MENY

Foredrag om Jens Zetlitz

Jens Zetlitz var prest og forfatter med en meget omfattende litterære produksjon. Bli bedre kjent med Zetlitz når dr. philos. Hans Eyvind Næss holder foredraget "En ærlig arbeider i Guds vingård - Jens Zetlitz' livsreise fra Kirkegaten til Kviteseid", onsdag 16. november, kl. 19.00 på Arkeologisk museum.

Jens Zetlitz (1761-1821) sine litterære arbeider fordeler seg bl.a. på dikt (kjærlighetsdikt, beskrivende dikt, topografiske dikt, heltedikt, satiriske dikt), sanger for bondestanden, selskapssanger, salmer, lesebok for barn, satiriske livsbetraktninger og leilighetsdikt.

Leilighetsdikt var for Zetlitz dikt skrevet til bryllup og begravelser, altså i anledning en spesiell ”leilighet”. Zetlitz hadde en målsetning med mye av det han skrev, et livsprosjekt. Han ville virke for Gud og gjøre menneskene nyttige og glade i all deres ferd.

Gleder og skuffelser
Jens Zetlitz' bidrag er mange og verdifulle. Og gjennom hele hans gjerning gjennomsyres han av en kompromissløs ærlighet og en tro på at glede fant man på mange vis, men ikke minst i et godt glass vin eller to. Zetlitz opplevde mange gleder og møtte mange skuffelser. Men han var i hele sin ferd en ærlig arbeider i Guds vingård.

Hans Eyvind Næss har siden 2005 vært seniorrådgiver hos Riksantikvaren med kontor ved Statsarkivet i Stavanger. Han er leder av Byhistorisk forening i Stavanger.