MENY

14,2 millioner til forskning på trygg 5G-teknologi

Gianfranco Nencioni får millionstøtte fra Forskningsrådets IKTPLUSS-program for å forske på trygg 5G-teknologi.

Samtidig med fremveksten av femte generasjons mobilnett kommer også behovet for å sikre trygg og god teknologi. 

– 5G kommer til å revolusjonere den trådløse kommunikasjonen, men det er avhengig av at vi tar sikkerhet og pålitelighet på alvor, sier Nencioni. 

5G Multi-Access Edge Computing (MEC) er nyteknologisk rammeverk for koblingen mellom 5G-nett og skybasert infrastruktur. Førsteamanuensis Gianfranco Nencioni ønsker å forbedre sikkerheten og påliteligheten for dette rammeverket, i hans prosjekt 5G Management and Orchestration for Data and Network Integration.  

 – Prosjektet har tre hovedmål: å undersøke og definere sikkerhet og pålitelighet i bruken av data- og nettverksressurser i 5G MEC, å utvikle og analysere intelligente løsninger for felles bruk av data og nettverk, samt å utvikle et 5G MEC testoppsett i kjøretøy og verifisere at metoden fungerer i praksis forklarer Nencioni.   

Viktig prosjekt 

– Teknologien har virkelig skutt fart de siste årene, og da er prosjekter som dette helt nødvendige for å ivareta sikkerheten og skape trygge og pålitelige systemer, sier leder for Institutt for data- og elektroteknologi, Tom Ryen

Han sier at denne bevilgningen bekrefter at forskningen gjort ved instituttet er viktig og nødvendig.  

– En del av prosjektet tar også for seg forbedring av sikkerheten og påliteligheten for fremtidige 5G-applikasjoner, noe som kommer til å bli særdeles viktig i tiden fremover, forklarer han. 

Prosjektet er i samarbeid med Universitetet i Bucuresti og Universitetet i Pisa. Per 1. november har Forskningsrådet mottatt 72 søknader om midler, hvorav 19 har fått innvilget støtte til nå. 

Tekst: Mari Løvås
Foto: Ståle Freyer

Gianfranco Nencioni

Gianfranco Nencioni får 14,2 millioner til å forske på trygg 5G-teknologi.