MENY

Borerobot imponerte minister

Næringsminister Monica Mæland var tydelig imponert da hun nylig besøkte Ullandhaug for å få demonstrert verdens første boredekksrobot.

Bilde av Næringsminister Monica Mæland foran Ullrigg, flankert av (f.v) IRIS-direktør Kristin Flornes, Christine Sagen Helgø, Ullrigg-direktør Oddvar Skjæveland og Ole Lindefjeld, ConocoPhillips Næringsminister Monica Mæland foran Ullrigg, flankert av (f.v) IRIS-direktør Kristin Flornes, Christine Sagen Helgø, Ullrigg-direktør Oddvar Skjæveland og Ole Lindefjeld, ConocoPhillips

Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø, som var med i følget, hadde allerede møtt det tekniske vidunderet,  da roboten tidligere i år overrakte henne blomster under den offisielle presentasjonen ved IRIS.

- Roboten vil både effektivisere boreprosessen og redusere risikoen for personskader og menneskelige feil under boreoperasjonen, forklarte Ullrigg-direktør Oddvar Skjæveland gjestene. Produsenten av utstyret, DrillTronics, regner med at de første robotene vil være i arbeid på norsk sokkel om et års tid.

Effektivitet gir økt utvinning
- Ingen IOR-aktivitet har større effekt enn mer effektiv og presis boring, og boredekksroboten er et viktig framskritt sa Halvor Tjørholt, leder av boreforsking i Statoil under presentasjonen. Odfjell Drilling og ConocoPhillips deltar også i prosjektet og uttrykte store forventninger til det nye utstyret.

IRIS http://www.iris.no/home er et uavhengig forskningsinstitutt med fokus på anvendt forskning innenfor områdene teknisk naturvitenskap og samfunnsfag. Fokusområdene er økt utvinning (IOR), automatisert boring og miljøovervåking.

IRIS eies av Stiftelsen Rogalandsforskning og Universitetet i Stavanger med 50 prosent hver. Sammen med UiS og Institutt for energiteknikk (IFE) er IRIS forskningspartner i Det nasjonale senteret for økt utvinning (IOR) som ble åpnet av olje- og energiminister Tord Lien i fjor.

Se ordføreren får robotblomster: http://www.nrk.no/rogaland/borerobot-erstatter-arbeidskraft-pa-dekk-1.12568695.

Tekst og foto: Lars Gunnar Dahle

Bilde av næringsnministeren og ordføreren som blir orientert om arbeidet på boredekket av Ullriggdirektør Oddvar Skjæveland

Næringsministeren og ordføreren blir orientert om arbeidet på boredekket av Ullriggdirektør Oddvar Skjæveland