MENY

– Drastisk å legge ned Love Parade

21 personer ble drept under årets Love Parade i Tyskland. Festivalledelsen har besluttet å legge festivalen ned. Basert på sin forskning mener Reidar Mykletun at nedleggelsen er en overreaksjon.

21 personer ble drept og 300 skadet da det brøt ut panikk i folkemengden under teknofestivalen Love Parade i Duisburg, Tyskland lørdag, 24. juli. Katastrofen oppsto da folk forsøkte å ta en snarvei gjennom en tunnel for å komme til festplassen.

– Trengsel er den aller største faren på store musikkfestivaler, sier Reidar Mykletun, festivalforsker og professor ved Hotellhøgskolen ved UiS.

Professoren har tidligere forsket på festivaler i Norge. Mykletun mener tragedier som den vi har sett i Tyskland også kan ramme norske festivaler.

– Slike ulykker kan også skje i Norge. Det kan skje hvor som helst. Riktig nok ville færre rammes dersom en slik ulykke skulle skje på en norsk festival – simpelthen fordi vi ikke har festivaler av samme størrelse, sier han.

Overreaksjon
Rainer Schaller, arrangøren bak Love Parade har uttalt at han aldri igjen vil arrangere festivalen. Mykletun mener avgjørelsen om å legge ned Love Parade er en overreaksjon.

– Måten å reagere på er forståelig. Likevel er det drastisk. Vi har sett at andre festivaler har greid seg bra etter ulykker. Festivalledelsen kunne ha valgt en annen løsning. De kunne ha arbeidet med sikkerheten og laget en tryggere festival, sier Mykletun.

Han peker på arbeid med risikoanalyse og beredskap som viktig.

Klemt i hjel
Roskildefestivalen i Danmark er et eksempel på en annen festival som har blitt rammet av dødsulykker som følge av trengsel. I 2000 ble ni deltakere klemt i hjel foran scenen, mens 18 ble skadet.

– Året etter var det nesten ingen endring i besøkstallene. Det er det som er så overraskende. Roskildefestivalen har greid å rigge til bedre løsninger og har fortsatt med å arrangere festivalen, sier Mykletun.

I 2008 omkom to personer som følge av kullosforgiftning under Norway Rock Festival i Kvinesdal. Dødsfallene har ikke fått konsekvenser for besøkstallene til festivalen i år og i fjor.

– Festivalgjengere som har blitt intervjuet i media og som jeg selv har snakket med sier to ting. For det første sier de at det ikke kommer til å skje dem, og for det andre sier de at de har blitt mer forsiktige, sier Mykletun.