MENY

Alumniportrett: Ida Håkonsson

Som nyutdannet 22-åring fikk Ida Håkonsson være med på å utvikle og bygge opp den interaktive nyhetstjenesten til nyhetsgrafikk.no. Nå leder hun den daglige driften av tjenesten.

– Det er mange tilfeldigheter som gjør at jeg er der jeg er i dag. Det handler stort sett om at jeg har valgt å gjøre det jeg til enhver tid har syntes vært mest gøy og spennende, sier Ida Håkonsson.

26-åringen har likevel hatt en mer lineær karrierevei enn de fleste. Etter medier og kommunikasjon på videregående bar det rett videre på Fjernsyns- og multimedieproduksjon ved Universitetet i Stavanger.

– Vi var bare 20 stykker i klassen og ble en sammensveiset gjeng. Vi hadde vårt eget avlukke på campus hvor vi ofte var fra morgen til kveld, og noen ganger over natten, for å gjøre oppgaver. Mange av oss holder sammen ennå, sier hun.

Etter tre år som student flyttet Ida tilbake til Østlandet og bosatte seg i Oslo, i likhet med mange av klassekameratene fra studietiden. Hun føler seg mer hjemme i hovedstaden, men trivdes godt i Stavanger som student.

– Stavanger er en liten nok by til at det er umulig å gå ut på byen uten å treffe kjentfolk. Perfekt i studietiden.

Multimediefortellinger
Ida hadde egentlig tenkt å bli TV-fotograf, men ble mer og mer interessert i multimediefortelling i løpet av studiene. Etter endt utdanning fikk hun jobb som multimediejournalist i nyhetsgrafikk.no. Det ble en rask start på voksenlivet.

– Der og da føltes det helt naturlig og riktig. Når jeg ser tilbake i dag, ser jeg jo at jeg fremdeles ikke var helt moden, og brukte litt tid på å tilpasse meg. Jeg ville likevel gjort det samme igjen hvis jeg fikk velge på nytt.

Nyhetgrafikk.no var en liten og ung bedrift, drevet av gründere.

– Jeg fikk veldig god støtte av de som hadde startet opp firmaet tre år tidligere. De ga meg stort spillerom og lov til å feile. I tillegg er de utrolig dyktige på det de gjør, og har lært meg stort sett alt jeg kan om visualisering av nyheter.

Frihet og ansvar
Friheten taklet hun godt nok til at hun i dag har ansvaret for de interaktive nyhetsgrafikkene firmaet leverer til nettaviser. Mye av arbeidshverdagen går med til research, tegning, programmering og plattformtilpasning for mobil og nettbrett.

– Jeg følger med på nyhetsbildet og planlegger hva vi skal lage framover ved å finne saker som egner seg for visualisering. Vi dekker det meste: innenriks, utenriks, sport, kultur, økonomi og vitenskap. En nyhetsgrafikk kan være et kart over hvor en ulykke har skjedd, hvem som deltar i Melodi Grand Prix, hvordan man kler barna i kulden eller hvordan skifergass utvinnes. I og med at vi gjør all researchen selv, sitter jeg igjen med detaljkunnskap om mye forskjellig.

Jobben som multimediejournalist har vært lærerik, men det sitter også igjen kunnskap som hun har tatt med seg fra studiene.

– Særlig den tekniske kompetansen og teorien om hvordan man skal fortelle en historie har kommet godt med, sier hun.

Alumniportrett: Ida Håkonsson