MENY

Dukketeater for viderekommende

- Ikke helt Titten Tei. Slik oppsummerer UiS-studentene Ingve Vormestrand. Anh Vu og Sigleik Ferkingstad workshopen med Handspring Puppet Company i Sandnes kulturhus.

20 UiS-studenter på dramautdanningen har i tre dager fått impulser fra Handspring Puppet Company som et ledd i Stavanger 2008-programmet.

Det sør-afrikanske gjestekompaniet er verdensledende på sitt felt. Det internasjonale gjennombruddet kom i 1991 og gruppen har siden vært ett av verdens ledende i figurteater eller dukketeater for voksne. Handspring Puppet Company presenterte stykket ”Woyzeck on the Highveld” i Sandnes kulturhus forrige helg og har hatt workshop i tre dager i Sandnes. Det er en forestilling med mennesker, dyr og figurer i hel størrelse.

Workshopen skal gi inspirasjon og skape nettverk blant lokale kunstnere og studenter.

Stor verdi

- Dette er en gang i livet-opplevelse for dramastudentene våre, sier førstelektor Anna Songe-Møller, Institutt for allmennlærerutdanning og spesialpedagogikk. De får på nært hold førstehåndskjennskap til noe de ikke har sett før. Det er en skjellsettende opplevelse å få jobbe med det beste i verden innen dukke- eller figurteater. En workshop som dette har stor verdi for studentene.

Nå er ikke dukketeater den vanligste teaterformen for UiS-studenter. Spesielt ikke når dukkene er i helfigur.

Helt nytt

- Dette er noe helt nytt for oss, sier dramastudentene Ingve Vormestrand. Anh Vu og Sigleik Ferkingstad.

- Det viktige for oss er å ha fokus på dukken, sier Anh Vu. Det avgjørende er å gi liv til dukken og uttrykke det videre til publikum.

- Det er dukken som er skuespilleren, og det er for eksempel vår oppgave å gi liv til en dukke som skal illudere gammel mann, sier Ingve Vormestrand. Workshopen er et ledd i 2008-året og det er en enestående sjanse for oss studenter til å ta del i begivenheten. Det er godt at det drypper litt på også studentene i en slik sammenheng.

Student-trioen så Woyzek-forestillingen i helgen.

- Forestillingen og workshopen hjelper oss til å forstå hva vi holder på med på dramastudiene, sier Anh Vu. Vi går bokstavelig talt bak kulissene på et vis.

- Instruktørene er utrolig gode, sier Ingve Vormestrand og Sigleik Ferkingstad. Det er klart at dette er vanskelig, men instruktørene får det til å se helt naturlig ut.

Ikke helt Titten Tei

- På denne workshopen lærer vi det helt basale ved denne formen for dukketeater, oppsummerer de tre studentene. Det er første gang at vi opplever denne formen, og det er ikke helt Titten Tei.

I etterkant av denne workshopen skal studentene lage en forestilling med erfaringene fra workshopen som grunnlag.

- Pust, tanke og bevegelse er nøkkelordene i denne teatersammenhengen, sier dramalærer Anna Songe-Møller.

Så får vi se om Anh Vuh, Sigleik Ferkingstad og Ingve Vormestrand og de andre studentdeltakerne klarer å formidle de tre nøkkelbegrepene til medstudenter og lærere.