relevante numeriske/digitale verktøy og metoder som finner anvendelse i matematikk og fysikk, samt eksperimentelle metoder.
K4: Kandidaten har kunnskap om hvordan fagområdene matematikk og fysikk kan relateres til andre real- og teknologifag.
K5: Kandidaten har spesialisert kunnskap innenfor et avgrenset område av enten matematikk eller fysikk i forbindelse med arbeidet med spesialisering og masteroppgaven.
Ferdigheter
F1: Kandidaten kan analysere faglige problemstillinger med utgangspunkt i fagets historie, tradisjoner, egenart og samfunnsposisjon.
F2: Kandidaten kan anvende sine kunnskaper til å gjennomføre konkrete beregninger og argumenter og dermed utlede resultater innenfor sentrale deler av fagområdene matematikk og fysikk, både kjente og nye problemstillinger.
F3: Kandidaten kan benytte relevante digitale verktøy til å analysere problemstillinger i matematikk og fysikk.
F4: Kandidaten kan benytte relevante forskningsmetoder og fagstoffet på en selvstendig og kritisk måte og til å formulere og strukturere faglige resonnement.
F5: Kandidaten kan gjennomføre en vitenskapelig undersøkelse under veiledning og i tråd med etiske og vitenskapelige normer innenfor fagfeltet.
F6: Kandidaten kan kommunisere vitenskapelig selvstendig arbeid, herunder eget arbeid, og beherske fagområdets terminologi, både muntlig og skriftlig.
Generell kompetanse
G1: Kandidaten kan analysere tall- og datamateriale også utenfor eget fagområde.
G2: Kandidaten kan analysere og presentere komplekse problemstillinger på en logisk og strukturert måte.
G3: Kandidaten kan arbeide selvstendig, og oppsøke og tilegne seg avansert kunnskap på egen hånd.
Romfartsingeniør
– Etter hvert som menneskeheten beveger seg mer bortenfor vår egen klode, vil vi trenge en ny yrkesvei: «Romfartsingeniør», sier Anders Tranberg, professor i teoretisk fysikk
Opptakskrav
Gjennomført og bestått bachelorgrad i matematikk og/eller fysikk, eller tilsvarende med minimum 120 studiepoeng i matematikk og fysikk.
Det er satt et nedre karaktergjennomsnitt for opptak på C.
Hvordan søke?
Søknadsfrister
og annen informasjon om søking
Kontakt
Ved spørsmål om opptak til studiet, kontakt masteropptak@uis.no. Søk gjennom Søknadsweb.
Poenggrenser
Lurer du på hvilket snitt man trengte tidligere år for å få opptak? Poenggrenser fra tidligere år.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2023
-
Valg av spesialisering
-
Spesialisering matematikk
-
Obligatoriske emner
-
Mangfoldigheter
Første år, semester 1
-
Statistisk modellering og simulering
Første år, semester 1
-
Masteroppgave i matematikk
Første år, semester 2
-
-
Velg ett emne i 1. semester
-
Matematisk analyse
Første år, semester 1
-
Sannsynlighetsregning og statistikk 2
Første år, semester 1
-
Statistisk læring
Første år, semester 1
-
-
Valgemner ved UiS eller utveksling 2. semester
-
Velg 3 emner i 2. semester (vår)
-
Matrisegrupper
Første år, semester 2
-
Matematisk analyse II
Første år, semester 2
-
Algebraisk geometri
Første år, semester 2
-
Generaliserte lineære modeller
Første år, semester 2
-
-
Utveksling 2. semester (vår)
-
-
-
Spesialisering fysikk
-
Obligatoriske emner
-
Analytisk mekanikk og feltteori
Første år, semester 1
-
Faststoffysikk
Første år, semester 1
-
Masteroppgave i fysikk
Første år, semester 2
-
-
Velg ett emne i 1. semester
-
Astronomi og astrofysikk
Første år, semester 1
-
Mangfoldigheter
Første år, semester 1
-
-
Valgemner ved UiS eller utveksling 2. semester
-
Velg 3 emner i 2. semester (vår)
-
Generell relativitetsteori og kosmologi
Første år, semester 2
-
Kvantefeltteori
Første år, semester 2
-
X-ray and Neutron scattering
Første år, semester 2
-
Numerisk faststoffysikk
Første år, semester 2
-
-
Utveksling 2. semester (vår)
-
-
-
Utveksling
Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling
Opplegg for utvekslingen
I 2. semester på masterprogrammet i matematikk og fysikk er det lagt til rette for et studieopphold i utlandet.
Det er satt opp 30 studiepoeng valgemner i 2. semester. I utlandet må du velge fag som gir en tilsvarende fordypning innen ditt fagområde, og disse må være godkjente før du reiser ut. Det er også viktig at emnene du skal ta i utlandet ikke overlapper med emner du alt har tatt eller skal ta senere i studiet. Et tips er å tenke på din spesialisering og ditt interessefelt.
Flere muligheter
I tillegg til de faglig anbefalte lærestedene som er listet opp under, har UiS en rekke avtaler med universitet utenfor Europa som er aktuelle for alle studenter på UiS med forbehold om at de finner et relevant fagtilbud. Innen Norden kan alle studenter benytte seg av Nordlys- og Nordtek-nettverkene. Finn ut mer.
Kontaktperson
Veiledning og forhåndsgodkjenning av emner: Helene Nicolaisen
Generelle spørsmål om utveksling: Gå til utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon
Utveksling
- Alle land
Technical University of Munich
The Technical University of Munich, also known as TUM, accounts for major advancements in the field of natural sciences. TUM is one of the best universities in Germany and has several awarded scientists and Nobel Prize winners. The Technical University of Munich strives for excellent teaching and research quality.
University of Bonn
Rheinische-Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn har en 200 år lang historie og er å betrakte som et av Tysklands mest anerkjente forskningsuniversitet. Karl Marx, Friedrich Nietzche og Konrad Adenauer er bare noen av mange kjente personer som har fått sin grad fra Universitetet i Bonn.
- Danmark
- Finland
- Tyskland
Technical University of Munich
The Technical University of Munich, also known as TUM, accounts for major advancements in the field of natural sciences. TUM is one of the best universities in Germany and has several awarded scientists and Nobel Prize winners. The Technical University of Munich strives for excellent teaching and research quality.
University of Bonn
Rheinische-Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn har en 200 år lang historie og er å betrakte som et av Tysklands mest anerkjente forskningsuniversitet. Karl Marx, Friedrich Nietzche og Konrad Adenauer er bare noen av mange kjente personer som har fått sin grad fra Universitetet i Bonn.
- USA
Kontakt oss
Fakultetsadministrasjonen TN
Kontor for utdanningsadministrative tjenester
Spørsmål og svar
Hvilke emner dekkes på studiet? Kan jeg ta en bachelorgrad i matematikk og fysikk? Hvordan er studentmiljøet?

Består studiet av matematikk eller fysikk eller begge deler?
Masterstudiet i matematikk og fysikk tilbyr både matematikk og fysikk. I første semester velger du mellom spesialisering i matte eller fysikk.
Hvilke områder kan jeg fordype meg i på masternivå?
Ved UiS kan du på masternivå fordype deg i ulike områder innen matematikk og fysikk. Vi har sterke fagmiljøer innen algebraisk geometri, matematisk analyse, matematisk statistikk, materialfysikk, kosmologi og partikkelfysikk og matematisk fysikk. Les om våre fagmiljøer.
Kan jeg ta en bachelorgrad i matematikk og fysikk?
Er du tatt opp på 5-årig master i matematikk og fysikk kan du velge (på 5. semester) å avslutte studiet med en bachelorgrad i matematikk og fysikk ved å skrive bacheloroppgave i 6. semester. Denne bachelorgraden kvalifiserer blant annet master i Computational Engineering ved UiS, samt MSc-studier i fysikk eller matematikk ved andre universiteter. Bachelorstudenter i matematikk og fysikk fra UiS har tidligere også tatt master i Ris Analysis og master i petroleumteknologi.
Er det bra studentmiljø på instituttet?
Javisst! Som matematikk og fysikk-student anbefaler vi at du blir med i Theta: linjeforeningen for matematikk- og fysikkstudentene ved UiS. Foreningen arrangere interne foredrag og utenomfaglige samlinger med fokus på det sosiale, og lar deg ta del i et fagmiljø som universitetet selv rekrutterer doktorgradsstipendiater fra. Medlemsmassen er en mangfoldig forsamling med god kjønnsbalanse, men har hovedvekt på realister i tyveårene.
Hva jobber matematikere og fysikere med etter at de er ferdige å studere?
- Forskning, utvikling og undervisning i akademia, for eksempl teoretisk fysikk, analyse og utvikling av materialer, kosmologi, algebraisk geometri, matematisk analyse, medisinsk statistikk og økonometri.
- Forskning og utvikling i industri, for eksempel oljebransje, fornybar energi, space technology, machine learning og kunstig intelligens.
- Andre jobber i næringslivet og kommune/stat som krever analytiske ferdigheter og tall/matematikkforståelse og bruk av datamaskiner. Vi samler stadig mer data, og tallforståelse er viktig for å kunne utnytte disse på en god måte. (Analytikerstillinger, finans og forsikringsbransje, sport, helse og medisin med mer)
- Undervisning på videregående nivå.
Ansetter næringslivet og det offentlige i regionen matematikere og fysikere?
Selvfølgelig! Mange lokale firma og offentlige institusjoner ansetter matematikere og fysikere, inkludert: Equinor, Lyse, SR Bank, Schlumberger, Laerdal Medical, NORCE, ConocoPhilips, Safetec, Veritas, SUS, Videregående skoler, UiS med flere.
Er utdanning innen matematikk og fysikk relevant for andre fagfelter?
En realfagsutdanning gir muligheter for svært varierte jobber. Realfag er “tidløse”, har du en bakgrunn innen disse fagene er det lett å tilegne seg anvendelsesområder ettersom disse endrer seg over tid. Trolig er teknologiene vi bruker om 20 år ikke påtenkt enda. Underveis i studiet vil du utvikle viktige ferdigheter i problemløsning, logisk tenkning og kritisk analyse – som er viktige konkurransefortrinn i jobbmarkedet.
Hvorfor er det få stillingsutlysninger som inneholder “matematikk” eller “fysikk”?
På grunn av den raske teknologiutviklingen dannes nye jobber som det ikke finnes noen formell utdanning til. Til slike jobber er kandidater med bakgrunn i matematikk og fysikk populære søkere på grunn av evnen til å raskt lære nye ting som krever logisk tenkning og presise analyser. Slike jobber er sjelden utlyst som «matematiker» eller «fysiker», men inkluderer blant annet stillinger som: Analytiker, forsker, data scientist, konsulent, rådgiver, data analyst, project leader med mer.
Hvorfor ikke sivilingeniør?
Ved UiS tilbyr vi primært master of science (MSc) innen matematikk og fysikk. Slike grader innbefatter lengre masteroppgaver (et helt studieår), noe som gir veldig god mulighet for spesialisering. MSc-graden er anerkjent over hele verden, og foretrekkes ofte i utlandet ved opptak til PhDstudier.
Hva er PhD?
PhD (Philosophiae doctor, eller bare doktorgrad) er den høyeste akademiske graden som gis ved norske universiteter ("professor" og "førsteamanuensis" er stillingsbetegnelser, ikke grader. Men de krever en doktorgrad).
PhD-studier innbefatter en mindre del med kurs og ellers arbeid med et forskningsprosjekt under veiledning av en erfaren veileder. PhD-studenter i Norge er typisk ansatt ved universitetene og får lønn for å studere. Normal tid for å ta en PhD er tre år.
Hvorfor tar flere fysikere og matematikere PhD-grad?
Matematikk og fysikk er fag med lang historie. Det tar lang tid å mestre et høyt nivå. For mange er derfor en mastergrad første steg på veien i en utdannelse som også innbefatter PhD-grad. Ved UiS tilbyr vi også PhD-grad innen både matematikk og fysikk (og statistikk).
I tillegg velger flere som har en mastergrad i matematikk og fysikk å ta en PhD-grad innen et annet fagfelt, som f.eks. petroleumsteknologi eller risikostyring. PhD-grad kreves vanligvis for ansettelse i forskerstillinger på universiteter og høyskoler. PhD-grad blir også foretrukket for en del stillinger i industrien, spesielt når disse stillingene innbefatter forsknings- og utviklingsarbeid.
Hvorfor studere matematikk og fysikk nettopp ved UiS?
Der er mange gode grunner til å studere matematikk og fysikk ved UiS:
- Du får en bred kunnskapsbase i matematikk, fysikk og statistikk.
- Du tar del i et entusiastisk, dyktig, ungt og internasjonalt fagmiljø med ekspertise i verdensklasse og kontakter over hele verden [link til instituttets twitter?].
- Instituttet er ledende i Norge innen gravitational waves, teoretisk partikkelfysikk, matematisk fysikk. Du kan spesialisere deg i dette og mye annet, både teoretisk og mer praktisk.
- Du kommer lett i kontakt med faglærere
- Ved opptak til den 5-årige mastergraden trenger du ikke søke på nytt om opptak etter tre år, noe som er tilfellet på studier med bachelor/master struktur andre steder.
- Du får mulighet til å fordype deg i ulike områder i matematikk og fysikk som algebraisk geometri, matematisk analyse, Lie-teori, statistikk, materialfysikk, kosmologi, partikkelfysikk og petroleumsfysikk.
Liknende utdanninger
Matematikk og fysikk
Master 5 år
Matematikk
Årsstudium
Lektorutdanning realfag trinn 8-13
Master 5 år
Computational Engineering
Master 2 år
Data Science
Master 2 år
Livet som student i Stavanger
Mer fra instituttet
Fysikkolympiaden
Norsk fysikklærerforening, i samarbeid med Institutt for matematikk og fysikk, UiS, arrangerer Fysikkolympiaden for nors...
Studenter inviterte til debatt om forskningsetikk
Skulle fysikerne trukket seg fra Manhattan-prosjektet som førte til utviklingen av atombomben?
Utdanningsprosjekter ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Hvert år siden 2017 har fakultetet lyst ut 1 million kroner til utdanningsprosjekt som skal bidra til å heve kvaliteten ...
Fikk 3 millioner kroner til hydrogenforskning
Fysiker Olena Zavorotynska har fått støtte til å forske på hvordan bruk av hydrogen som energibærer blir stadig viktiger...
Trenger du hjelp med matematikk og fysikk?
Besøk vårt nye drop-in-senter for studentveiledning i matematikk og fysikk. Tjenesten tilbys av Theta, linjeforeningen f...
Tatt opp i Akademiet for yngre forskere
Professor Alexander Rothkopf og førsteamanuensis Dian Liu ble nylig del av et eksklusivt selskap. Som to av 11, er de ny...
230 fysikere samlet ved UiS på Confinement-konferansen (ConfXV)
Quark confinement and the Hadron spectrum-konferansen samlet 230 forskere til foredrag og samtaler om de minste byggeste...
Tildelt pris for fremragende undervisning
Sigbjørn Hervik er blant landets beste undervisere. 2. juni mottok han undervisningspris fra Olav Thon-stiftelsen.
Tilbringer sommeren hos CERN
Fysikkstudent Kjetil Tofte går en annerledes sommer i møte. Han tilbringer seks uker hos Den europeiske organisasjon for...
I kjernen av en nøytronstjerne
Hvordan kan den etablerte teorien om partikkelfysikk, den såkalte standardmodellen, brukes til å forutsi materialegenska...
Kåret til en av årets Stavanger-ambassadører
Førsteamanuensis Alexander Rothkopf ved Institutt for matematikk og fysikk mottok pris for å ha brakt Stavanger ut til v...
Metoden hans ble brukt i et dystert regnestykke
Da The Economist ville regne ut hvor mange reelle dødsfall koronapandemien har medført verden over, så de til en algorit...
Kvarker til folket
Vil du lære mer om de minste byggesteinene i naturen? UiS har invitert tre av verdens fremste fysikere til å fortelle me...
Digital realfagsturné
12 vidaregåande skular har fått skreddarsydde opplegg i matematikk, fysikk og statistikk.
Statistikere ved UiS utviklet smittetrendanalyse
Stavanger Aftenblads koronaoversikt har fått statistikk utviklet ved UiS.
UiS-forskere i partikkelfysikk og kosmologi får forskningspris
Et ungt og ambisiøst forskningsmiljø som har bidratt til at UiS har posisjonert seg i det nasjonale og internasjonale la...
Ph.d. - program i Informasjonsteknologi, matematikk og fysikk
Informasjonsteknologi, matematikk og fysikk er en retning innenfor doktorgradsprogrammet i teknologi og naturvitenskap v...
Framtidens yrker: Romfartsingeniør
– Etter hvert som menneskeheten beveger seg mer bortenfor vår egen klode, vil vi trenge en ny yrkesvei: «Romfartsingeniø...
Institutt for matematikk og fysikk
Institutt for matematikk og fysikk (IMF) driv med forsking og utdanning innan fagområda matematikk, statistikk og fysikk...
Heidra for framifrå forsking i moderne fysikk
Fyrsteamanuensis Aleksi Kurkela vart heidra då han vart tildelt Zimányi-medaljen under Quark Matter-konferansen 2019 i K...
Samler kjernefysikerne til workshop
UiS-forskere tar sikte på både å presentere og utfordre ideer for kjernefysisk forskning det neste tiåret.