MENY

Forskningen ved Risavika Gas Centre fortsetter

Norske Shell, IRIS og Universitet i Stavanger har inngått en avtale om bruk av gassenteret i Risavika. Det gjenåpnede senteret blir en viktig arena for innovasjon og forskning på miljøvennlig gassproduksjon.

Norske Shell ønsker å styrke satsingen på offshorekompetanse, forskning og teknologiutvikling i Norge, og har inngått en femårsavtale med IRIS og Universitet i Stavanger (UiS).  Avtalen innebærer at IRIS og UiS vil få tilgang til testfasilitetene ved gassenteret i Risavika.

Avtalen ble signert i Risavika 27. august av administrerende direktør i IRIS, Anna Aabø, og administrerende direktør i Norske Shell, David Loughman. Konsernsjef i Royal Dutch Shell, Peter Voser, var også til stede og overvar begivenheten.

Teknologiutvikling
– IRIS og UiS er veldig glade for denne avtalen med Shell, og den vil gi oss en betydelig og langsiktig mulighet til å videreutvikle vår kompetanse og bidra til teknologiutvikling for den norske olje- og gassektoren, sier Aabø.

– Vi står foran en betydelig vekst i Norge og vår næring trenger tilgang på kompetent arbeidskraft samt at vi må utvikle ny og miljøvennlig teknologi. Med denne avtalen får IRIS og UiS muligheten til å videreutvikle kompetanse og teste ut ny teknologi innenfor dette viktige området, sier Loughman.

Dekan ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiS, Ole Ringdal, poengterer at den framtidige forskningen i Energiparken blir en naturlig fortsettelse av universitetets forskningstradisjon innen gass og petroleum.

– UiS har drevet forskning på anvendelse av gass i flere år allerede. Gjenåpningen av Risavika Gas Centre vil sette forskningen i en større sammenheng med hva vi driver med totalt sett. Til neste år får UiS en ny mastergrad i naturgassteknologi. Senteret blir viktig i den sammenheng.

Sikkerhetssatsing
– Ikke minst vil senteret bli en viktig arena for forskning på sikkerhet innen gassproduksjon. En slik sikkerhetssatsing er noe av det mest vesentlige en kan gjøre for å sikre en bærekraftig utdanning, sier Ringdal.

Rektor ved UiS, Marit Boyesen, understreker innovasjonsaspektet ved UiS sin rolle som pionér innen gassforskning.

– UiS har definert som en visjon for 2020 at vi skal være nyskapende og innovative. Denne alliansen med IRIS og Norske Shell blir viktig i realiseringen av vår utviklingsidé, sier Boyesen.