Ballongslipp for Vitenfabrikken

Statsråd Tora Aasland vil sammen med en av årets Abelprisvinnere, John Griggs Thompson, foreta åpningen av Vitenfabrikken med ballongslipp, torsdag 22. mai kl. 12.00

Vitenfabrikken som er en del av Jærmuseet, består av et planetarium, utstillingslokaler, kafé og et auditorium. Vitenfabrikken byr på en rekke interaktive aktiviteter, og er et sted for utforsking og lek for store og små.

Det er invitert 700 gjester til åpningen, og en klasse fra Forus videregående skole og en fra Stangeland skole får bli med på premieren i Planetariet. Det blir også taler fra blant andre Mary Miller, Stavanger 2008, ordfører i Sandnes Norunn Ø. Koksvik og direktør Målfrid Snørteland fra Jærmuseet.

Utstilling og matematikkteater
Gjestene får anledning til å utforske bygget, blant annet den interaktive utstillingen «Abels skissebok», skapt i samarbeid med Stavanger2008. Utstillingen er selve hjertet i Vitenfabrikken og viser sammenhengen mellom matematikk, vitenskap, teknologi og kunst gjennom tidene.

De som kommer på åpningen får også med seg en helt ny teateropplevelse: Matematikkteater. Skuespiller Grethe Mo og matematiker Njål Foldnes har skrevet en barneforestilling som er fritt spunnet ut fra Nils Henrik Abels liv og virke. Stykket heter «Abels Ablegøyer» og handler om Abel, den geniale undulaten PI og matteheksa Matte-Hilde.

Abel-prisvinner til UiS
Som en avslutning på åpningen av Vitenfabrikken holder Abel-prisvinner John Griggs Thompson fra University of Florida en gjesteforelesning på UiS. Thompson og Jacques Tits fikk Abel-prisen for sine fremragende prestasjoner innenfor algebra, og særlig for utformingen av moderne gruppeteori. Jacques Tits var også ventet til Stavanger, men har meldt avbud på grunn av sykdom.

Forelesningen finner sted i Ø 120 kl. 14.30 i Arne Rettedals hus. Det settes opp transport fra Vitenfabrikken til UiS kl. 14.00