Aojie var førstemann ut

Aojie Hong disputerte for graden philosophiae doctor torsdag 14. desember. Han var den første doktorgradsstudenten som ble ferdig utdannet ved Det Nasjonale IOR-senteret.

• KRIAojie_11.jpg (rw_largeArt_768).jpg
    Aojie Hong sammen med kona Wei Zhao og sønnen Keen Zhao Hong.
  • KRIAojie_4.jpg (rw_largeArt_768).jpg
    Aojie Hong benyttet anledningen til å takke familien for tålmodigheten under doktorgradsmarkeringen.
  • KRIAojie_5.jpg (rw_largeArt_768).jpg
    Leder ved Det Nasjonale IOR-senteret Merete Vadla Madland, Aojie Hong og medveileder Geir Nævdal fra Det Nasjonale IOR-senteret/IRIS.
  • KRIAojie_8.jpg (rw_largeArt_768).jpg
    Medveileder Geir Nævdal, hovedveileder Reidar Bratvold og prodekan for forskning Helge Bøvik Larsen forsyner seg med kake.
  • KRIAojie_9.jpg (rw_largeArt_768).jpg
    Tid for å kutte doktorkaken.

Da UiS ble tildelt Det Nasjonale IOR-senteret i desember 2013, var det med et krav om at senteret skulle utdanne minst 13 PhD-er i løpet av de fem første årene. Nå har senteret vært i drift i fire år, og allerede er det 20 doktorgradsstudenter tilknytttet senteret. Den første som disputerte var Aojie Hong. 14. desember sto han klar til å forsvare avhandlingen «Managing geological uncertainty with decision analysis in reservoir management». Hong fullførte doktorgraden i løpet av kun tre år.

Optimalisering av oljeproduksjon

Aojie Hongs forskningsfelt er optimalisering av oljeproduksjon. I sin avhandling analyserer han oljereservoar og drøfter utfordringer ved å bruke beslutningsanalyseverktøy for å håndtere geologiske og petrofysiske usikkerheter i reservoarstyring. Han har til tross for sin unge alder (29 år) allerede publisert flere vitenskapelige artikler. Han har også bidratt sterkt til samarbeidet mellom fagmiljøene ved Universitetet i Stavanger og University of Texas, Austin. Hongs bidrag til Det Nasjonale IOR-senteret er også av stor betydning, særlig for hvordan de 12 industripartnerne tilknyttet senteret vil planlegge sin oljeproduksjon i årene som kommer.

Professor i investerings- og beslutningsanalyse, Reidar Bratvold, er hovedveileder for Hong. Han er imponert over det studenten hans har utrettet i tiden ved UiS.

– Aojie viser høy faglig kompetanse. Jeg har lært mye av samarbeidet med ham og har enorm respekt for hans evner. Aojie har allerede publisert flere artikler i internasjonale tidsskrifter. Det viser hvor stort potensiale han har som forsker. Han er ambisiøs og hardtarbeidende, og han har fortsatt å publisere artikler selv i sluttfasen av doktorgradsarbeidet sitt, uttalte Bratvold tidligere i høst.

Under markeringen etter Hongs disputas sa Bratvold at han ikke følte at det var han som veiledet.

– Jeg har bare prøvd å holde følge med Aojie. Takk for at jeg har fått lov til å jobbe sammen med deg, sa en tydelig imponert professor.

Utenlandsopphold

Aojie Hong tilbrakte fem måneder ved University of Texas i Austin i vår/sommer. Her jobbet han tett sammen med professor Larry Lake, en av verdens fremste forskere innen sitt felt (EOR og beslutningsanalyse).

Ifølge Bratvold har Aojie Hongs gode kommunikasjonsevner bidratt til et fruktbart samarbeid mellom Larry Lake og Bratvold, UT Austin og UiS.

Lake har også flere ganger uttrykt hvor imponert han er over Aojies ferdigheter og kompetanse.

Nå håper Aojie Hong og Bratvold at de kan fortsette samarbeidet ved UiS.

Tekst og foto: Kjersti Riiber