Foredrag om politikk, folkerett og naturressurser i Arktis

Få med deg foredraget "Politikk, folkerett og naturressurser i Arktis ca. 1600 til 2000" på Universitetsbiblioteket torsdag 27. september klokken 11.30. Professor Roald Berg har klima og øvrige naturbetingelser som ramme rundt foredraget.

Hovedtema for foredraget til Berg er hvordan ressurskamp og nasjonal prestisje har preget den internasjonale konkurransen om Spitsbergen.

I begynnelsen var det naturressursene – hvalen – som lå bak den ganske brutale konkurransen. Kullressursene brakte amerikanerne til Longyear City i begynnelsen av 1900-tallet.

Den nasjonale prestisje og overvintrernes jakt på isøyenes pelsdyr lå bak Norges deltakelse i kampen om folkerettslig kontroll, inntil øyene ble fornorsket til Svalbard da Norge overtok suvereniteten i 1925.

Siden har naturressursene og storpolitikken fortsatt å prege Svalbards historie inntil naturen – den uberørte naturen – ser ut til å bli den viktigste norske suverenitetsmarkøren nå ved inngangen til miljøbevissthetens internasjonale seiersgang.

Kommentator: Professor Oluf Langhelle.

Sted: Universitetsbiblioteket, Universitetet i Stavanger
Tid: 27.09.2007 kl. 11.30-12.30