MENY

Foredrag om kjønnsforskning

Forfatter og historiker Yvonne Hirdman fra Stockholms universitet holder foredrag på Arkeologisk museum, torsdag 9. september kl. 19.00. Foredraget har tittelen "Kjønn/genus: Det stabiles foranderlige former".

Foredraget tar utgangspunkt i to realiteter som kom i kjølevannet av den norske Hjernevask-diskusjonen for en tid siden: Det finnes naturligvis både biologiske kjønn og historiske kjønnsrelasjoner som verken er nøytrale, naturlige eller uforanderlige. Det er for eksempel ikke naturgitt at menn skal ha høyere lønn enn kvinner. Det er heller ikke verken tilfeldig eller naturlig at historie som oftest er mennenes historie eller at kvinner som regel er usynlige i historiebøkene.

Yvonne Hirdman har vært professor i kvinnehistorie ved Göteborgs universitet, og er nå professor i kjønnshistorie og moderne historie ved Universitetet i Stockholm og Södertörns Högskola. Hun deltok i den svenske maktutredningen og har gitt ut en rekke bøker, blant andre om Alva Myrdal og om feminisme og kjønnshistorie. Hennes siste bok, Den röda grevinnan, handler om hennes egen mors fantastiske historie fra Det habsburgske riket, via Latvia, Moskva, Orre (på Jæren) og til Stockholm. Hun har nylig blitt tildelt Sveriges største historikerpris, Hertig Karls pris, for sine mange historiske arbeider. Hertig Karls pris tilldelas en "historiker eller annan som, utan att göra avkall på fackmässig korrekthet, lyckats föra ut historiska kunskaper och forskningsresultat till en vidare krets så att intresset för ämnet ökat".

Foredraget er åpent for alle og gratis.

Arrangementet er et samarbeid mellom Forum for historie, kultur og samfunn og Vitenskapsakademiet i Stavanger