Førskolelek med språk - filmer til inspirasjon fra Lesesenteret

Har du lagt merke til at de aller fleste førskolebarn er opptatt av lesing og skriving? Dette er naturlig, og det er bra. Men hvordan kan foreldre og barnehageansatte bruke denne nysgjerrigheten til å støtte barnas lese- og skriveutvikling? Dette er bakgrunnen for tre filmer som Lesesenteret har laget.

Førsteamanuensis Liv Engen og universitetslektor Trude Hoel står bak produksjonene, og sammen med manusforfatter Kjell Inge Torgersen og NettOp ved UiS har de laget filmene til inspirasjon for foreldre og barnehageansatte. Her er situasjoner hvor de voksne kan kjenne seg igjen og humoristiske poeng som framhever hvor morsomt og lett det kan være å støtte barna i deres språkutvikling.

”Foreldre er viktige rollemodeller for førskolebarns lese- og skriveutvikling, og de kan gjøre mye”, sier Trude Hoel og understreker at dette er lese- og skriveutvikling. Lese- og skriveopplæringen skjer i hovedsak i skolen. ”Foreldrene er ofte usikre på hva de kan gjøre. Hensikten med filmene er å gi dem ideer til hvordan hverdagslige situasjoner kan utnyttes til lesing, skriving og lek med språket.”

”Filmene er korte og godt egnet til bruk på foreldremøter i barnehagen og i forbindelse med skolestart”, sier Liv Engen og viser til at det er laget spørsmål som utgangspunkt for samtale til hver av filmene.

Filmene kan ses og lastes ned gratis fra Lesesenterets nettsider eller kjøpes på DVD.