UiS har fått nye nettsider!

Universitetet i Stavanger legger makten i brukerens hender med sine nye eksterne nettsider.

Publisert: Endret:

Mottoet for prosjektet Nye UiS.no er følgende: «Vårt nettsted handler ikke om oss. Det handler om våre brukere. UiS.no eies av dem.»

- Det innebærer at alt innhold som publiseres skal være basert på konkrete brukerbehov. Vi skal ikke fylle opp nettstedet med avsenderstyrt informasjon eller hva vi tror våre målgrupper har behov for. I stedet gir vi brukerne en plattform til å finne nyttig innhold basert på deres egne ønsker og behov, sier nettredaktør Hildegard Nortvedt, som har vært ansvarlig for prosjektet.

Bort med menyene

Den nye løsningen, som ble lansert fredag 30. oktober 2020, er radikalt annerledes fra den UiS har hatt siden 2013. Fem ulike nettsteder (am.uis.no, lesesenteret.uis.no, laringsmiljo.uis.no, student.uis.no og www.uis.no) med nærmere 100.000 sider er blitt til ett samlet nettsted med under 2000 sider.

- Innsiktsarbeidet i dette prosjektet fortalte oss at brukerne syntes vi har mye godt innhold, men at mye av dette var vanskelig å finne og framsto som fragmentert. Derfor var det viktig å samle innholdet på ett sted, sier Nortvedt.

Den tradisjonelle, definerte menystrukturen er borte. I stedet får brukeren selv utforske innhold ved hjelp av filtrering og søking. Det finnes mange veier til målet, og underveis vil brukerne også bli eksponert for innhold som de kanskje ikke visste at de var interesserte i.

Nettredaktør Hildegard Nortvedt

Litt som Finn.no

Nye uis.no har en navigasjonsside som kalles Finn-siden, og som ligner på Finn.no på flere måter. Du kan filtrere på tagger og oppdage innhold uten å nødvendigvis søke etter spesifikke ord. For eksempel kan du med tre klikk fra forsiden finne alle #bachelor #studier, innenfor #IT, eller all #forskning innenfor #ledelse.

Søk vil fungere slik at et søkeuttrykk, for eksempel «kunstig intelligens», gir en liste med resultater som du kan filtrere ned til feks #studier, #forskning, #omUiS, #samarbeid eller #arrangementer.

Smalt tidsvindu

Lanseringstidspunktet er ikke tilfeldig valgt. Å lansere et helt nytt nettsted bør ikke skje mens det pågår spesielt viktige prosesser i organisasjonen, som studiesøking og opptak. Årshjulet på UiS er slik at det bare fins noen ytterst få slike tidsvinduer. Ett av dem var nå oppunder 1. november, når Fakultet for utøvende kunst starter sin opptaksperiode.

- På grunn av at tidsvinduet er så smalt, og nettstedet så stort, er ikke alt innhold på plass fra dag én. Innholdsproduksjon og forbedring av dette er et pågående arbeid og nye artikler vil bli publisert daglig. En stort nettsted som uis.no er en levende kanal som skal og må være under konstant utvikling. Ny funksjonalitet vil også bli utviklet fortløpende, sier Nortvedt.

- Hjelp oss å finne feil!

Nettredaktøren oppfordrer brukerne om å hjelpe oss å finne feil og mangler, slik at UiS kan gjøre nye uis.no så bra som mulig.

Omfattende arbeid

Prosjektet med nye eksterne nettsider har pågått siden mars 2019. Omfattende innsiktsarbeid med kartlegging av brukerbehov og testing av ulike løsninger på målgruppene, ledet fram til det nye konseptet. Drupal ble valgt som publiseringssystem, dette er en åpen kildekode-løsning som er brukt i stor grad i universitetsverdenen internasjonalt og i Norge.

Deretter har det vært et omfattende arbeid med opplæring og innholdsproduksjon.

- Hatten av!

- Kolleger på UiS har gjort en fantastisk innsats i hele prosessen. Hatten av for utrolig dyktige og kompetente ansatte. En spesiell takk til co-pilot Mari Hult og frontend-utvikler Andre Hustoft på avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt (AKS) og Mohammed Zoher Gunien på IT-avdelingen, sier Nortvedt.

- Dette prosjektet hadde heller ikke vært gjennomførbart uten tett og godt samarbeid med våre eksterne samarbeidspartnere. Her har ekstern prosjektleder og konseptansvarlig, Pål Eirik Paulsen (Sopra Steria) og hovedansvarlig for teknisk utvikling og implementering Martin Normann Lund (Ramsalt Lab) stått i spissen – tusen takk til dem, sier Nortvedt.