Stian studerer datateknologi, og har allerede sikret seg en fast jobb etter studiene

Velger du datateknologi får du en utdannelse som gir deg mange muligheter i arbeidslivet. Stian er ikke ferdig med masteren enda, men har landet fulltidsjobben.

Published Sist oppdatert
Portrettbilde av mann med lyseblå genser og mørkeblå caps. Foto
Datastudent, Stian Brekken Antonsen.

Stian Brekken Antonsen (23) kommer fra Bodø, og er på sitt femte og siste år på datateknologistudiet ved UiS. Han søkte seg inn på studiet via den femårige opptaksveien, og tok først en bachelor i datateknologi, før han gikk videre på master.

Programmering og utvikling

Som datateknologistudent vil du blant annet lære å utvikle nye, framtidsrettede programmer. Her er programmering en sentral ferdighet.

– Favorittemnet mitt er «Videregående programmering» (DAT240). I dette emnet lærte vi mye om utvikling. Vi lagde kodebaser som kan vare livet ut, og koder som kan brukes om igjen. For eksempel når man lager en app, så kan man lage en kode og gjenbruke den senere, og man kan forstå koden mange tiår etterpå.

– Vi måtte tenke gjennom hvilke koder vi skrev, og vi fikk mulighet til å utvikle oss selv som utviklere.

Stian trekker også frem emnet «Sikkerhet og sårbarhet i nettverk» (DAT510) som ett av sine favorittemner.

– I dette emnet lærte vi om kryptografi og sikkerhet, og vi fikk implementere dette selv, noe som ga oss en grundig erfaring. Vi kunne også velge fritt hvilket kodespråk vi ville skrive, så vi ble ikke låst til et bestemt språk. 

Les mer om studiets oppbygning og emner.

Arbeidsrelevant studie

Kompetansen du får ved å ta datateknologi er etterspurt i nesten alle bransjer, og datastudenter er omtrent garantert jobb etter studiene.

Stian er en av mange studenter som har hatt både relevante sommerjobber, og sikret seg fast jobb – allerede før han er ferdig med masteren. Etter studiene skal han jobbe som IT-konsulent hos firmaet Miles.

– Jeg kunne ikke hatt de sommerjobbene uten den utdanningen jeg har. Forrige sommer hadde jeg sommerjobb hos en bedrift der jeg jobbet med sikkerhet. Det var lett å få seg jobb med den forkunnskapen jeg hadde fra studiet. Jeg var på ett intervju og så fikk jeg jobben.

– Det er mange på studiet som har fått seg fast jobb før de er ferdige. Jeg sliter med å komme på noen som ikke har fått seg jobb.

Les mer: UiS er tett på arbeids- og næringslivet.

Hva med å ta et semester i utlandet?  

I løpet av studiet kan du reise på utveksling. Stian tilbringer selv et semester på utveksling i München, Tyskland.

– Jeg sa i starten av studiet at «jeg skal på utveksling». Nå har jeg studert i noen år, og møtt mange tyskere i løpet av studiet – og jeg har blitt forelsket i Tyskland. Tyskland har en kul kultur, og man har mange muligheter i München.

– Universitetet kan lære deg mye, men du lærer «people skills» av å reise rundt og oppleve en annen kultur. Du lærer mye nytt av å være på utveksling, og det er en annen hverdag. Jeg vil påstå at andre også bør dra på utveksling.

På utveksling har Stian blant annet lært mye om språk og kultur, sett fotballkamper både i München og Zürich, og fått mange nye venner.

Les mer om utveksling.

Hus, slott og kirker i byen Heidelberg. Foto

Stian reiser mye rundt når han er på utveksling. Han har blant tatt turen til byen Heidelberg. Foto: Privat.

Folk som sitter på en tribune på en fotballkamp. I bakgrunnen spilles en fotballkamp. Foto

Fra en fotballkamp mellom Bayern München og København. Foto: Privat.

Studentlivet på campus Ullandhaug  

Når Stian ikke er på utveksling i Tyskland, er han en aktiv del av studentmiljøet på UiS.

– Jeg ble godt kjent med medstudenter allerede i fadderuken. Jeg ble også kjent med folk ved å være på universitetet. Linjeforeningen ISI, som jeg er medlem av, har for eksempel et eget rom i fjerde etasje i Kjølv Egelands hus.

– ISI finner på mye sosialt sammen, som minigolf, nyttårsball og Husfest – som er ett av de kuleste arrangementene i løpet av året. På Husfesten deltar mange ulike linjeforeninger. De får hvert sitt rom og alle har ulike temaer. Her møter du mye folk fra hele UiS.

På UiS er det også mange ulike studentorganisasjoner, som du kan bli en del av. Noen bygger raketter, noen holder på med idrett, mens andre spiller brettspill. Selv var Stian med på å starte opp igjen en sjakklubb på campus.

– Sjakklubben eksisterte for noen år siden, men den hadde ikke vært aktiv på en stund. Prinsippet til klubben er at den skal være gratis og åpen for alle. Her møter du mange ulike folk som har sjakk som en felles interesse.

På Facebook-siden «Stavanger StudentSjakk», finner du informasjon om arrangementene deres.

Les mer om studentlivet ved UiS.

Stians tips til nye studenter

Det er viktig å ta pauser, og å ta vare på deg selv når du studerer. Stian har flere tips som du kan få nytte av som ny student:

– Møt opp på universitetet, og ha faste steder hvor du jobber med skolearbeid. Jeg jobber for eksempel ikke med skolearbeid hjemme.

– Det gjør noe med meg mentalt å ha et skille mellom hvor jeg sitter og jobber, og hvor jeg gjør andre ting og slapper av. Jeg sitter konsentrert når jeg er på universitetet.

Et annet tips er å forsøke å tenke positivt.

– Det er ikke alt man kan kontrollere. Noen ganger har man 50/50-sjanse for at noe kommer til å gå bra, eller at det kommer til å gå dårlig. Men prøv å fokuser på at det kommer til å gå bra – det handler ofte om holdningen man har til livet.

Les mer