MENY

Byhistorisk debatt i Folken

UiS Debatt og Stavanger Aftenblad inviterer til debattmøte i Folken torsdag 24. november kl. 19.00. Kveldens tema er "Har Stavanger tapt sin historie?"

Stavanger har på noen få tiår gjennomgått store endringer på mange områder; i næringsstruktur, demografisk, sosialt og kulturelt. Men har vi glemt at Stavanger allerede hadde lange tradisjoner som industriby da oljen kom?

Panelet består denne kvelden av historikerne Ole Kallelid (UiS), Gunnar Roalkvam og Anders Haaland (Norsk Fiskerimuseum ved Museum Vest). De tre bidrar til verket Stavangers byhistorie. I løpet av kvelden vil de gi svar på hvilke elementer fra ulike historiske perioder som er synlige i Stavanger i dag.

- Bygger byidentitet med historie
Kultursosiolog Erik Fossåskaret og forskningsdirektør Helge Ole Bergesen ved Universitetet i Stavanger har det faglige ansvaret for debattmøtet.

Fossåskaret mener at historie blir stadig viktig for en bys identitet, og viser til at mange norske byer bruker historie for å bygge en identitet. Han trekker spesielt fram Trondheim, der næringslivet prøvde å selge byen som en vikingby, til tross for få vikingtradisjoner. Det er også gjort lignende forsøk med ”middelalderby” og ”pilgrimsby”, gjerne knyttet til det gamle bynavnet Nidaros.

- Stavanger er annerledes
- I Stavanger er det annerledes. Her kan det noen ganger virke som om det hele startet for 40 år siden, da oljen kom. Folk flests byforståelse er at vi har hatt perioder med hermetikk og sild som dominerende næringer, men at byen hadde gått nedenom og hjem uten olje. Slik er det ikke. Vi har lett for å glemme at Stavanger har en betydelig historie som industriby som har formet den byen vi kjenner i dag, sier Fossåskaret.

Han gir en liten fisk æren for Stavangers vekst.

- Hadde silden bommet med noen mil på 1800-tallet, hadde vi neppe vært oljehovedstad, konkluderer Fossåskaret.

Om deltakerne i panelet:
Ole Kallelid har hovedfag i historie fra Universitetet i Bergen (1993). Han har skrevet artikler og bøker om lokalhistoriske tema; ulike emner om Stavanger på 1800- og 1900-tallet. For tiden skriver han andre bind (1815-90) i firebindsverket om Stavanger som blir utgitt i 2012. Kallelid har tidligere undervist i videregående skole, men er nå tilknyttet Institutt for kultur- og språkvitenskap, der han underviser i historie og ved PPU (fagdidaktikk historie og samfunnsfag)

Gunnar Roalkvam er forfatter, historiker og lektor i samfunnsfag ved St. Olav videregående skole i Stavanger. Siden debuten med diktsamlingen Samfunnsvafler i 1981 har han skrevet en rekke lokalhistoriske verk, fagbøker, diktsamlinger, skuespill og tekster til korverk. Roaldkvam er også kjent som tekstforfatter for en rekke Rogalandsartister.

Anders Haaland er p.t. seniorforsker ved Norges Fiskerimuseum ved Museum Vest i Bergen. I sin hovedoppgave skrev han om Tvangskartellisering av den norske hermetikkindustrien i mellomkrigstiden (1980). Senest har han dokumentert sin innsikt i byens historie i kapitlet om By og tettsted etter 1800 i Vestlandets historie, bind 2. Ved siden av sin omfattende byhistoriske innsats, har Haaland levert bidrag til vestnorsk industrihistorie, fiskerihistorie, sjøfartshistorie og tettstedshistorie.

Kjersti Dybvig er kommentator under debatten. Hun fullførte masterstudiet i historiedidaktikk ved UiS i vår og er historiker og frilansjournalist. Hennes masteroppgave har tittelen "Folkemordet i Rogaland". Neste år kommer hun med boka "Glemselens bekvemmelige letthet på Pax forlag.