MENY

En samtale om kjerringer

Forfatter Helene Uri møter UiS-forsker Wencke Mühleisen til samtale om boka ”Kjerringer” lørdag 24. september. Ifølge Uri kan boka leses som en feministisk roman anno 2011.

Arrangementet er en del av festivalen Kapittel 2011 og arrangeres i samarbeid med programområdet for kjønnsforskning ved UiS.

I Helene Uris siste roman Kjerringer møter vi Frøydis, Ella, Jenna og Celeste som er lei av mannfolk som tar æren for jobben de har gjort, som baksnakker dem til kollegaer, som ser ned på dem. Romanen handler om de fire kvinnelige hovedpersonene som bestemmer seg for å ta rotta på mektige menn.

- Kjerringer kan leses som en feministisk roman anno 2011, forteller Helene Uri, som vil innlede samtalen med UiS-professor Wencke Mühleisen med å lese fra romanen.

Hevn, kvinnefellesskap og kjønnskamp
- Når vi er kommet i den rette kjerringstemningen, skal vi blant annet drøfte kjerringbegrepet og hva som er effekten av å rehabilitere det nedsettende uttrykket ”kjerring”, sier Mühleisen.

Også hevnmotivet skal drøftes: Er det en god feministisk strategi å oppfordre til hevn på individuelle menn?

Mühleisen vil også ta opp temaet kvinner og fellesskap.

- Boka skriver frem et handlekraftig kvinnefelleskap og mange såkalte ”kvinnetema”. Får disse motivene mindre anerkjennelse i den litterære offentligheten enn når mannlige forfattere skriver om mannetemaer, som gjerne oppfattes som almenmenneskelige motiv?, spør Mühleisen.

Samtalen vil også dreie seg om femininisme og kjønnskamp: Hva er feministiske utfordringer i dag?

Arrangementet finnes sted på Sølvberget Galleri, lørdag 24 september kl 17.00. Billetter koster kr 100,-

Les mer om arrangementet