Feiret eget hus

”A very, very fine house”, sang StOr-leder Morten Rønne, og med dét kvitterte han for nøkkelen til Studentenes hus som han mottok på vegne av alle studentene. Torsdag 8. september åpnet dørene til Studentenes hus på Campus Ullandhaug.

– Studentenes hus er en liten, men viktig milepel, sa administrerende direktør i Statsbygg Øyvind Christoffersen under den offisielle åpningen av Studentenes hus torsdag 8. september.

Han var selv imponert over at de i ekspressfart hadde klart å få ferdig huset til studiestart. Første spadetak ble tatt 14. februar 2011.

Lang planleggingsfase
Men huset har siden 2007 vært på planstadiet, og realisert gjennom et spleiselag bestående av Universitetsfondet for Rogaland, Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune og universitetet.

– Endelig, endelig står vi her i Studentenes hus. Det er studentene og engasjerte studenttillitsvalgte som har gått i bresjen for å få huset. Det har vært en drøm hos studentene, og også et mål for Universitetet i Stavanger, å få huset bygd, sa rektor Marit Boyesen til en fullsatt kafé i første etasje.

Etter talen overrakte Boyesen nøklene hun hadde fått fra Statsbygg, til studentlederen Morten Rønne.

En StOr dag
– Det er en stor dag å være StOr-leder på, sa Rønne.

Han har allerede tatt huset i bruk og innlosjert seg i kontorfellesskapet i andre etasje sammen med sine kolleger i StOr, studentprest Stefan Emmerhoff og 22 andre studentorganisasjoner.

Fem StOr-ledere har vært involvert i prosessen siden 2007. De har fått være med å bestemme hvordan huset skulle bli, inkludert farge, kunst og detaljer.

– Vi har blitt hørt av UiS-ledelsen hele veien. Nå skal vi ta over huset og vi skal løfte campus til et nytt nivå sosialt og akademisk, sa Rønne.

Motvekt mot kunnskapsløshet
Statsråd Tora Aasland var også til stede og gratulerte med dagen. Hun mente at dette huset måtte bli et godt utgangspunkt for å realisere UiS' visjon om å utfordre det velkjente og utforske det ukjente.

Aasland siterte også den første svarte Sør-Afrikanske presidenten Nelson Mandela:

– Gjør hvert samlingssted til et læringssted.

Med utgangspunkt i 22. juli tok statsråden til orde for at et slikt Studentenes hus skal være et sted man kan engasjere seg og skape åpenhet, toleranse, demokratiutvikling, kunnskap og kritsk refleksjon – kjerneverdier som skal fungere som motvekt mot fordommer og kunnskapsløshet.

Ordfører Leif Johan Sevland, som også er leder for Universitetsfondet, påpekte likeledes viktigheten av bygget, både for studentene og for studentbyen Stavanger.

– Studentenes hus har fått den beste plassen på campus. Det er fordi studentene er de viktigste på Ullandhaug, sa Sevland.

Kunst, kake og stor feiring
Et kunstverk av Elin Melberg pryder kaféveggen i første etasje. Ryktet om svært god kaffe i den nye SiS-kafeen Topplokket har begynt å spre seg. Huset inneholder også baren Tappetårnet som skal drives av studentene selv.

Ikke rart studentlederen valgte en hit av Crosby, Stills, Nash and Young da han avsluttet den offisielle åpningen.

– Our house is a very, very fine house, spilte og sang Rønne.

Senere på dagen feiret han, studentorganisasjonene, Stavanger studentsangforening og UiS-studentene med stor kake og musserende vin.