MENY

Dette foret er laget av naturgass!

Stavangerselskapet Bioprotein AS, hvor IRIS er største aksjonær, slår seg sammen med amerikanske Calysta Inc. Målet er å vokse internasjonalt innen produksjon av fôringredienser og kjemikalier.

BioProtein eies av IRIS Forskningsinvest, Norges Miljø- og Biovitenskaplige Universitet og Stiftelsen universitetsforskning Bergen.

Selskapet driver med forskning, utvikling og kommersialisering av proteinproduksjon basert på naturgass. Calysta utvikler teknologi som omgjør naturgass til ulike kjemiske råstoffer.

Både fôr- og kjemidelen benytter en felles fermenteringsteknologi opprinnelig utviklet av Statoil og DuPont  i Norge. BioProtein vil kunne tjene som en proteiningrediens tilsvarende fiskemel, som er en viktig komponent i mange kommersielle fôrtyper.

Teknologien virker
Fiskemel er i dag produsert fra vill, kommersielt fanget fisk, noe som legger press på fiskebestander i havet. 

- Vi er svært tilfreds med denne sammenslåingen med Calysta, sier Torkell Gjerstad, administrerende direktør ved IRIS Forskningsinvest, Bioproteins største aksjonær.

- Det sammenslåtte selskapet har teknologien, teamet og markedsforståelsen som skal til for å sikre god fremdrift både innenfor ernæring og kjemikalier. Det er bevist at fermenteringsteknologien virker i industriell skala. En forlengelse inn i kjemikaliemarkedet vil ytterligere styrke selskapets posisjon i et bredt sett av industrianvendelser, sier Gjerstad.

Stor etterspørsel
Han håper at både fòr og kjemikalier vil kunne produseres i Norge i fremtiden.

- Det avhenger først og fremst av prisen på naturgass.

- Verden opplever stor etterspørsel etter nye bærekraftige proteinkilder i det kommersielle fiskeoppdrett- og landbruksmarkedet, sier Alan Shaw, som leder Calysta.  

- Norske Bioproteins ekspertise innen prosessteknologi og fôrnæringen utfyller Calystas styrke innen syntetisk utvikling av metan som et nytt biologisk råstoff.

Se hele pressemeldingen fra IRIS Forskningsinvest (ekstern lenke).

Foto av en håndfull fiskefor-pellets laget av bioprotein