MENY

Abelprisvinner til UiS

Den 22. mai vil Abel-prisvinner John Griggs Thompson gjeste Universitetet i Stavanger. Han vil holde en forelesning ved UiS som er åpen for alle studenter og ansatte. Forelesningen finner sted i Ø 120 kl. 14.30 i Arne Rettedals hus.

Tidligere i år besluttet Det Norske Videnskaps-Akademi å tildele Abelprisen for 2008 til John Griggs Thompson, University of Florida og Jacques Tits, Collège de France. De får prisen for fremragende prestasjoner innenfor algebra, og særlig for utformingen av moderne gruppeteori. Tits var også ventet til Stavanger, men har meldt avbud på grunn av sykdom.

Gruppeteori er “vitenskapen om symmetrier”, der man forsøker å forstå forholdet mellom speilingene og rotasjonene til et ikosaeder, for å avsløre hemmeligheten bak Rubiks kube eller for å undersøke symmetriene blant løsningene på femtegradsligningen, slik Niels Henrik Abel gjorde.

Den 20. mai blir prisen på 6 millioner norske kroner overrakt av Hans Majestet Kong Harald. To dager etter holder Thompson en gjesteforelesning ved UiS. Forelesningen finner sted i Ø 120 kl. 14.30 i Arne Rettedals hus.

Abelprisvinnernes besøk til UiS er et samarbeid med Vitenfabrikken, som åpner samme dag