400 eksperter innen risiko samles på UiS

Universitetet i Stavanger arrangerer den store internasjonale konferansen European Safety and Reliability Association 2007 (ESREL) i dagene 25.-27. juni. Det er den viktigste konferansen i Europa innenfor fagområdet risiko og pålitelighet.

- Vi har samlet eksperter fra over 40 land, de fleste fra Europa men også fra land som Australia, Algerie, India, Korea, Japan, Mexico, Brasil, USA og Kina, sier Terje Aven, professor i risikostyring ved UiS og formann for konferansen.

- Nå gleder vi oss til å diskutere de nyeste forskningsresultater. Vi presenterer nye metoder og modeller som kan bidra til å styre risikoen på en bedre måte, enten det gjelder offshore installasjoner, datasystemer eller fly. Målet er å unngå ulykker og katastrofer, men også å bidra til at vi bruker våre ressurser på en mest mulig god måte.

- Årets ESREL-konferanse vektlegger også samfunnssikkerhet fordi Stavanger-miljøet har et spesielt fokus på dette området, sier Aven.

Eksempler på temaområder er kritisk infrastruktur, security, myndighetenes rolle i risikohåndteringen og risikokommunikasjon.

350 arbeider

- Over 350 vitenskapelige artikler er samlet i konferansens proceedings, kommenterer professor Jan Erik Vinnem, som er konferansens andre leder.

- Hvert foredrag er basert på en artikkel som ble gjort klar i løpet av våren og hver artikkel er gjennomgått av en eller flere bedømmere. Det er et kjempearbeid som her er utført for å sikre kvaliteten av arbeidene, sier Vinnem.

Nå foreligger de ferdige artiklene i tre tykke bind. Her er tonnevis med bøker samlet.

Doktorgradsstudenter

Doktorgradsstudenter er sterkt representert under konferansen med et merkbart innslag fra UiS. De skal legge fram sine arbeider i løpet av konferansen.

- For mange av dem er det første gang de holder et vitenskapelig foredrag for andre forskere, og de er veldig spente, sier Aven. Men forberedelsene har vært gode og da går det som regel bra.

Temaområder som dr.gradsstudentene arbeider med er pasientsikkerhet, risiko og vedlikehold, terrorisme og sikkerhetskultur.

Utfordring

- Det er en stor utfordring å ta i mot og håndtere 400 personer, sier Aven. - Konferansen gjennomføres på universitetet, og morgen og kveld skal deltakerne fraktes fra Stavanger sentrum til UiS og tilbake. FLEKS, universitetets organisasjon for gjennomføring av kurs og konferanser. FLEKS, med Hallvor Lyngstad og Karsten Tillerli i spissen, gjør en kjempejobb for å holde orden på de praktiske detaljer som må være på plass ved en slik konferanse.

- Konferansen er viktig for universitetet, fastslår Aven. Alle kjenner nå til vårt fagmiljø og vårt universitet. Det internasjonale kontaktnettet styrkes og grunnlaget legges for mer forskning i samarbeid med miljøer i andre land.

De 400 gjestene vil i tillegg til faglig påfyll få en smakebit av Rogalandsnaturen.

- Konferansemiddagen skal inntas på Lindøy etter at vi har gått med hurtigbåt først inn en tur i Lysefjorden, sier Terje Aven.

Les mer om ESREL