–Flere ingeniørstudenter burde ta mastergrad

Oljebransjen tilbyr gode jobbmuligheter for nyutdannede med en bachelorgrad i ingeniørfag. Likevel anbefaler karriereeksperter studentene å fortsette på en mastergrad hvis motivasjonen er til stede.

Lars Totland Djuvik (26) er utdannet undervannsingeniør fra Høgskolen i Bergen og tok fagbrev som havbunnsinstallatør ved Aker Solutions Subsea. Med dette har han en CV som er svært attraktiv for oljeteknologibransjen. Like fullt valgte bergenseren å ta en mastergrad i industriell økonomi ved Universitetet i Stavanger.

–Jeg angrer ikke på valget ett sekund. Jeg synes flere ingeniører burde gå videre på mastergrad. Det gir deg helt andre karrieremuligheter.

Master gir høyere lønn
Ekstra utdanning gir også økonomisk avkastning. Forventet gjennomsnittlig begynnerlønn for bachelorutdannede ingeniører i privat sektor er 454 000 kroner ifølge Nitos statistikk, mens masterutdanning gir en forventet begynnerlønn på 524 000 kroner.

Avgangsstudentene fra industriell økonomi figurer ofte på toppen av lønnsstatistikker, men Totland Djuvik avviser at dette alene var årsaken til utdanningsvalget.

–Egentlig ikke. Det med lønningene tror jeg kommer som et resultat av at du får flere valgmuligheter når du søker jobb med en mastergrad, sier han.

Operatører krever mer enn leverandører
Flere av de store operatørselskapene i oljebransjen som Statoil, ExxonMobil og BP krever at nyutdannede skal ha mastergrad for å bli ansatt. Leverandørbransjen, som sysselsetter langt flere, har ikke alltid råd til å være like kresne.

Store leverandørselskaper som Aker Solutions, Aibel og FMC Technologies ansetter hvert år mange ingeniører som kommer rett fra bachelorstudier. Allikevel blir kandidater med mastergrad foretrukket i de fleste tilfeller.

–Vi foretrekker kandidater med mastergrad, men ansetter begge deler, sier Lene Aarre, HR-rådgiver i leverandørselskapet National Oilwell Varco.

Rekrutterer Cecilie Korsvold i Aker Solutions legger heller ikke skjul på at sivilingeniører er ekstra attraktive.

–En ingeniør med mastergrad stiller sterkere enn en med bachelorgrad i rekrutteringsprosessen. Aker Solutions er en kunnskapsbedrift. 75 prosent av våre stillinger er innenfor tekniske disipliner med økt krav til formell utdannelse, sier hun.

Over halvparten av de ansatte i Aker Solutions har en grad på universitets- og høyskolenivå.

– De seneste årene har vi hatt en sterk økning i antall ansatte med mastergrad. De utgjør nå 28 prosent av våre ansatte i Norge. I høst har vi ansatt litt flere kandidater med mastergrad enn bachelorgrad, men vi trenger begge deler. Noen av oppgavene våre er komplekse og teoretiske, mens andre er mer «hands on», sier Korsvold.

Seniorkonsulent Kristina Dahlberg i Det Norske Veritas koordinerer stiftelsens kontakt mot universitetene, og er blant dem som ansetter mange med mastergrad.

– Når kunder kommer til oss i DNV, så er det kompetansen vi selger. Da er det en fordel om våre ansatte har fordypet seg i sine fagfelt. Men vi trenger dyktige nyutdannede både med bachelor- og mastergrad. Mange av kandidatene med bachelorgrad knyttes til kystkontorene i mer praktisk rettede stillinger, sier Dalhberg.

Hun synes det er vanskelig å gi en anbefaling som passer alle.

– Det viktigste er å følge egne ønsker og motivasjon, og tenke gjennom hva slags arbeidsoppgaver en ønsker seg. Dersom en ønsker å jobbe mer teoretisk og med mer fordypning kan det anbefales å studere til master, sier hun.

Bedriftene fatter interesse tidlig
Ved siden av studiene er Lars Totland Djuvik engasjert som prosjektleder for OTD Young Professionals, som er studentdelen av Offshore Technology Days. Årets utgave av den årlige oljemessen finner sted i Stavanger, og et sentralt tema i programmet er utdanningsvalg.

–Vi har fått tre bedrifter til å holde foredrag med tittelen «Trenger man en master?» I tillegg skal vi arrangere en paneldebatt rundt dette temaet, sier han.

De store oljemessene som OTD og ONS er blant de viktigste rekrutteringsarenaene for vordende ingeniører. Ifølge OTD fikk 120 av de totalt 2600 studentene som var innom konferansen i fjor konkrete jobbtilbud.

Gjennom OTD-vervet og som PR-ansvarlig i linjeforeningen Indøks har Totland Djuvik jevnlig vært i kontakt med bedrifter. Han opplever et større trykk fra bedrifter mot masterstudentene enn han gjorde på bachelorutdanningen.

–Jeg merker at de er mer interessert i å komme i kontakt med oss tidlig i studieløpet med bedriftspresentasjoner, karrierekvelder, caseløsningskurs og lignende arrangementer, sier han.

–Tenk nøye gjennom valget
Karriereveileder Siri Haugen ved Universitetet i Stavanger får mange henvendelser fra studenter som lurer på om de bør gå videre på mastergrad, men gir ulike anbefalinger til ulike studenter.

–De som liker å studere og er motivert for å ta en master, bør vurdere om de skal gjøre det rett etter bachelorgraden. En masterutdanning vil gi deg flere valgmuligheter enn en bachelor og vil i mange tilfeller gi uttelling i form av høyere lønn.

Haugen understreker at det å ta en mastergrad er en individuell avgjørelse som bør være nøye gjennomtenkt, og at man må avklare på forhånd hva man prøver å oppnå med utdanningen.

–Det er noen spørsmål studentene bør stille seg selv. Er mastergraden i tråd med mine interesser og min motivasjon? Hvilke dører vil jeg at den skal åpne for meg? Er disse dørene stengt uten en master?

Foto av Lars Totland Djuvik.

Rett ut i jobb i oljebransjen etter endt bachelorgrad eller øke kompetansen med en mastergrad? For Lars Totland Djuvik (26) var valget enkelt.