Hopp til hovedinnhold

Religion - fordypning

Religion er vevd sammen med samfunn, kultur og hverdagsliv. Noen ganger er dette noe som binder folk sammen, mens andre ganger bidrar det til konflikt og motstand.

Publisert: Endret:
Fakta
Varighet

1 semester

Studiepoeng

30

Søknadsfrist

1. desember via lokalt opptak

Religion fordypning passer for deg som allerede har grunnleggende kunnskaper om religioner og livssyn, etikk og filosofi.

Om studiet

Møtet mellom religioner, ikke-religiøse livsoppfatninger og forholdet til etnisitet, nasjonal bakgrunn, kultur og lokalsamfunn påvirker religioner og blir påvirket av religion. Dette studiet går i dybden på noen slike prosesser. Studiet, som er på bachelornivå, passer for deg som allerede har grunnleggende kunnskaper om religioner og livssyn, etikk og filosofi (minimum 50 studiepoeng).

Undervisningen er i vårsemesteret og består av to emner på 15 studiepoeng. I det ene emnet fokuseres det på en rekke ulike endringsprosesser både innenfor enkelte religioner og mellom disse og deres omgivelser. I det andre emnet skriver du en fordypningsoppgave innenfor ditt interessefelt under veiledning av en faglærer.

Målet med studiet er å gi utvidede kunnskaper utover det du har fra årsstudium. Du får dessuten trening i å analysere, vurdere og presentere historiske kilder og faglitteratur.

Hva kan du bli?

Studiet gir kompetanse som er relevant for læreryrket, ikke bare i religionsfaget, og dessuten for kulturinstitusjoner, internasjonale organisasjoner, bistandsorganisasjoner, media og offentlig og privat virksomhet.

Fordypningsstudiet gir sammen med andre studier (totalt 180 sp) kompetanse til masterstudier.

Hva lærer du?

Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.

Du vil utvikle din evne til kritisk tenkning og selvstendig vurdering innenfor de ulike temaområdene, samt utvikle kunnskap og ferdigheter som gir trygghet i møte med personer med ulike religioner og livssyn.

Opptakskrav

Minimum 50 studiepoeng i religion eller tilsvarende på innføringsnivå (årsstudium/grunnfag eller tilsvarende).

Søknads: via lokalt opptak.

Søknadsfrist: 1. desember

Studieplan og emner
Allerede student på dette programmet? Her finner du hele studieprogrambeskrivelsen
 • Religion - fordypning- obligatoriske emner

  • Fordypning i religion: Religion og kjønn

   Første år, semester 1

   Fordypning i religion: Religion og kjønn

   Studiepoeng: 15

  • Bacheloroppgave i religion

   Første år, semester 1

   Bacheloroppgave i religion

   Studiepoeng: 15

 • Religion - fordypning- obligatoriske emner

  • Fordypning i religion: Religion og kjønn

   Første år, semester 1

   Fordypning i religion: Religion og kjønn

   Studiepoeng: 15

  • Bacheloroppgave i religion

   Første år, semester 1

   Bacheloroppgave i religion

   Studiepoeng: 15

Vårt fagmiljø

Religionsvitenskap ved UiS

Fagmiljøet religionsvitenskap har forsknings- og undervisningskompetanse som dekker mangfold og indre variasjoner i de største verdensreligionene, samt nyreligiøsitet og samtidsreligion.

I tillegg inngår samfunnsnyttig forskning om religion knyttet til skole, kjønn, menneskerettigheter, politikk, populærkultur og grønt medborgerskap.

Fagmiljøet kan også skilte med UNESCO-professor Geir Skeie innenfor temaet religiøst mangfold. Professor Anne Kalvig leder et tverrfaglig forskningsprosjekt om nåtidens vikinginteresse, kalt «Back to Blood: Pursuing a Future from the Norse Past».  

Forskningsbidrag i senere tid innbefatter dessuten så forskjellige tema som feminisme i islam, katolsk ungdomskultur og hinduismen og klimaendringer. Faggruppen av stipendiater- og postdok forskere deltar aktivt i et internasjonalt og spennende fagfellesskap. 

FIKS

Din linjeforening

Kontakt oss

HR-konsulent
51831207
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora

Fakultetsadministrasjonen UH

Administrasjon IKS

Du er kanskje også interessert i

Studentliv i Stavanger

Ut på tur i Stavanger-regionen

Stavanger-regionen har ein svært variert natur, med gode opplevingar over alt. Frå lange, kvite strender til høge fjell ...

Den mer eller mindre ultimate guiden til å studere i Stavanger

Alt du lurer på om å studere på UiS (og litt til).

Stavanger - opplev byen og kulturen!

Er du på jakt etter et godt kultur- og uteliv, er Stavanger byen å være i. Tilbudet er rikt og variert, og du når ikke o...

Hvem fortjener Begeistringsprisen?

Hvert år deler Studentpresten, UiS, StOr og SiS ut en pris til en student, studentorganisasjon eller linjeforening som p...

Folken – studentane sitt kulturhus i Stavanger

Konsert? Teater? Quiz? Stand Up? På Folken, studentane sitt kulturhus i Stavanger, venter kanskje ditt livs konsertopple...