Forskningsdagene åpnet

Dagens åpning av Forskingsdagene 2007 markerte starten på en spennende uke for små og store nysgjerrigperer.

Under åpningsseremonien i Sandnes ble UMOE-planetariet, som skal plasseres i Vitenfabrikken, døpt. Agnes Ulltveit-Moe (2 ½ år) gjorde en flott innsats som gudmor for den enorme kulen, som veier hele 32 tonn og er ni meter i diameter. Pappa Jens Ulltveit-Moe har støttet tiltaket med 10 millioner kroner.

- Dette skal bli det beste vitensenteret i Norge. Da jeg fikk se Vitenfabrikken, var det lett å bidra til denne ideen. Jeg håper senteret vil trekke begavet ungdom til naturvitenskapen, og at det gir økt oppmerksomhet rundt utdanning innen realfag, sa Ulltveit-Moe.

Planetariet er utformet for 360-graders visning av stjernehimmelen på en innvendig lystett halvkule, og skal romme rundt 60 personer. Dette blir et enestående tilbud til befolkningen i hele regionen. Selve kulen, som utgjør skallet til planetariet, er bygget ved Roseberg Verft og ble fraktet sjøveien fra til Sandnes. Lørdag heises den på plass i Vitenfabrikken.

- Fantastisk å være forsker

UiS-rektor Aslaug Mikkelsen sto for den offisielle åpningen av Forskningsdagene i Stavanger og Sandnes. Hun oppfordret alle til å delta under den neste ukens arrangementer. Mikkelsen har, inntil hun ble rektor, ledet et forskningsprosjekt som har til hensikt å kartlegge sosiale og miljømessige konsekvenser av olje- og gassvirksomhet i nordområdene.

- Jeg håper det er mange nysjerrigperer blant dagens unge som blir pirret av arrangementer under Forskningsdagene, og som vil bli dyktige forskere som bidrar til å løse framtidens mange utfordringer. Det er fantastisk å være forsker, og det er utrolig givende å frembringe forskningsresultater, oftest de små steg, men andre ganger kommer store gjennombrudd, sa hun i åpningstalen.

Mikkelsen delte også noen forskningsresultater om sammenhengen mellom nummer i søskenflokken og fremtidsutsikter. Dette kan være mer avgjørende enn mange aner.

- Det viser seg at den førstefødte er overrepresentert blant Nobelprisvinnere og klassiske komponister. Imidlertid viser andre studier at barn som er født senere i søskenflokken har større tendens til å bli revolusjonære ledere, forskere og kan faktisk bli mer kreative enn den eldste i flokken.

Åpningsseremonien ble avsluttet med gjøgler-prosesjon fra kaikanten i Sandnes, gjennom bygatene og til Vitenfabrikken.