Kreftsykepleie - videreutdanning


Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2023-2024

Fakta

Vekting (stp)

60

Studieprogramkode

V-KSYKEPL

Studienivå

Videreutdanning lavere grad

Fører til grad

Heltid/deltid

Deltid

Varighet

4 Semestre

Grunnstudium

Nei

Undervisningsspråk

Hvert år får over 36000 personer kreft i Norge. Det er beregnet en stor økning i de neste tiårene, og i løpet av 50 år er omfanget tredoblet. Dette vil kreve økt behov for spesialutdannede kreftsykepleiere både på sykehus og i kommunehelsetjenesten. Studiet tar utgangspunkt i et humanistisk menneskesyn og har et verdigrunnlag som bygger på aktelse for livet og menneskets egenverd. Gjensidig respekt, medmenneskelighet, omsorg og verdighet er sentrale verdier. Studiets overordnede mål er å utdanne ansvarlige, reflekterte og kunnskapsrike kreftsykepleiere som utøver spesialisert sykepleie til kreftsyke pasienter i alle aldre, i alle faser av sykdommen og innen alle nivå i helsetjenesten. Utøvelsen skal være i samsvar med helselovgivningens krav til yrkesutøvelse, og fagets kunnskapsgrunnlag og verdier. Studiet gir kunnskap og klinisk erfaring knyttet til pasienter med kreft og deres pårørende. Studentene tilegner seg en sammensatt kompetanse i forhold til kurativ og palliativ behandling og pleie, samt omsorg ved livets sluttfase.

Læringsutbytte

Planlagt emnestruktur Master i Kreftsykepleie 

HELTIDSSTUDIUM 120 SP masterstudium MKS/90 SP videreutdanning 

 

Kompetanseområder: 

 

Kreftsykepleie som fag og profesjon  

Klinisk observasjons-, vurderings-, beslutnings og handlingskompetanse  

Palliasjon  

Teknologi og digital kompetanse  

Faglig ledelse og samhandling  

Kvalitet og pasientsikkerhet  

Vitenskapsteori, forskningsmetode og kunnskapsbasert praksis  

Forskning, kvalitetsarbeid og formidling  

Fagplan

Kreftsykepleierutdanning planlegges fra august 2024 å endres fra Rammeplan for videreutdanning i kreftsykepleie (2005) (60sp) til Forskrift om nasjonal retningslinje for kreftsykepleieutdanning (2021) til 90 sp og 120 sp. 

Fullført utdanning på 120 sp vil gi mastergrad i kreftsykepleie og kvalifiserer for arbeid som kreftsykepleier med handlingskompetanse til å bidra og utvikle kunnskapsbasert praksis innen eget ansvarsområde. Kandidaten skal være i stand til å initiere og lede forbedringsarbeid samt bidra til at resultat fra forskning omsettes i praksis. Studenter som avslutter utdanningen etter 90 sp, har fullført videreutdanning i kreftsykepleie og kvalifiserer også til arbeid som kreftsykepleier, samt til å medvirke i utvikling av kunnskapsbasert praksis innen eget ansvarsområde. 

Utdanningen skal gi avansert kompetanse i sykepleie til pasienter med kreftsykdom og deres pårørende under hele pasientforløpet. Kandidatens særegne kompetanse vil i tillegg kunne bidra i pleie og behandling av andre pasientgrupper med alvorlig og livstruende sykdom. Kandidaten skal kunne utøve yrket innenfor spesialist- og kommunehelsetjenesten. I tillegg kan offentlige og private institusjoner samt organisasjoner som arbeider med kreft være aktuelle arbeidsplasser. Utdanningen skal sette kandidaten i stand til å gi person- og familiesentrert kreftsykepleie til pasienter i alle aldre, samt dekke et helsefremmende, forebyggende, behandlende, rehabiliterende og lindrende perspektiv.   

Rammeplan

Her er lenke til rammeplan for studieprogrammet:

Hva kan du bli?

Kreftsykepleiere kan jobbe som kreftsykepleier eller som kreftkoordinator ved spesialavdelinger og poliklinikker på sykehus og i kommunehelsetjenesten. I kommunen kan kreftsykepleiere blant annet jobbe på sykehjem, i hjemmesykepleien og ved lindrende enheter. I tillegg kan kreftsykepleiere jobbe i private organisasjoner som har fokus på kreftomsorg hvor oppgavene blant annet kan være å gi informasjon, delta i forebygging og rehabilitering.

Emneevaluering

Studentevaluering av emnene i programmet vil bli gjennomført i henhold til Universitetet i Stavanger sine retningslinjer for dette.

Studieplan og emner

  • Obligatoriske emner

  • Velg rekkefølge av VKSP20 og VKSP30

    • VKSP20 vår 2023 og VKSP30 høst 2023

      • VKSP30: Kliniske studier 2 - Kreftsykepleie

        Andre år, semester 3

        Kliniske studier 2 - Kreftsykepleie (VKSP30)

        Studiepoeng: 10

    • VKSP30 vår 2023 og VKSP20 høst 2023

      • VKSP20: Kliniske studier 1 - Kreftsykepleie

        Andre år, semester 3

        Kliniske studier 1 - Kreftsykepleie (VKSP20)

        Studiepoeng: 10

Utveksling

Det planlegges mulighet til kliniske studier i utlandet semester 3. 

 

Opptakskrav

Bachelor i sykepleie (eller tilsvarende), norsk autorisasjon som sykepleier og minimum to år fulltidspraksis som sykepleie overfor pasienter etter endt utdanning. For fullstendig oversikt over opptaksreglene til studiet vises det til Utfyllende regler til videreutdanning i kreftsykepleie.

Politiattest
Dette studiet har krav om politiattest. Politiattest søkes gjennom Studentweb etter du har takket ja til studieplass og fått studierett på studieprogrammet. Følg instruksjonene i Studentweb. Ta kontakt med Det helsevitenskapelige fakultet på helsefag@uis.no for spørsmål om politiattest.

Søknad: via lokalt opptak.
Søknadsfrist: 5. februar 2024
Søknadsfrist for søkere med utenlandsk utdanning utenom nordiske land: 5. februar 2024

Kontaktinformasjon

Telefon: 51 83 41 00 E-post: helsefag@uis.no