MENY

Bruker Hurtigruten for å rekruttere studenter

Norsk hotellhøgskole går kreative veier for å rekruttere studenter. Et tokt med Hurtigruten har vist seg å gi gode resultater.

 • Rekruttering på Hurtigruten: Aleksander Kibsgaard, Margrete Ytreland Vistnes, Tommy Thomassen.
  Gamle oppskrifter fra kokebokmuseet ved hotellhøgskolen studeres nøye. Kjøkkensjef Tommy Thomassen (t.h.) og hotellsjef Aleksander Kibsgaard prøver gjerne ut de klassiske rettene på MS Lofoten.
 • Hotellsjef Aleksander Kibsgaard på MS Lofoten og student ved NHS
  – Min rolle som leder er blitt tydeligere for meg og jeg føler meg styrket i jobben min, sier staselig hotellsjef og tredjeårsstudent Aleksander Kibsgaard og ønsker velkommen om bord.
 • MS Lofoten legger til kai i Bergen
  En regntung by tar imot et julepyntet skip. MS Lofoten legger til kai i Bergen.
 • Rekruttering av studenter på Hurtigruten
  Rekruttering i farta mens de lekreste juleretter bæres til bords.
 • Maya Nordvoll Johannessen
  100% jobb og 100% studier. Ingenting å si på verken innsats eller motivasjon hos denne damen, restaurantsjef på MS Vesterålen Maya Nordvoll Johannessen.
 • Rekruttering av studenter på Hurtigruten
  Flere av de ansatte på MS Lofoten er veldig interesserte i å formalisere kompetansen sin.
 • Gamle kokebøker med klassiske desserter
  Klassiske opplevelser på et klassisk skip. Maten er en viktig del og må selvsagt stå i stil.
 • Pepperkake formet som MS Lofoten
  Pepperkake formet som MS Lofoten pryder kuvertene. Formen er tegnet av reparatøren om bord, deigen er satt av lærlingen, mens nattevakten bakte ut kakene.
 • Rekruttering av studenter på hotell i bergen
  Resepsjonist Silje Stene på Radisson Blu Royal i Bergen kunne godt tenke seg samlingsbaserte studier. Hun har nettopp fått barn og flytting er uaktuelt.
 • Brosjyrer rekruttering av studenter
  Det er ikke få informasjonsfoldere som deles ut langs norskekysten når Margrete rekrutterer studenter.
 • Tre studenter fra NHS og Hurtigruten på kaia i Trondheim
  Nordgående og sørgående hurtigrute møtes i Trondheim – og dermed tre kull hotellhøgskolestudenter; tredjeårsstudent Aleksander (f.v.), andreårsstudent Maya Nordvoll Johannessen og førsteårsstudent Jahn Raudajoki.
 • Rekruttering på kjøkkenet til folkehøgskole i Ålesund
  Kjøkkenbesøk på Borgund folkehøgskole i Ålesund; kokk Elisabeth Sleipnes er nysgjerrig på muligheten for studier.

For tredje år på rad går universitetslektor Margrete Ytreland Vistnes fra Norsk hotellhøgskole om bord på et hurtigruteskip. Denne ettermiddagen i desember entrer hun ærverdige MS Lofoten, det eldste av skipene som fortsatt går i rute langs norskekysten. Stedet er Bergen, og regnskyene henger tungt over byen.

– Velkommen om bord, ønsker hotellsjef på Lofoten Aleksander Kibsgaard.

Han kjenner Margrete godt. Aleksander er nemlig student ved hotellhøgskolen, med ett semester igjen av sin treårige bachelor i hotelledelse. Han er også én av årsakene til den utradisjonelle rekrutteringsmåten, som er et samarbeid mellom hotellhøgskolen og Hurtigruten.

– Vi er en stor aktør i hotellbransjen i Norge med flere tusen gjestedøgn. Da jeg startet på hotellhøgskolen høsten 2013, hørte jeg mye om de store hotellkjedene, men ikke et ord om Hurtigruten, forteller Aleksander.

Han så raskt mulighetene, og utfordret Hotellhøgskolen til å tenke utradisjonelt om rekruttering. Han inviterte Margrete med slik at kollegene hans kunne få informasjon om studiene, men også for å vise fram særegenheten ved hotelldrift til sjøs. Det skulle vise seg å bli en suksess.

Julebord
Denne ettermiddagen og kvelden er travel om bord på MS Lofoten. Før båten starter på turen nordover, skal det arrangeres julebord for besøkende fra land. Mens servitører, kokker, lærlinger, restaurantsjef, hotellsjef, ja, til og med maskinsjefen, er i full sving med oppdekking og dandering av julebuffeten, er Margrete i gang med å fortelle om mulighetene for studier.

Det mangler ikke på oppmerksomhet. Kjøkkensjefen, flere servitører, samt to resepsjonister er veldig motiverte. De henvender seg stadig til Margrete med nye spørsmål mens et fantastisk julebord trylles fram.

– Nå har jeg fem studenter bare fra dette skiftet. Du må skaffe deg ny besetning, Aleksander! slår Margrete fast.

Satser på kompetanse
For det er ingen tvil om at Hurtigruten er blitt storleverandør av studenter til hotellhøgskolen. Etter at første rekrutteringstur ble gjennomført i mars 2014 søkte 11 stykker fra båten på studier ved hotellhøgskolen. Dette studieåret er fem av 16 studenter i restaurantledelse fra Hurtigruten.

Chris Hudson, direktør for hotelldrift i Hurtigruten, har vært med på utformingen av studiet, slik at fag og innhold blir relevant også for studentene fra Hurtigruten.

Fra hotell til hotell
For Margrete er rekrutteringstoktet travle dager. Før båten legger fra i Bergen denne desemberkvelden rekker hun en runde til byens hoteller.

På Radisson Blu Royal på Bryggen treffer hun resepsjonist Silje Stene. 26-åringen har fagbrev og har vært inne på tanken om videre studier. Hun har slått det fra seg siden familieliv gjør det uaktuelt å flytte. Margrete informerer om samlingsbaserte studier som gjør det mulig å kombinere studier med jobb, og Silje får fornyet tro på videre studier.

Margrete har stor tro på denne måten å rekruttere studenter.
– De jeg treffer ved slik oppsøkende rekruttering, ville aldri ha kommet til karrieremesser. De ser ikke  seg selv som potensielle studenter. Flere har lang erfaring, men tror ikke de oppfyller kravene for å bli student, sier hun.

– Mange opplever at jeg ufarliggjør det å studere. Jeg treffer dem på arbeidsplassen, jeg ser jobben de gjør, forteller dem om muligheten til å formalisere kompetansen sin.

På veien nordover besøker Margrete hoteller, restauranter og videregående skoler for å orientere om studietilbudet. Hun gjennomfører møter med NHO og ulike bransjenettverk.

Skolebesøk
Etter en natt med høy sjø, legger MS Lofoten til kai i Ålesund. Margrete er raskt i land. Det gjelder å utnytte tiden.

Turen går til Borgund folkehøgskole, som underviser i reiseliv. Margrete informerer elever om mulighetene ved videre studier innen faget, før hun tar turen inn på kjøkkenet. Der treffer hun kokk Elisabeth Sleipnes.

– Spennende! Jeg kunne godt tenke meg å lære mer. Særlig måltidskunnskap interesserer meg, sier hun.

Viktig eksportartikkel
– Turisme er en viktig eksportartikkel for Norge og 2015 tegner til å bli et rekordår i antall utenlandske turister som besøkte landet vårt, sier Sigbjørn Tveterås, professor i reiselivsøkonomi ved Norsk hotellhøgskole.

Han forklarer at globalt sett er reiselivsbransjen en av de raskest voksende, med et særlig viktig økonomisk bidrag for sysselsettingen. Det gjelder også for Norge og dette bidraget blir enda viktigere med nedgangen i oljesektoren. Norge har imidlertid en utfordring som høykostnadsland.

– Det betyr at reiselivssektoren må tilby unike og kvalitativt gode opplevelser som tiltrekker seg flere gjester med høy betalingsvillighet. Høyere utdanning og kompetanseheving er viktig i en bransje som har mye å by på med tanke på reiseliv og turistattraksjoner, sier Sigbjørn.

Han trekker fram viktigheten av kunnskap og kompetanse for å skape opplevelser av høy verdi og øke produktiviteten, to faktorer som begge er viktige for å sikre framtidig vekst og lønnsomhet. 

Trodde sjansen var gått
Dagen etter ankommer MS Lofoten Trondheim. Her treffer vi Maya Nordvoll Johannessen som har tatt turen til kaia for å prate med kollegene. Hun er andreårsstudent i hotelledelse, samtidig som hun har full jobb som restaurantsjef på MS Vesterålen.

– Jeg har alltid hatt lyst til å studere ved hotellhøgskolen, men jeg trodde sjansen hadde gått fra meg fordi jeg ikke hadde studiekompetanse. Margrete viste meg mulighetene, og jeg endte med å søke underveis i samtalen vi hadde for to år siden, forteller hun.

Hun mener utdanning er viktig fordi det gir henne flere bein å stå på.

– Jeg opplever det som en stor fordel å ha erfaring fra bransjen. Det gir meg flere knagger å henge kunnskapen på, sier Maya.

Tydeligere rolle
– For hver ny kollega som rekrutteres til hotellhøgskolen, øker kompetansen i vårt selskap. Vi utvikler oss, utvider horisonten, bruker samme begreper og snakker samme språk, sier Aleksander.

Han mener at studiene på hotellhøgskolen gir stort utbytte.

– Min rolle som leder er blitt tydeligere for meg og jeg føler meg styrket i jobben min. Dessuten ser jeg gjestenes behov og forventninger på en klarere måte. Går du litt utover det som forventes i en situasjon, blir du en vinner, sier Aleksander.

Tekst: Benedicte Pentz
Foto: Marit Hommedal