MENY

Forskningstorget trakk små og store

– Jeg liker legoroboter, selv om de prøver å bite meg, sier Felix Aanestad Ree (7). Som mange andre små og store denne helga, har han kost seg med mange ulike aktiviteter på Forskningstorget.

Felix Aanestad Ree (7) er fascinert av legoroboten som er programmert til å bite. Felix Aanestad Ree (7) er fascinert av legoroboten som er programmert til å bite.

Lørdag denne helga ble Domkirkeplassen i Stavanger forvandlet til et sydende forskningstorg full av aktiviteter for små og store. Enten om du helst ville studere en helt ekte tanks, sitte i en el-racerbil, ta tempen på språket, lære om universet, eller prøve å bli tankeleser, var det noe for alle på Forskningstorget lørdag.

Matematiske grublerier
For venninnene Karoline Bakka Knudsen (5) og Mille Bergum (5) var det de matematiske spillene og grubleriene til Forskerfabrikken som fristet mest. De fikk i oppgave å prøve å sette en pinne i en ballong uten å sprekke den. 

Andre fortrakk i stedet å bygge en telefon, eller å hugge stein sammen med Arkeologisk museum. Legoboden som inneholdt legoroboter bygd av fritidsklubben Austrått teknolab trakk også mange folk. Robotene de hadde laget var programmert til å gjøre gøyale ting som å telle penger. Der kunne de som ville få med seg hva robotene kunne gjøre.

– De er ganske tøffe å se på og gjør ganske morsomme ting, sier Felix Aanestad Ree (7).

Kommunikasjon, hva er det?
Forskningstorget er et gratis tilbud til alle i regionen. Arrangementet er en del av Forskningsdagene, og gir barn og voksne muligheten til å se, oppleve, lukte og forstå hvor spennende forskning kan være. 

Det var Tekna (Teknisk-naturvitenskapelig forening) som arrangerte forskningstorget i samarbeid med den lokale forskningsdagskomiteen og Jærmuseet, avdeling Vitenfabrikken. Utstillerne kom fra ulike organisasjoner og institutter og hadde alle med seg ulike effekter som barn og voksne kunne prøve ut eller ta i nærmere øyesyn.              

Hovedtema for årets Forskningsdagene er kommunikasjon. Temaet er meget bredt og favner blant annet kommunikasjon i form av språk, medier, lover, teknologi, samferdsel, skole, utdanning og i form av forskningsformidling.

Mille Bergum (5) og Karoline Bakka Knudsen (5) under Forskningstorget.

Mille Bergum (5) og Karoline Bakka Knudsen (5) under Forskningstorget.