MENY

Energibransjen trenger flere folk

Teknologistudenter ved UiS samlet et topptungt panel til diskusjon om kompetansebehovet i framtidens olje- og energisektor.

Fra venstre: Øystein Lund Bø, Tobias Lynghaug, Leif Johan Sevland, Terje Søviknes og Arne Sigve Nylund. Fra venstre: Øystein Lund Bø, Tobias Lynghaug, Leif Johan Sevland, Terje Søviknes og Arne Sigve Nylund.

Studentene i Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO) hadde invitert olje- og energiminister Terje Søviknes, Equinors konserndirektør for utvikling og produksjon Norge, Arne Sigve Nylund, og administrerende direktør for energikonferansen ONS, Leif Johan Sevland til debatt. Dekan Øystein Lund Bø ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet var også med på debatten, torsdag 23. august.

Søviknes viste til at verdens energibehov øker kraftig, samtidig som Norge har forpliktet seg til å nå målene i Parisavtalen om å hindre at den globale oppvarmingen overstiger to grader.

– Energi er viktig for Norge, og avgjørende for utviklingen globalt. Men vi må lære å bruke energi på en mer effektiv og miljøvennlig måte, sa han.

– Til dette trenger vi folk fra ulike fagdisipliner, både ingeniører, geologer og samfunnsvitere. Jeg håper flest mulig av dere studenter velger utdanning, og ikke minst karriere, innenfor energi – olje, gass eller fornybar. Dette er en spennende bransje i stor endring, sa Søviknes.

Etterlyser langsiktighet

Bakteppet for diskusjonen er en nedgang på 80 prosent i søkertallet til petroleumsfagene i Norge siden 2014. En viktig grunn til dette er ifølge studentleder i NITO, Tobias Lynghaug, mangelen på en langsiktig personalpolitikk i oljebransjen:

– Dere kan skylde dere selv for et litt rufsete rykte. Det er flere kull teknologistudenter som har gått rett ut i arbeidsledighet etter at bransjen har hylt etter arbeidskraft.

Han trakk også fram at ingeniør- og teknologutdanningen i Norge er underfinansiert, og at bare 15 prosent av studentene har tilgang til studiepoenggivende praksis hos potensielle arbeidsgivere.

– Mange studenter er opptatt av bærekraft og fornybar energi, og det er viktig for oss å være med på denne utviklingen, la han til, og advarte mot en teknologiutdanning som var så spisset mot en spesiell næring at den ikke kunne brukes i andre bransjer.

Konserndirektør Nylund tok opp hansken da han viste til at Equinor nå gjennomgår et hamskifte fra å være et olje- og gasselskap til et bredt energiselskap.

– Vi trenger folk som er i stand til å håndtere komplekse utfordringer, sa han, og oppfordret studentene til å bli med på å forme selskapets framtid.

Krever ny kunnskap

Også Sevland i ONS trakk fram fordelene med at bransjen endrer seg fra olje og gass til energi generelt, og at dette vil gjøre bransjen mer stabil og forutsigbar.

– Energibransjen er i en annen konjunktursituasjon, og har flere bein å stå på, sa Sevland, og understreket at næringen har et stort behov for nye folk i årene framover.

I paneldebatten etter innledningene advarte Lynghaug oljenæringen mot at det kom til å bli enda vanskeligere å rekruttere studenter hvis den blir oppfattet som en drifts- og vedlikeholdsbransje.

– Ikke undervurder de faglige utfordringene som ligger i drift- og vedlikehold, svarte konserndirektør Nylund i Equinor. Han viste til den teknologiske utviklingen som hele tiden foregår på feltene på norsk sokkel, og til nye utbygginger som knyttes opp mot eksisterende infrastruktur.

Nylund understreket også det økende behovet for arbeidskraft i årene framover. Ikke bare fordi cirka halvparten av Equinors ansatte har gått av med pensjon i 2030, men på grunn av at utviklingen innenfor digitalisering og automatisering stiller krav til ny kompetanse og evne til nytenkning.
 

Tekst: Astri Sivertsen
Foto: Mari Løvås