MENY

Forskningsdagene: Nordpolen "by air" i Forum for historie, kultur og samfunn

Professor Roald Berg ved UiS holder foredraget torsdag 27. september 2007. Foredraget har tittelen "Nordpolen "by air" - Dragene, flyene og luftskipet "Norge"".

Hovedtemaet i Bergs foredrag er hvordan lufttransportperioden i norsk polarhistorie ikke bare var en kamp mellom menn og konkurrenter, men også mellom de nye lufttransportmaskinene – om det var flyene, luftskipene eller kanskje dragene som hadde framtiden foran seg.

Roald Amundsen tok spranget fra skisporet og opp i luften i 1923, 12 år etter at han og hans menn slet seg fram til Sydpolen på ski. I 1926 brakte den italienske luftskipskonstruktør Nobile ham til Nordpolen i luftskipet ”Norge”. Tiden var ute for de ”lange møisommelige vandringer”, skrev han. Det endeløse slitet var avløst av flymaskinens sikre raskhet.

Amundsen overdrev. Lufttransport var ingenlunde sikker. Forholdet mellom ham og Nobile var dessuten så betent at de hatet hverandre.

Et par år senere, i 1928, styrtet Nobile nord for Svalbard. Amundsen satte himmel og jord i bevegelse for å få være med på å redde ham, men styrtet med sitt vannfly, ”Latham”.

Tid: Torsdag 27. september kl. 18.00-19.30 (merk dagen!)
Sted: Hulda Garborgs hus, rom O-101

Høstprogrammet for Forum for historie, kultur og samfunn