MENY

Årets fotograf i Rogaland

Terje Tveit fra Arkeologisk museum er kåret til Rogalands beste fotograf i Rogaland fotograflaugs årlige fotokonkurranse. Tveit fikk høyeste sum sammenlagt på fire fotografier.

– Fotograflauget startet med denne årlige konkurransen i fjor etter mangeårig opphold, og det er veldig kjekt å få en så staselig utmerkelse, forteller Tveit. Rogaland Fotograflaug ble stiftet i 1906 for at profesjonelle fotografer skulle komme sammen for å utveksle erfaringer og kunnskap. Lauget har rundt 55 fotografmedlemmer, noen av dem er pensjonister.

Landskapsbilder
– Jeg er den eneste museumsfotografen i lauget. De fleste er portrettsfotografer, noen driver også med reklamefotografering, sier Tveit. Best liker han studiofotografering og gjenstandsfotografering, og vil gjerne fremheve museets lokaler som svært gode å arbeide i.

Bildene som Tveit honoreres for er alle landskapsbilder, og det er neppe tilfeldig da Tveit privat best liker å ta naturbilder. Men han finner det også spennende å eksperimentere med lys,  form og farge.

Startet som mørkeromsassistent

Tveit feirer også snart et jubileum på Arkeologisk museum. Han begynte nemlig å arbeide på museet i 1973-74 og vil runde 40 år som AM-ansatt om få år.

– Jeg startet som mørkeromsassistent, og kopierte enkelt og greit bilder i mørkerommet. Fotografmester Ragne Johnsrud begynte på museet i 1975, og jeg gikk i lære hos henne. Ragne sørget for at museet satset skikkelig på fotografering og dokumentering, det ble kjøpt inn nytt utstyr og vi fikk flotte studiolokaler med gode mørkerom, sier Tveit. Han ble ferdig utlært som fotograf i 1980.

– Jeg kan ikke si at jeg savner mørkerommet, selv om det var gøy med analog fotografering. Vi kan gjøre så utrolig mye mer digitalt, på en langt enklere måte. Analog fotografering er mer komplisert og tungvint, sier Tveit. På hyllen bak ham står et flott forgylt kamera som er statuetten Rogalands beste fotograf er blitt tildelt til odel og eie – i alle fall fram til neste år.