MENY

En litt annerledes maraton

Maraton har en annen betydning for studenter på Institutt for musikk og dans enn for de fleste. I deres versjon er joggesko og pulsmåler byttet ut med finklær og instrumenter.

Hanna Nicoline Moland på fiolin, Goedele Taveirne på piano og Olav Stener Olsen på cello. Hanna Nicoline Moland på fiolin, Goedele Taveirne på piano og Olav Stener Olsen på cello.

Mellom klokken 12 på formiddagen til 19 på kvelden fredag 28. november var det opptredener slag i slag i Lille konsertsal på Bjergsted for musikkstudentene på Institutt for musikk og dans (IMD) ved UiS. Det var tid for kammermusikkmaraton. 

– Det var ikke så stressende som det kanskje kunne høres ut, mer gøy og inspirerende. Denne maratonen har vi jobbet mot i lengre tid nå, og det var en fin anledning for å vise oss frem for medstudenter og lærere, forteller Olav Stener Olsen (28) som er cellist og postgraduate diploma-student ved IMD.

Mange muligheter
Forrige fredag opptrådte han sammen med et ensemble bestående av Goedele Taveirne på piano og Hanna Nicoline Moland på fiolin. Ensemblet «North Sea Trio» framførte et kammermusikk-stykke av Felix Mendelssohn med navn Piano Trio in d-minor op. 49. 

Stener Olsen er i tillegg til å være en aktiv student også medlem av kammerorkesteret 1B1 og jobber som frilansmusiker. Før postgraduate dioloma-studiene, tok han en master i utøvende musikk ved IMD. Nå ønsker han å leve av musikken.

– Studiene her på IMD midt i Bjergstedparken gir deg mange muligheter som musiker. Men så må man også være villig til å jobbe hardt for å klare seg i et konkurransepreget marked. Det gjelder å se de mulighetene som finnes og gripe sjansen, sier han.

Lærer mye
Innslagene under kammermusikkmaratonen forrige fredag ble framført av studenter som hadde funnet hverandre gjennom studiene eller blitt satt sammen til et ensemble av lærerne for anledningen. Kammermusikkmaraton er blitt en tradisjon ved IMD og det er sjette året det blir arrangert som en aktivitet i rammen av studieplanene. 
Arrangementet finner sted på Bjergsted to ganger i året, og gir studentene sjansen til å opptre for et publikum samtidig som de får et mål å arbeide mot.

– Kammermusikk er en viktig del av studiet, og studentene lærer mye av å jobbe med dette. De må lære seg å øve uten lærer, de lærer å kommunisere hverandre og de lærer å organisere seg, forteller Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch som er professor II i kammermusikk ved IMD.

Intern konkurranse
Høstens versjon av kammermusikkmaratonen blir arrangert for at studentene skal få vist fram hva de har arbeidet med og for at de skal få tilbakemelding på opptredenen sin og får muligheten til å jobbe videre mot neste maraton på våren.

Under vårens utgave av kammermusikkmaratonen vil det i tillegg bli holdt en intern konkurranse, der studentene kan vinne pris for beste ensemble og få finansiert et masterkurs. Det er stor variasjon på hvor langt studentene som deltar er kommet på studiene, og det er alt fra førsteklassinger til postgraduate diploma-studenter med.

– Det er nettopp slike arrangementer som kammermusikkmaraton som gjør det så spennende å studere ved IMD, sier Stener Olsen.