MENY

En litt annerledes eksamen

For musikkstudent Hilde Toresdatter Tangen (24) betyr ikke eksamen å måtte sitte flere timer bak en pult med penn og papir i hånden. Hun skal stå på scenen og bruke stemmen sin på å overbevise sensor og publikum.

Hilde Toresdatter Tangen (24) rett før eksamenskonserten. Hilde Toresdatter Tangen (24) rett før eksamenskonserten.

– Det er nervepirrende, skummelt, men gøy – alt på en gang, sier sopran og musikkstudent Hilde Toresdatter Tangen ved Institutt for musikk og dans (IMD) ved Universitetet i Stavanger.

Festivalstemning
De siste ukene har det herjet en aldri så liten festivalstemning på instituttet. Telt og støvler er bare byttet ut og erstattet med instrument og noteark. Alle avgangsstudentene på musikk har nemlig den siste tiden avholdt, eller er i ferd med å avholde sine eksamenskonserter.

Studentene er snart ferdige med sine grader i bachelor i utøvende musikkmaster i utøvende musikk, videreutdanning i utøvende musikk, eller Postgraduate Diploma - Music Perfomance. Noen av dem skal studere videre, andre skal prøve lykken som utøvende musikere. Først må de bare på scenen og gjennomføre en av de viktigste konsertene de har holdt i sine liv – så langt.

Mange konserter
Jazzstudentene gjennomførte sine konserter på Spor 5 fra mandag 1. juni til onsdag 3. juni, mens studentene på klassisk har holdt på med sine konserter siden 26. mai. Og fremdeles er det noen studenter igjen som skal avholde konserter før de kan ta en velfortjent sommerferie.

– Det er så mange eksamenskonserter, at det nærmest blir en liten «eksamensfestival». Denne «festivalen» inkluderer ikke bare musikerne som skal på scenen, men også akkompagnatører, eventuelle medmusikanter, hovedinstrumentlærere, andre lærere i de ulike seksjonene samt sensorer og publikum, forteller studiekoordinator Rønnaug Bakke ved IMD, som har vært med å planlegge og koordinere eksamenskonsertene.

– Dette er en god arena for studentene å vise hva de holder på med, og så er det i tillegg et godt tilbud for publikum som er interessert i musikk og som vil komme å høre på, legger hun til.

Øver foran publikum
Det er bare minutter igjen før Hilde Toresdatter Tangen skal på scenen. Sammen med sin hovedinstrumentlærer, Elisabeth Norberg-Schulz har hun satt opp en repeortarliste på forhånd. Den består blant annet av de kjente stykkene "Stabat Mater " av G. Pergolesi, "Don Giovanni" av Mozart, "Heidenröslein, Op.3" av Schubert og "I Hate Music" av Bernstein. Selv om dette er den siste eksamenskonserten Hilde holder som bachelorstudent, er hun likevel ikke ferdig med IMD og livet som student helt ennå.

Til høsten skal hun fortsette med en videreutdanning ved instituttet, og skal reise på utveksling til et musikkonservatorium i Roma og få undervisning av bassbaryton Roberto Abbondanza. Men akkurat nå har hun helt andre ting å tenke på. I løpet av 45 minutter skal hun vise sensor og publikum hva hun har jobbet med i måneder, til og med år. Hilde Toresdatter Tangen rensker stemmen og gjør seg klar til å sette i gang.

Øver foran publikum
Alle konsertene til avgangsstudentene på Institutt for musikk og dans er offentlige. Hilde synes det er viktig at studentene får denne sjansen til å framføre sin musikk foran publikum. 

Selv om de fleste studentene på klassisk har avholdt sine konserter, har du ennå litt tid på deg for å få med deg gode og underholdende konserter. Fredag 12. juni klokka 18:00 kan du få med deg sang av mezzosopran Anna Dagmara Stroynowska i Lille konsertsal ved Institutt for musikk og dans i Bjergsted.

Lørdag 13. juni 17:00 og søndag 14. juni klokka 16:00 kan du få med deg eksamenskonserter i dirigering, mens det på mandag 15. juni og tirsdag 16. juni vil bli avholdt eksamenskonserter i klaver. Les mer om sted og tidspunkt for de ulike eksamenskonsertene her. Det er gratis inngang og alle er velkomne!


Tekst og foto: Maria Gilje Torheim