MENY

– En helt ny og annerledes verden

Da palestinske Zeina Osama Jaber (20) kom til UiS for å studere for et halvt år siden, var alt grått, kaldt og trist, og hun følte seg helt alene i verden. – Nå vil jeg bare bli her for alltid fordi jeg trives så utrolig godt, sier hun.

  • Palestinske Zaina Osama Jaber etter forestilling ved UiS.
    Palestinske Zaina Osama Jaber (20) har vært på utveksling ved UiS det siste halvåret.
  • Zaina i rollen som en stum jente.
    Zaina i rollen som en stum jente som prøver å redde landsbyen sin under en forestilling i slutten av mai.
  •  Zeina sammen med sin medstudent under en forestilling.
    Zeina sammen med en medstudent under forestillingen.

Zeina (20) kommer fra en liten landsby utenfor Jenin, på den nordlige delen av Vestbredden i det okkuperte Palestina. For et halvt år siden pakket hun kofferten og satte seg på flyet til Stavanger for å studere drama ved Universitetet i Stavanger (UiS) – en mulighet hun fikk takket være en samarbeidsavtale mellom UiS og An-Najah National University (ANU) i Nablus.

– Alt er annerledes
«Kontraster» er ordet hun bruker når hun skal forsøke å skildre livet hun lever hjemme i Palestina sammenlignet med livet hun for tiden lever i Stavanger. Hjemme i Jenin, må hun stå opp grytidlig hver morgen og bruke mange timer på å komme seg til universitetet, som ligger i byen Nablus. 

Noen dager hender det at hun blir stoppet i grensekontrollen, og må reise hjem igjen. Andre dager kan hun risikere å bli stoppet på vei tilbake, og må tilbringe natten på universitetet eller hos venner.

– Jeg er ikke redd for at det skal skje noe fælt med meg eller familien min, men det er klart at situasjonen er en helt annen i Palestina enn i Norge. Det er fullt av militærkjøretøy ute på gata, og mennesker blir hele tiden stoppet av soldater uten noen som helst grunn. Folk lever med en uro i hverdagen. Det var derfor det var så annerledes å komme hit hvor alt er så rolig og fredfullt. Det er var som en helt ny verden for meg, sier hun. 

Unikt samarbeidsprosjekt
Til daglig studerer Zeina engelsk litteratur ved An-Najah National University i Nablus. Dette vårsemesteret har hun imidlertid byttet ut de engelske bøkene på pensum med bøker om dramafaget. Hun er den første Erasmusstudenten fra utenfor Europa som har tatt utvekslingskurset Drama and Intercultural Communication ved UiS. 

Denne muligheten kom i stand takket være det unike Erasmus+ Global mobilitetsprogrammet mellom dramaseksjonen ved Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk ved UiS og An-Najah National University i Nablus, som kom på plass i 2015.

Nablus har vært Stavangers vennskapsby siden 1996, og UiS har i en årrekke hatt en intensjonsavtale om samarbeid. Men det var først i 2015 at UiS fikk tildeling på første runde av Erasmus+ Global mobilitet, som støtter utveksling mellom programland og partnerland. Samarbeidet har også involvert Nablusforeningen i Stavanger som en aktiv partner.

– Gjennom Nablusforeningen har vi fått god praktisk hjelp til alt fra besøk i Nablus, boligformidling, praktiske løsninger for stipender og ikke minst til uvurderlig kontaktskaping med andre palestinske ressurser i regionen, forteller Trym N. Holbek, Erasmuskoordinator ved Internasjonalt kontor, UiS.

Ønsket å rekruttere studenter
I anledning mobilitetsprogrammet reiste dosent i drama, Anna Songe-Møller og universitetslektor i drama, Stine Ellinggaard til Nablus i fjor høst for å styrke kontakten og for å rekruttere studenter og ansatte til opphold i Stavanger.

– Vi ønsket å rekruttere disse studentene på en naturlig måte, og hva er vel mer naturlig da enn å sette opp en teaterforestilling? spør Songe-Møller før hun legger til:

– På den måten la vi også til rette for felles utbytte for begge parter. De palestinske studentene som ønsket å bli med i forestillingen, og som også kunne tenke seg å dra på utveksling, fikk vist seg selv fram og de fikk samtidig mulighet til å fortelle hvorfor de ønsket å reise på utveksling, sier Songe-Møller.

Nye Erasmus-stipender
Resultatet ble forestillingen «Dignity», som ble satt opp i et stort auditorium på universitetet i Nablus. Det ble en stor suksess, og alle studentene fikk fri fra forelesning for å komme å se på. Også jazzstudenter fra UiS var med på delegasjonsreisen til Nablus, og fikk i oppdrag å lage musikken til forestillingen. 

– Forestillingen ble utrolig vellykket. Det var sterkt å være vitne til studentene som stod på scenen og sa: "Vi må være løsningen", når man vet at de lever i et okkupert land. Mange palestinere er flinke til å holde motet oppe og de er veldig opptatt av å utvikle seg og å ta utdanning, sier Songe-Møller.

Det kom inn mange søknader, og tre av søkerne ble valgt ut, men grunnet komplikasjoner med visum-søknaden, var det kun Zeina som fikk mulighet til å dra på utveksling. Neste år blir det lyst ut nye Erasmus-stipender og Songe-Møller forteller at de skal forsøke å flere palestinske studenter til å komme til UiS. 

Vil lære bort metodene
I dag setter Zeina seg på flyet på vei hjem til Palestina. Hun synes det er veldig trist at hun må reise fra alle vennene hun har fått fra utvekslingsoppholdet ved UiS. Hun forteller at hun har lært mye av å dra på utveksling.

– Jeg har lært mange metoder som jeg kan ta i bruk på universitetet hjemme, som kan hjelpe meg å bli en enda bedre student. Jeg har også fått beskjed om at jeg kan ta en gjennomgang med mine medstudenter og dele mine erfaringer når jeg kommer hjem og kanskje lære dem en ting eller to, sier hun. 

Zeina forteller at hun lærte mye av å sette opp forestillinger sammen med de andre studentene på drama ved UiS. De viste fram forestillingene seks dager i slutten av mai, og Zeina spilte en stum jente som ønsket å redde sitt folk. 

– Det var en bra erfaring. Jeg liker å stå på scenen, og føler jeg har blitt mye tryggere på meg selv som person etter dette halvåret. 

– Kan lære mye av drama
Tidligere i vår kom også to lærere fra An-Najah National University i Nablus (ANU) på besøk til UiS, for å følge med på undervisningen og lære mer om drama som metode i undervisningssammenhenger.

– Lærerne mente at det var mye ved undervisningen på UiS som kunne tas i bruk på ANU. Vi har ikke drama som fag i Palestina og vi har heller ikke teater, men metodene som brukes i dramafaget og spesielt metodene knyttet til å lære nytt pensum og det å lære ved å gjøre, er noe som kan anvendes også innen andre fagområder, sier hun.

På sikt er planen hennes å fullføre en bachelorgrad og kanskje gå videre på et mastergradsstudium. I framtiden ønsker hun å jobbe med oversetting og hun har lyst til å reise mye, dersom hun får mulighet til det. Men hun vil aldri glemme tiden hun hadde i Norge og ved Universitetet i Stavanger.

– Jeg kommer aldri til å glemme mitt opphold her. Heller ikke det gode samholdet, vennene og byen. Og så kommer jeg til å huske Anna sine timer. I hver time lærte vi noe nytt, og hun rørte noe ved sjelen til oss alle. Vi endte til stadighet opp med å gråte, men det var godt og lærerikt, sier hun. 

 

Tekst: Maria Gilje Torheim
Foto: Asbjørn Jensen