MENY

Den store mattedagen!

280 elever fra St. Olav VGS har i dag vandret fra post til post på campus, for å la seg inspirere av matematikk i litt andre omgivelser enn de er vant til.

Elin Skånlund Berntsen og Ida Christiansen går i 1STC på St. Olav videregående skole. De syns dagen har vært veldig lærerik og interessant. Elin Skånlund Berntsen og Ida Christiansen går i 1STC på St. Olav videregående skole. De syns dagen har vært veldig lærerik og interessant.

En dedikert gjeng fra Institutt for matematikk og fysikk som står bak arrangementet, som ble til etter at de ble kontaktet av St. Olav videregående skole, som ønsket et opplegg om matematikk. Instituttleder Bjørn Henrik Auestad er imponert over hva kollegaene hans har fått til. 

– Det er jo bare kjempekult! Jeg håper elevene benytter sjansen til å la seg inspirere, og forstår at matematikk er spennende, det kan være morsomme gåter, rakettoppskyting, spill og leker. Matematikk er over alt rundt oss, sier han. 

Raketter og entusiasme

En av postene elevene var innom var nettopp rakettoppskyting. Skolelaboratoriets Inge Christ veiledet elevene, som pumpet opp nok trykk til å skyte rakettene høyt opp i himmelen.

– Vi satte nettopp ny rekord! Vi kunne nesten ikke se raketten lenger, roper en entusiastisk Christ.

Og entusiasme er nok et stikkord for dette arrangementet. 

– Vi ønsker å spre entusiasmen vi ser hver dag på instituttet til et bredere publikum. At St. Olav ønsket å ha oss med på dette, og dra nytte av vårt fagmiljø, er både viktig og veldig gøy, sier Auestad. 

– Veldig lærerik dag!

Inne i det nyåpnede dataverkstedet sitter elevene Ida Christiansen og Elin Skånlund Berntsen, fra klasse 1STC og spiller fire-på-rad. De er veldig fornøyde med dagen. 

– Det er gøy med et avbrekk, og vi lærer mye om fascinerende matte, sier Christiansen. 

Berntsen er enig: 
– Ja, det har vært en veldig lærerik dag! Vi har lært om tema som vi ikke snakker om på skolen. Jeg har blitt mer glad i matte av denne dagen. 

På spørsmål om de har lyst å studere realfag senere er de litt usikre: 
– Jeg har valgt realfag på skolen til neste år, så det er noe jeg vil lære mer om sier Berntsen, mens Christiansen ikke har bestemt seg helt ennå. 

De er begge enige om at dagen har inspirert og vært veldig lærerik. 

Mye arbeid

En av initiativtakerne bak arrangementet er Tyson Ritter. Han er syns det er veldig gøy å møte elevene og lære dem at matte kan være veldig spennende.  

– Elevene var gjennom seks ulike poster, hvor de fikk gjennomføre ulike aktiviteter. Det var alt fra å lage mønstre, skyte opp raketter til å være med på virrevandringer, sier Ritter. 

Han håper dagen gjør at ungdommene sitter igjen med en positiv opplevelse av matematikk.

– Det er dette matte handler om, å være leken og utforske ting. 

Det har vært mye arbeid å arrangere den store mattedagen, men Ritter er positiv til å gjøre det igjen. 

– Det er nok enklere å organisere neste gang. Vi er heldige som har så mange dyktige hjelpere som stiller opp, både ansatte, men også studenter som hjelper til. 

Håper å se dem igjen

Instituttleder Auestad legger ikke skjul på at han håper å se flere av ungdommene som deltok på dagens arrangement i gangene på UiS i årene fremover. 

– Vi trenger flere dyktige hoder i realfag i tiden som kommer. Vi ser en enorm teknologisk utvikling, der trengs det dyktigere matematikere og fysikere. Samtidig er det flere store utfordringer der vi må jobbe tverrfaglig for å finne gode løsninger, sier han. 

Instituttlederen avslutter med en oppfordring:

– Jeg forventer ikke at alle skal brenne for realfag og spesielt matematikk, men jeg håper ungdommene har et åpent sinn og undersøker mulighetene innenfor matematikk og fysikk nærmere. Det er et veldig spennende fagfelt hvor man kan jobbe med utrolig mange viktige og spennende problemstillinger. 

 

Tekst og foto: Mari Løvås

Portrett av Bjørn Auestad.

Instituttleder Bjørn Auestad håper elevene har latt seg inspirere og at de ser hvor anvendelig matematikkfaget faktisk er.