MENY

Daniel Vethe fra NTNU vant Forsker Grand Prix 2019

UiS-deltakerne May Linn Auestad og James Thomson gjorde to flotte presentasjoner på formidlingskonkurransen Forsker Grand Prix lørdag kveld, hvor Daniel Vethe fra NTNU gikk helt til topps med sin forskning på lys og søvn.

 • Gruppebilde deltakere Forsker grand prix 2019 på scene med vinneren i front.
  Psykolog ved Institutt for psykisk helse ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) Daniel Vethe vant Forsker grand prix 2019 som ble arrangert på revyscenen Stavangeren i Stavanger lørdag kveld. Foto: Mari Løvås/UiS
 • May Linn Auestad på scenen
  May Linn Auestad fra Handelshøgskolen ved UiS vant regional finale torsdag og stod på scenen i Stavangeren lørdag på nasjonal finale og formidlet sine forskningsresultater, som viser at det er en sammenheng mellom lærerens tankesett, og hvordan elevene ser på sine egne muligheter for å lære. Foto: Mari Løvås/UiS
 • May Linn Auestad på scenen
  Auestad fortalte også om hva som kan være læringsutbyttet for elevene når de har en lærer med et lærende tankesett sammenlignet med en lærer med et låst tankesett. Foto: Yngve Vogt/UiO
 • James Thomson på scenen
  Sammen med Auestad gikk også James Thomson videre til den nasjonale finalen. Stipendiaten ved Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora har blant annet spurt 19 engelsklærere fra Norge, Sverige og Storbritannia om hvilke råd de gir elever angående personlige pronomen, og om de skal være påståelige eller forsiktige i sine innleveringer. Foto: Mari Løvås/UiS
 • James Thomson på scenen
  Dommerpanelet var ikke helt enige om prestasjonen til James Thomson, som fikk både en firer og en sekser. Det var Forskningsrådets Kristin Danielsen som ga Thomson 6-eren, høyeste skår. Foto: Yngve Vogt/UiO
 • Pokaloverrekkelse på scenen
  UiS-rektor Klaus Mohn fikk æren av å overrekke pokalen til vinner Daniel Vethe fra NTNU. Foto: Mari Hult/UiS

Formidlingskonkurransen hvor ti doktorgradsstudentene får fire minutter hver til å overbevise et stemmeberettiget publikum og en jury om at de er de beste til å presentere forskningen sin for folk flest, ble i år holdt på revyscenen Stavangeren i Stavanger.

Kandidatene holdt høyt nivå og flere høstet høye poengsummer fra dommerpanelet.

Til trosss for to sterke presentasjoner fra UiS-deltakerne May Linn Auestad fra Handelshøgskolen og James Thomson, fra Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora, måtte de se seg slått av tre andre som alle fikk toppkarakterer av dommerne i første runde: Daniel Vethe fra NTNU og Didrik Hjertaker Grevskott fra Havforskningsinstituttet fikk flest poeng når publikumspoengene ble lagt til, mens Joseph Diab fra UiT gikk videre på wildcard fra juryen.

Dermed var det duket for en superfinale. Til slutt var det altså psykologen Daniel Vethe som gikk til topps og kunne løfte det gjeve trofeet over hodet.

Vår egen rektor Klaus Mohn fikk æren av å overlevere den flotte pokalen til vinneren.

Formidlingsglede

Vinneren selv smilte fra øre til øre.

– Dette var ubeskrivelig. Utrolig artig å være med på. Og fantastisk morsomt å få lov til å fortelle om forskningen jeg gjør. Spesielt viktig synes jeg det er å fortelle om vår jobb med pasienter med alvorlig psykiske lidelser, sier Vethe som er psykolog ved Institutt for psykisk helse ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Tester oransje lys som medisin i psykiatrien

Trønderen tok publikum med på en reise inn i sykehuskorridoren på psykiatrisk akutt-avdeling. Der forskes det på oransje lys som kan brukes for å behandle alvorlig psykisk syke pasienter. De har ofte dårlig søvnrytme når de blir lagt inn.

– Vi ønsker å forbedre behandlingen til pasienter innlagt på akutt-psykiatrisk avdeling. Vi tester nå om pasienter som oppholder seg i oransje lys på kvelden blir raskere friske, forklarte Vethe til en fullsatt sal som lot seg imponere over det spennende prosjektet og den gode formidlingen.
 
Han holdt fram at i framtiden så kan belysning bli en del av behandlingen av psykiatriske pasienter.

Imponerte dommerne

I lørdagens dommerpanel fant vi Kristin Danielsen (akademia) fra Forskningsrådet, NRK-journalist Vibeke Røiri (media) og teaterdirektør Glenn André Kaada (scenekunst). De var alle fulle av lovord og ga alle toppkarakteren til Vethe i finalerunden. De sa blant annet dette om den ferske vinneren:

– Jeg var så til stede helt fra starten. Jeg ville høre alt du fortalte. Alt du har funnet ut. Du viser forskningen din så fint fram, sa Vibeke Røiri som nærmest ble rørt over presentasjonen.

Også områdedirektør i Forskningsrådet Kristin Danielsen var veldig fornøyd med Vethes tydelige problemstilling og at han dro inn annen forskning. Hun understreket også at det er viktig forskning han formidler ut.

Glenn André Kaada fra Rogaland teater syntes NTNU-forskeren holdt en veldig engasjerende, morsom og avslappende presentasjon.

– Det er nesten så du har laget en egen sjanger med din tørre, saklige humor, samtidig så lun og fin. Måten du drar meg inn i fortellingen og inn i en større sammenheng var veldig godt dramaturgisk utført. Jeg får lyst til å gi deg penger, sa teatersjefen og høstet latter fra salen.

Skole-tema fra UiS

May Linn Auestad fra Handelshøgskolen ved UiS som vant tidligere i uka regional finale i Forsker grand prix formidlet sin forskning på mattelærerens påvirkning på elevers holdninger og valg. Forskningen viser at det er en sammenheng mellom lærerens tankesett, og hvordan elevene ser på sine egne muligheter for å lære.

Sammen med Auestad gikk også James Thomson, fra Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora ved UiS, videre fra regional finale torsdag, hvor han ble nummer to.

Thomson tar utgangspunkt i elevenes innleveringer i engelskfaget på skolen. I hvor stor grad skal elevene selv være synlige i det de skriver? Thomson har blant annet spurt 19 engelsklærere om hvilke råd de gir angående personlige pronomen. Anbefaler de elevene å bruke «I», «me» og «my»? Selv ønsker han å bidra til at elevene i stor grad skal få gi utrykk for egne meninger og anbefaler ikke elevene å unngå å bruke personnlige pronomen i sine innleveringer. 

Dette er tiende gang vi arrangerer Forsker Grand Prix i forbindelse med de årlige Forskningsdagene. Det er første gang finalen ble holdt i Stavanger. Årsaken til det er at Ben David Normann vant nasjonal finale i Tromsø i fjor

Årets deltakere på nasjonal finale Forsker Grand Prix i Stavangeren: 

Siri Vatsø Haugum, Institutt for Biovitenskap Universitetet i Bergen
Halvor Høen Hval, Kjemisk institutt Universitetet i Oslo
Joseph Diab, Institutt for farmasi UiT Norges arktiske universitet
James Jacob Thomson, Institutt for kultur- og språkvitenskap, Universitetet i Stavanger
Ola Gjønnes Grendal, Institutt for materialteknologi, NTNU
Kristina Junttila Valkoinen, Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag, Musikkonservatoriet
Daniel Vethe, Institutt for psykisk helse NTNU
May Linn Auestad, Handelshøgskolen, Universitetet i Stavanger
Marthe Lefsaker Sakrisvold, Politihøgskolen og Göteborgs universitet
Didrik Hjertaker Grevskott, Havforskningsinstituttet, Bergen

Tidligere vinnere av de nasjonale Forsker Grand Prix-finalene har vært:

Bergen 2011: Audun Hetland, Institutt for psykologi, UiT
Tromsø 2012: Kajsa Møllersen - Institutt for matematikk og statistikk, UiT
Oslo 2013: Silja T. Griffiths, Klinisk institutt 1, UiB
Oslo 2014: Arne Skulberg, Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk, NTNU
Trondheim 2015: Cecilie G. Gjerde, Institutt for klinisk odontologi, UiB
Bergen 2016: Sofie Snipstad, Institutt for fysikk, NTNU
Trondheim 2017: Torbjørn Øygard Skodvin, Universitetssykehuset Nord-Norge, UiT Norges arktiske universitet
Tromsø 2018: Ben David Normann, Institutt for matematikk og fysikk, UiS

Kilde: forskningsdagene.no

Tekst: Karen Anne Okstad/UiS
Foto: Mari Løvås/UiS