MENY

Fengslet for satire

Amnesty International er tildelt årets tv-aksjon. Torsdag 20. september blir det åpent foredrag på UiS med den aserbajdsjanske bloggeren og aktivisten Emin Milli.

Emin Milli satt fengslet i 17 måneder etter å ha laget en satirisk nettvideo om situasjonen i hjemlandet. Milli vil fortelle om menneskerettighetssituasjonen i Aserbajdsjan og om hvorfor han mener sosiale medier kan flytte makt og bevege samfunn.

Postet video
I juni 2009 postet Milli og en blogger-kollega en video på YouTube hvor en mann utkledd som et esel ga en parodisk pressekonferanse.

Bakgrunnen for den satiriske videoen var at den aserbajdsjanske regjeringen angivelig hadde brukt tusenvis av dollar på å importere esler fra Tyskland, en handel som skal ha vært et skalkeskjul for å dekke over korrupsjon og tyveri av offentlige midler.

Pessimist
En uke senere ble Milli og hans venn angrepet av to uidentifiserte menn i en restaurant i Baku. Da de skulle anmelde overgrepet, ble de arrestert og anklaget for oppvigleri. I november samme år ble Milli dømt til to og et halvt års fengsel. Han ble løslatt etter ett år bak murene uten at dommen ble trukket tilbake.

Emin Milli spår en mørk fremtid for menneskerettighetssituasjonen i Aserbajdsjan. Tvangsutkastelser, trakassering, straffeforfølgelse, og politivold er hverdagskost for menneskerettighetsforkjemperne i landet, selv etter at Aserbajdsjan arrangerte Eurovision-finalen.

Blokkert
Amnesty rapporterer om at journalister blir bortført og slått og signaler fra utenlandsk kringkasting er blokkert. Myndighetene forbyr fortsatt offentlige samlinger og fredelige demonstranter blir systematisk angrepet og fengslet.

Alle er velkomne til foredraget som finner sted i auditorium 1 i Kjell Arholms hus torsdag 20. september fra klokken 12.00 til 14.00.