500 Tek. Nat.-studenter inntok UiS

Nærmere 500 nye studenter tjuvstartet i dag høstsemesteret på Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet på UiS. De kom for å følge fakultetets 1. klasses samhold-opplegg før den offisielle semesteråpningen tirsdag 14. august.

1. klasses samhold er beregnet på alle som er tatt opp på de tre-årige bachelorutdanningene i ingeniørfag, to-årige kandidatstudium i bygg, fem-årige masterutdanninger i teknologi/sivilingeniør, bachelor- og årsstudium i matematikk og bachelor i biologisk kjemi og bioteknologi.
Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet lanserte 1. klasses samhold for fem år siden, og opplegget har både et sosialt og faglig aspekt. Ett av poengene er blant annet å friske opp studentenes kunnskaper i realfagene matematikk og fysikk samtidig som det skal bidra til å skape sosiale relasjoner på et tidligst mulig tidspunkt.
I løpet av to dager får studentene et intensivt kurs i realfagene. Forelesningene i matematikk  starter allerede i morgen.
Prosjektansvarlig rådgiver Bodil Heskestad ønsket studentene velkommen under den offisielle åpningen i Tjodhallen kl. 10.00.

- Dyrk talentet, bruk mye tid, følg undervisningen og for all del still spørsmål til foreleserne, sa dekan Per Arne Bjørkum i sine velkomstord til studentene. - Ikke la professorene snakke uavbrutt. Spørsmål gjør forelesningene bedre.

- I 1970- og 80-årene fikk teknologene skylden for alle kriser, sa Bjørkum. – I dag skal teknologene redde verden. På den bakgrunn er de teknologiske fagene verd å ta med seg.

Stor ja-prosent
- Det er fortsatt god søkning til de teknisk-naturvitenskapelige fagene, sier prodekan for undervisning, Tore Wiig. – I år har vi en høy ja-prosent på tilbudene som er gitt, og det betyr at vi kommer ut i overkant av måltallene. Det er også gjennomgående velkvalifiserte søkere som er kommet inn. Økt inntakskvalitet har en positiv virkning på gjennomstrømningen av studenter.

Stadig økning

I 2005 økte antall primærsøkere til de teknisk-naturvitenskapelige fagene med 30 %. Den positive utviklingen fortsatte i 2006 med en videre økning på 10 %, mens det i år er ytterlige

8 % økning.

- Fakultetet er også fornøyd med inntaket av de internasjonale studentene som startet semesteret i går, sier Tore Wiig. – Vi har tydelig etablert attraktive tilbud innen petroleum, og det har vært svært god søkning til det nye internasjonale masterstudiet i Offshore Technology.

Elin Grimsland (19) fra Larvik og Kaare Berg (32) fra Stavanger var to av de 500 studentene som registrerte seg i morgentimene.

Klar for industriell økonomi

- Jeg er interessert i realfag og skal starte på fem-årig masterstudiet i industriell økonomi med spesialisering i bygg, sier Elin Grimsland. Fra videregående skole i Larvik har jeg bakgrunn fra forskerskolen med 2 år med matematikk, fysikk og kjemi. Nå ønsker jeg å utdanne meg videre og plusse på med økonomi for å få en bredere bakgrunn.

- Stavanger virker som fin og koselig by, og det virker som det er et godt studiemiljø på UiS, sier Elin Grimsland.

Klar for risikostyring

- Jeg skal starte på det fem-årige masterstudiet i risikostyring med spesialisering i petroleum, sier Kaare Berg. Det er et tema som burde passe for meg. Dette er et studium som jeg virkelig ”kicket” på, og jeg vet at det vil være jobb etter endt studium.

Kombinert med jobb offshore og etablert familie er det ikke rart at han oppsummerer hva han forventer av studietiden som ligger foran ham.

- Hardt arbeid, sier Kaare Berg, før han forsvinner til nærmere orientering om studiet sitt.

Etter den offisielle åpningen i formiddag ble studentene inndelt i 16 klasser for å få nærmere informasjon om UiS og de respektive studiene. Det ble etterfulgt av omvisning på området og informasjon om Studentsamskipnaden i Stavanger