Feirer 200 år med vennskapsskål

Statsbygg feirer 200 år og markerer jubileet med en stafett. Hundre statsbyggeiendommer fra Svalbard til Kristiansand skal besøkes underveis. I dag var turen kommet til UiS.

• Tom Vebner og John B. Møst
    På rulleski ankom ryggsekken og forvalter Tom Vebner. Universitetsdirektør John B. Møst tok imot.
  • Torbjørn Nævdal og John B. Møst
    De høye herrer skåler for fortsatt vennskap; Torbjørn Nævdal (t.v.) og John B. Møst.
  • Kake Statsbygg 200 år
    Bursdagskake hører med.
  • En tyv sniker seg inn på kontoret
    Men hva skjer?! En tyv sniker seg inn på kontoret og stjeler ryggsekken!
  • Tyv løper
    Tyven løper gjennom korridoren med sjefene etter seg.
  • Tyv i basketak
    Han kommer heldigvis ikke langt. Tyven blir overmannet på campus.
  • Mann fanget tyv
    Tyven møtte sin overmann. Hvor går veien nå?
  • Tyv på vei til fengsel
    Neste stopp: Åna fengsel

Stafettpinnen er en ryggsekk som skal fraktes fra eiendom til eiendom av medarbeidere i Statsbygg. Til UiS ankom sekken på ryggen til forvalter Tom Vebner – på rulleski.

– Sekken er fraktet på ski over fjellet fra Hardanger tingrett. Men siden det er dårlig med snø i lavlandet, ble siste etappe gjennomført på rulleski, forklarte Vebner.

Her ventet universitetsdirektør John B. Møst med hilsen til jubilanten og gave til å putte i sekken.

Symbolsk gave

Hva gir man en 200-åring? Som sikkert har alt? Kunnskap får man som kjent aldri nok av. En bok om UiS var derfor selvsagt. Valget falt også på to drikkehorn fra Arkeologisk Museum, som er en viktig del av Universitetet i Stavanger.

– Med drikkehorn kan vi drikke vennskapets skål. Gaven symboliserer vårt lange og gode samarbeid med Statsbygg, sier Møst.

Han prøvde drikkehornene sammen med regiondirektør Torbjørn Nævdal i Statbygg region vest.

Universitetet i Stavanger er Statsbyggs nest største eiendom, etter regjeringskvartalet.

Tyv på campus

Litt dramatikk ble det også. Mens kaken ble fortært og såre rulleskimuskler fikk velfortjent hvile, snek en tyv seg over campus. Skurken snappet til seg ryggsekken, før han forsvant. Han kom heldigvis ikke langt, før han ble arrestert og sendt til Åna kretsfengsel på Jæren. Tilfeldigvis er dette ryggsekkens neste stoppested.

Sekken har tidligere vært med på lunsj i Stiftsgården, tilbrakt natta i fyllearresten, frosset i ei fjellstue på Finnmarksvidda, blitt fortollet i Junkerdalen og blitt pleiet av sykepleierstudenter i Molde.

Les mer om ryggsekkens ferd og om hvorfor Statsbygg markerer jubileet ved å arrangere Norges lengste stafett.

Stafetten avsluttes på Statsbyggs hovedkontor i juni.

Tekst: Benedicte Pentz
Foto: Asbjørn Jensen