MENY

– En gave til hele musikkmiljøet

Dirigentprogrammet «Opptakt» får 450.000 kroner fra Dextra Musica. – Vi ser en stor verdi i og behov for et slikt program, sier Eline Melgalvis i Sparebankstiftelsen.

Bildet viser Eline Melgalvis, Dag Husebø og Morten Wensberg. Eline Melgalvis i Sparebankstiftelsen overrekker gaven til prorektor Dag Husebø og Morten Wensberg.

Prorektor Dag Husebø og førsteamanuensis i dirigering, Morten Wensberg ved Universitetet i Stavanger (UiS) mottok gaven på 450.000 kroner fra Dextra Musica for det nyetablerte dirigentprogrammet «Opptakt».

Gavesjekken deles ut gjennom Dextra Musicas «program for unge utøvere», som ble lansert i 2017. Dextra Musica er Sparebankstiftelsen DnBs datterselskap, og jobber med å bidra til at unge utøvere kan oppleve og utøve klassisk musikk og folkemusikk på et høyt kunstnerisk nivå.

Mulighet til å bygge karriere

Gaven gis til «Opptakt», som er et lanseringsprogram for talentfulle, norske dirigenter, som skal gi utvalgte talenter en mulighet til å bygge karriere i symfoniorkestrene. Den nye dirigentsatsningen er et samarbeid mellom de norske orkestrene og utdanningsinstitusjonene, og har som mål å gi Norge flere dirigenter på høyeste profesjonelle nivå.

Deltakerne i «Opptakt» får praksis i både mesterklasser og konsertprosjekter med de norske symfoniorkestrene, under veiledning av nøye utvalgte mentorer. Opplegget er skreddersydd de ulike deltakerne, og programmet skal sørge for en tettere kontakt og et nærere samarbeid mellom dirigentene og de profesjonelle orkestrene. Det vil også åpne for at musikerne i større grad enn tidligere kan bidra med systematiserte og konstruktive evalueringer av dirigentene.

– Setter UiS på kartet

Prorektor Dag Husebø kunne stolt ta imot sjekken på vegne av universitetet. Han håper at lanseringsprogrammet kan bidra til en endring i kulturen i det klassiske musikkmiljøet i Norge, og skape et tettere bånd mellom dirigentene og orkestrene.

– Med lanseringen av nettbaserte studier, nye videreutdanninger og nå med administreringen av nyvinningen Opptakt i samarbeid med Norges Musikkhøgskole, har dirigentseksjonen virkelig satt UiS på kartet, og det legges merke til i musikkmiljøet, uttalte Husebø.

«Opptakt» er en langsiktig satsning, og vil mest trolig gå over 4 år. I år var det Nils Erik Måseidvåg og Andreas Patrik Hansson som ble valgt ut, og neste år vil det bli nye opptaksprøver og nye dirigent-talenter vil få sjansen.

Les også: Dirigentutdanning i vinden

Et unikt samarbeid

Prosjektansvarlig Eline Melgalvis i Sparebankstiftelsen DnB kan bekrefte at «Opptakt» legges merke til i musikkmiljøet, og røper at det allerede har kommet inn henvendelser fra nabolandene som er interessert i å vite mer om programmet.

– Det er samarbeidet som ligger til grunn her som er så spesielt. «Opptakt» binder sammen utdanningsinstitusjoner, frivillig musikkliv og profesjonelle orkestre på tvers av nivå og institusjoner. Det er helt unikt, og det er klart det legges merke til, også utenfor Norge, sier hun.

Gave til hele musikkmiljøet

Førsteamanuensis i dirigering Morten Wensberg ved UiS forteller at støtten fra Dextra Musica kommer godt med i veien videre med «Opptakt».

– Denne gaven er ikke bare en gave til oss, men til hele musikkmiljøet. Det er viktig med denne støtten, både for at vi skal ha kapasitet til å administrere programmet, men også for at vi skal kunne sette et større fokus på dirigents rolle og gi unge talenter en sjanse til å bygge karriere. Vi trenger en høyere andel norske dirigenter i de norske orkestrene, men for å få til det, trenger vi å få på plass en konstruktiv endring og vi er avhengig av god støtte i ryggen, sier han.

Like etter påske vil de to utvalgte deltagerne i «Opptakt» få bryne seg på Kristiansand symfoniorkester før Oslo filharmoniske orkester står for tur.

Tekst og foto: Maria Gilje Torheim