Masterstudiet i petroleumsteknologi kvalifiserer deg til en internasjonal karriere innen olje- og gassindustrien. Du spesialiserer deg i enten bore- og brønnteknologi eller produksjon- og prosessteknologi.
2 år/ 4 semestre
10 per spesialisering for lokale søkere og 10 per spesialisering for internasjonale søkere.
120
Engelsk
August
På studiet får du kunnskap om produksjonsteknikker for å få mest mulig av oljen og gassen ut av reservoarene på en økonomisk og miljømessig god måte.
Masterutdanningen i petroleumsteknologi ved UiS tilbys internasjonale og norske studenter, og all undervisning foregår på engelsk. Dette er en fordel for deg som student, fordi du utdanner deg til jobber i en internasjonal bransje, der engelsk er forretningsspråket. All undervisning foregår på engelsk.
Du velger mellom to forskjellige spesialiseringer: Boreteknologi eller produksjon- og prosessteknologi. Studiet kan også kvalifisere deg til videre doktorgradsstudier i petroleumsteknologi.
Spesialisering i feltene bore- og brønnteknologi eller produksjon- og prosessteknologi
Produksjon- og prosessteknologi: Spesialiseringen i produksjon- og prosessteknologi fokuserer på prosesser, teknologier og kunnskap om hele verdikjeden innenfor olje og gass. Kandidater som har fullført spesialiseringen i produksjon- og prosessteknologi vil ha et bredt spekter av jobbmuligheter, som produksjonsingeniør på en plattform eller som prosessingeniør i et gassprosesseringsanlegg eller et oljeraffineri. Spesialiseringen vil også gi deg generell ingeniørekspertise innenfor energi- og petroleumsindustrien da emnesammensetningen inneholder boring, produksjon, reservoarteknologi, prosessteknologi og et bredt spekter av mulige valgemner.
Bore- og brønnteknologi: Dette studiet gir deg mulighet til å være med på utviklingen av lete- og produksjonsteknologi både i Norge og internasjonalt. Med denne fordypningen vil du ta studieemner som Retningsboring og brønnstrømming, Brønnkomplettering og Planlegging, styring og økonomi i boreoperasjoner. I faget videregående brønnteknologi vil du lære mer om ulike typer rigger og avanserte boreoperasjoner. Under studiet vil du også lære mer om risikoanalyser og beslutningsstøtte som knyttes opp mot brønnplanlegging og utførelse av boreoperasjoner.
Du er kanskje også interessert i:
- Konstruksjoner og materialer master 2 år
- Samfunnssikkerhet master 2 år
- Industriell økonomi master master 2 år
- Marin- og offshoreteknologi master 2 år
Hva kan du bli?
Du utdanner deg til å bli sivilingeniør med kompetanse innen petroleum og reservoarteknologi. Det gjør rustet til et vidt spekter av jobber innen olje-og gassindustrien.
Studiet kan også kvalifisere deg til videre doktorgradsstudier i petroleumsteknologi.
Hva lærer du?
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
En kandidat med fullført og bestått 2-årig mastergrad i petroleumsteknologi skal ha følgende samlede læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap:
K1: En masterkandidat i petroleumsteknologi har avansert kunnskap innenfor fagområdet petroleumsteknologi og spesialisert innsikt i et bestemt område innenfor dette feltet.
K2: Kandidaten har inngående kjennskap til vitenskapelige teorier og metoder knyttet til fagområdet. Kandidaten kan anvende denne kunnskapen på nye områder innenfor fagområdet og analysere faglige problemstillinger med utgangspunkt i fagområdets historie, tradisjon, egenart og samfunnsmessige betydning.
K3: Kandidaten kan anvende denne kunnskapen til å utvikle, styre og gjennomføre petroleumsteknologiske løsninger innen olje- og gassektoren.
Ferdigheter:
F1: Kandidaten kan analysere eksisterende teorier, metoder og fortolkninger innenfor petroleumsteknologi og arbeide selvstendig med praktiske og teoretiske problemstillinger.
F2: Kandidaten kan gjennomføre et selvstendig, spesialisert forsknings- eller utviklingsprosjekt innen petroleumsteknologi under veiledning og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer.
F3: Kandidaten kan løse problemstillinger i petroleumsteknologi ved å integrere forskjellige typer data som brukes i oljeindustrien.
F4: Kandidaten kan bruke moderne teknologi og styre, utvikle og gjennomføre prosesser innen petroleumsteknologi.
Generell kompetanse:
G1: Kandidaten kan analysere relevante faglige, forskningsrelaterte og etiske problemstillinger
G2: Kandidaten kan anvende sin egen kunnskap og ferdigheter på nye områder for å utføre avanserte oppgaver og prosjekter.
G3: Kandidaten kan formidle informasjon knyttet til selvstendig arbeid til andre petroleumsingeniører. Kandidaten behersker terminologien på fagområdet svært godt.
G4: Kandidaten kan kommunisere, ikke bare med andre petroleumsingeniører, men også med allmennheten, om faglige problemstillinger, og dermed bidra med nye ideer til samfunnet.
Opptakskrav
Gjennomført og bestått bachelorgrad i ingeniørfag innen petroleumsteknologi eller 3-årig bachelorgrad i geovitenskap i samsvar med nasjonal rammeplan for ingeniørutdanning eller tilsvarende med minimum 20 studiepoeng med spesialiseringsemner i petroleumsteknologi. En 3-årig ingeniørfaglig bachelorgrad med tilsvarende 30 studiepoeng med spesialiseringsemner i petroleumsteknologi kan også gi grunnlag for opptak. Søkere må ha minimum 25 studiepoeng i matematikk, 5 studiepoeng i statistikk, samt 7,5 studiepoeng i fysikk
Det er satt en laveste gjennomsnittskarakter for opptak på C.
Studenter med en 3-årig bachelorgrad i ingeniørfag i henhold til norsk rammeplan for ingeniørutdanning eller tilsvarende (som inneholder minst 25 studiepoeng (sp) matematikk, minst 5 sp statistikk, og minst 7,5 sp i fysikk), og som har opptak til master i petroleumsteknologi, er dermed kvalifisert for tilleggstittelen «Master i teknologi/sivilingeniør».
Hvordan søke?
Søknadsfrister
og annen informasjon om søking
Ved spørsmål om opptak til studiet, kontakt masteropptak@uis.no
Lurer du på hvilket snitt man trengte tidligere år for å få opptak? Poenggrenser fra tidligere år
Oppstartssemester: 2022
-
Obligatoriske emner
-
Reservoir Physics and Chemistry
Første år, semester 1
-
Retningsboring og brønnstrømning
Første år, semester 1
-
Modellering av reservoar og brønnstrømning
Første år, semester 1
-
Masteroppgave petroleumsteknologi
Andre år, semester 3
-
-
Spesialisering
-
Spesialisering i Bore- og brønnteknologi
-
Obligatoriske emner 2. semester
-
Moderne brønndesign
Første år, semester 2
-
Modellering og kontroll for automatiseringsprosesser
Første år, semester 2
-
Videregående brønnplanlegging
Første år, semester 2
-
-
Anbefalte valgemner 3. semester
-
Well Integrity and Permanent P and A
Andre år, semester 3
-
Investerings- og beslutningsanalyse for ingeniører
Andre år, semester 3
-
Brønnkomplettering og intervensjon
Andre år, semester 3
-
Praksis i petroleumsteknologi
Andre år, semester 3
-
-
Andre valgemner 3. semester
-
Energy, energy technologies, and energy system integration
Andre år, semester 3
Energy, energy technologies, and energy system integration
Studiepoeng: 10
-
-
Utveksling 3. semester
-
-
Spesialisering i Produksjon- og prosessteknologi
-
Obligatoriske emner 2. semester
-
Prosessimulering
Første år, semester 2
-
Katalyse for energikonvertering
Første år, semester 2
-
Petroleum Production and Petrochemical Science and Engineering
Første år, semester 2
Petroleum Production and Petrochemical Science and Engineering
Studiepoeng: 10
-
-
Anbefalte valgemner 3. semester
-
Energy, energy technologies, and energy system integration
Andre år, semester 3
Energy, energy technologies, and energy system integration
Studiepoeng: 10
-
Advanced Energy Conversion Technologies
Andre år, semester 3
-
Flerfasestrømning i rør og åpne systemer
Andre år, semester 3
-
Praksis i petroleumsteknologi
Andre år, semester 3
-
-
Andre valgemner 3. semester
-
Oljefelt produksjonskjemi
Andre år, semester 3
-
Måling og kontroll i strømning og energiprosesser
Andre år, semester 3
-
-
Utveksling 3. semester
-
-
Utveksling
Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling
Utvekslingssemester
3. semester
Opplegg for utvekslingen
I 3. semester på masterprogrammet i petroleumsteknologi er det lagt til rette for et studieopphold i utlandet. Dette semesteret har 30 studiepoeng valgemner. I utlandet må du velge fag som gir en tilsvarende fordypning innen ditt fagområde, og disse må være godkjente før du reiser ut. Det er også viktig at emnene du skal ta i utlandet ikke overlapper med emner du alt har tatt eller skal ta senere i studiet. Et tips er å tenke på din spesialisering og ditt interessefelt.
Flere muligheter
I tillegg til de faglig anbefalte lærestedene som er listet opp under, har UiS en rekke avtaler med universitet utenfor Europa som er aktuelle for alle studenter på UiS med forbehold om at de finner et relevant fagtilbud. Innen Norden kan alle studenter benytte seg av Nordlys- og Nordtek-nettverkene.
Kontaktperson
Veiledning og forhåndsgodkjenning av emner:
Generelle spørsmål om utveksling: Gå til utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon
Faglig anbefalte læresteder
- Montanuniversität Leoben, Østerrike
- TU Clausthal, Tyskland
- Polytechnic di Milano, Italia
- Polytechnic di Torino, Italia
- Colorado School of Mines, USA
- University of North Dakota, USA
- University of Houston, USA
- University of Adelaide, Australia
- University of Western Australia, Australia
- Alle land
Colorado School of Mines
Colorado School of Mines (CSM) er et offentlig universitet kjent verden over for sin gode ingeniørutdannelse.
Politecnico di Milano University
Politecnico di Milano er Italias største tekniske universitet med om lag 40.000 studenter og er høyt rangert på en rekke internasjonale rankinglister.
Technical University of Clausthal
Clausthal University of Technology (CUT) er et internasjonalt universitet med sterke tradisjoner for kvalitetsutdanning og tette bånd til næringslivet. Det ligger i fjellområdet Harz, et typisk turiststed for friluftsliv og vintersport.
The University of Adelaide
Universitetet ligger i Adelaide, Australias femte største by. Med sine 1.2 millioner innbyggere er Adelaide en trygg, kosmopolitisk by som er betraktelig rimeligere å bo i enn flere sammenlignbare byer i landet. Universitetet er medlem av Group of Eight, en koalisjon av de åtte ledende universitetene i Australia.
The University of Western Australia
University of Western Australia (UWA) er et av de ledende universitetene i Australia som medlem av den såkalte Group of Eight, og rangert blant de 100 beste universitetene i verden. Et opphold ved dette universitetet vil sikre deg et godt faglig utbytte.
University of Houston
Houston ligger i den amerikanske delstaten Texas, og er kjent som verdens energihovedstad. Byen er også et finans- og oljesentrum i USA.
- Australia
The University of Adelaide
Universitetet ligger i Adelaide, Australias femte største by. Med sine 1.2 millioner innbyggere er Adelaide en trygg, kosmopolitisk by som er betraktelig rimeligere å bo i enn flere sammenlignbare byer i landet. Universitetet er medlem av Group of Eight, en koalisjon av de åtte ledende universitetene i Australia.
The University of Western Australia
University of Western Australia (UWA) er et av de ledende universitetene i Australia som medlem av den såkalte Group of Eight, og rangert blant de 100 beste universitetene i verden. Et opphold ved dette universitetet vil sikre deg et godt faglig utbytte.
- Italia
- Tyskland
- USA
Colorado School of Mines
Colorado School of Mines (CSM) er et offentlig universitet kjent verden over for sin gode ingeniørutdannelse.
University of Houston
Houston ligger i den amerikanske delstaten Texas, og er kjent som verdens energihovedstad. Byen er også et finans- og oljesentrum i USA.
University of North Dakota
University of North Dakota er et offentlig forskningsuniversitet med historie tilbake til 1883. Universitetet er kjent for sin forskning innen luftfart, helsefag, ernæring, energi og miljø og ingeniørfag. I tillegg får du ekte nordamerikansk campus-stemning.
- Østerrike
Spørsmål og svar
Hvordan er lab'ene? Studentmiljøet?

Hvilke studentorganisasjoner kan jeg melde meg inn i?
Petroil er Petroleumsingeniørenes Linjeforening ved Universitetet i Stavanger. Vi representerer studentene i bachelor- og masterstudier i petroleumsteknologi og petroleumsgeologi her på UiS.
Hvem bør jeg kontakte hvis jeg vil melde meg på et kurs?
For spørsmål angående kursregistrering, ta kontakt med studiekonsulent Anita Malde Rasmussen eller Karina Sanni (se nederst).
Hvordan finner jeg fram på campus?
Vår elektroniske kartløsning (MazeMap) leder deg rett til rommet eller auditoriet du leter etter! Kartet inneholder også annen viktig informasjon om bygninger og uterom.
Har UiS en oversikt over laboratorier og labutstyr? Hva slags mikroskop finnes?
Plattformen URLabs gir deg en god oversikt over hva som finnes av utstyr på de ulike laboratoriene på UiS. Her kan du også booke tid, og se gjennom manualer og videoer om de ulike verktøyene.
Kontakt oss
Fakultetsadministrasjonen TN
Kontor for utdanningsadministrative tjenester
Institutt for energi- og petroleumsteknologi
Institutt for energi- og petroleumsteknologi
InstiInstitutt for energi- og petroleumsteknologi (IEP) driver forsking innanfor energi, naturgassteknologi, boring, brønnkonstruksjon og produksjon.

Instituttet tilbyr studium i petroleum- og energiteknologi. Instituttet har eit tett forskingssamarbeid med industrien og andre forskingsinstitusjonar.
Instituttet fokuserer på internasjonalisering, med utvikling av engelskspråklege studium og stor mobilitet blant vitskaplege tilsette og studentar.