MENY

Barnlig fysikk på UiS

Norges første barneuniversitet åpnet i dag. 130 skoleelever fikk en festlig forelesning i fysikk av universitetslektor Inge Christ ved Universitetet i Stavanger.

Rakettoppskytninger er ikke dagligkost verken i norsk grunnskole eller på i høyere utdanning, men på Barneuniversitetet er alt mulig. På sin første forelesning fikk 6. og 7. klassingene virkelig demonstrert naturens krefter – spesielt dem som fikk raketten i hodet på vei ned!

Barneuniversitetet er et initiativ fra Ung Agenda21, og inngår i programmet for Forskningsdagene. Ideen med å vekke vitenskapelig nysgjerrighet allerede på barneskolen på denne måten, er ny.

– Dere er med på Barneuniversitetet, og det har vi aldri hatt i Norge før, sa rektor Aslaug Mikkelsen da hun ønsket velkommen.

Luftballonger
Barna var fascinert av rektorkjedet hennes og ganske oppglødde, helt til Mikkelsen fortalte at de skulle få undervisning i fysikk og matematikk.
– Åååh… stønnet forsamlingen da.

Men da Inge Christ inntok scenen med luftballonger, vannflasker og merkelige rakettramper, ble de fort omvendt til fysikkens verden.

– Hva skjer når du stikker hull på en ballong? Hvorfor smeller den? spurte Christ, og fikk skoleelevene til å undre seg.

Rakett i flaske
Stemningen steg i forelesningssalen på UiS da foreleseren tok fram sine hjemmelagde rakettramper. Et par av dem var laget av et par plankebiter, en halvannen liters colaflaske og en gummislange, en annen var rett og slett bare en tom Zalo-flaske med et sugerør. For å demonstrere luftens egenskaper,skjøt han papirraketter i taket. Og oppfordret barna om gjøre det samme selv.

– Når dere er hjemme, ta vare på tomme flasker og sugerør. Raketter kan lages av nesten hva som helst. bare prøv selv, oppfordret Inge Christ.

Kaos og latter
På vei ut fikk barna studentbevis fra Barneuniversitetet og en oppskrift på hvordan man lager en rakett. Men det beste kom til slutt. Da tok foreleseren sine studenter med utenfor Arne Rettedals hus for prøveoppskyting av sammenlimte plastflasker. Et gisp gikk gjennom forsamlingen da en av prosjektilene ble skutt 30 meter opp i været – før den skapte kaos og latter ved å lande på noen av elevene.

Torsdag vil en ny gruppe elever få sin første forelesning ved Barneuniversitetet. Denne gang er temaet "Kunst fra krystaller" ved stipendiat Ingunn Cecilie Odsen.