MENY

Første gang på campus

Den ene vil noe med realfag, den andre noe med samfunnsfag og den tredje vet ikke helt hva han vil. Kameratgjengen fra Randaberg er første gang på campus Ullandhaug. Det er Åpen dag og elever fra hele fylket kan snuse på mulighetene som fins på UiS.

 • Kameratgjeng fra Randaberg videregående på Åpen dag.
  Kameratgjeng fra Randaberg videregående på Åpen dag. Asbjørn H. Bogstad (18), Steffen Wright (18) og Johannes Langelo (18).
 • Åpen dag på campus.
  Høy stemning i Elise Ottesen-Jensens hus når Åpen dag 8. mars kickstartes med Shout-out av «Gratulerer med dagen!!!» til alle kvinner verden over.
 • Silje Knatten får sprøyte på Åpen dag.
  Au! Silje Knatten fra Stavanger offshore tekniske fagskole lar sykepleierstudent Rudi Walker måle blodsukkernivået hennes.
 • Maria Råken med Åpen dag-besøkende
  Miljøteknologi-student og medlem av Mars Institute Student Chapter, Maria Råken med hennes nye crew av entusiastiske Åpen dag-besøkende.
 • Janne Stigen Drangsholt på Åpen dag.
  Dystopisk kvarter: Janne Stigen Drangsholt holdt et miniforedrag om dystopisk ungdomslitteratur.
 • Thomas Lager i racerbil.
  Thomas Lager får prøve seg i Ion-racing sin simulator. Kompisene bak er ikke imponert over kjøreferdighetene.
 • Inge Christ på Åpen dag.
  Universitetslektor Inge Christ demonstrerer væskedynamikk med sin hjemmelagede luftkanon.

Mange nysgjerrige videregåendeskoleelever myldret rundt på campus i strålende sol da Universitetet i Stavanger arrangerte Åpen dag 8. mars. Arrangementet er en årlig suksess hvor ansatte og studenter åpner rom og dører for videregående elever fra hele Rogaland. Over 2500 elever og nysgjerrige var innom arrangementet.

Militæret først – så UiS, kanskje
Noen av elevene skal rett fra videregående til en militærtjeneste og har ett år å tenke på før de må velge. Mange tror valget kan bli UiS.

Joakim Schreuder fra St. Svithun tar studiespesialisering med toppidrett. Han har ikke helt bestemt seg.

– Jeg vil kanskje noe med idrett eller kanskje noe med juss. Det var kjekt å komme hit og se hvilke muligheter som fins og snakke med studentene på idrettsfag. Jeg er positivt overrasket, sier Schreuder, som kom sammen med to kamerater som var fast bestemt på Politihøgskolen i Oslo. Men Schreuder ser ikke bort fra at det blir Stavanger på ham.

– Det virker som det er veldig gøy å være student ved UiS. De som går her driver med ting de brenner for. Det er dét som frister meg også.

– Veldig stort
Mange blir overrasket over hvor stor campus er. En kameratgjeng fra Randaberg videregående var i hvert fall begeistret.

– Jeg trodde det bare var noen få bygg og så er det et gedigent område, sier Steffen Wright (18). Han var på campus for første gang på skikkelig.

Han kom sammen med Asbjørn H. Bogstad (18) og Johannes Langelo (18), som også var på UiS for første gang. Randaberg-gjengen lukter på mulighetene som fins ved UiS – først ingeniør- og realfagene, så historie- og samfunnsfagene.

Kanskje elektroingeniør
Bogstad har gått to år på elektro yrkesfaglig studieretning og tar nå påbygging til generell studiekompetanse. Han tenker at et ettårig forkurs for ingeniører kan være veien å gå for ham.

– Faren min har gått på petroleumsteknikk her, og søsteren min er student her nå, så det er også naturlig for meg å ta en utdanning ved UiS.

– Mulig jeg kan gå for elektroingeniørfag etter forkurset, sier Bogstad som synes det er veldig gøy å se hva som skjer og hva som blir forsket på ved UiS. Bogstad likte spesielt godt robotene og 3D-printeren på ingeniør- og realfagsstandene i Kjølv Egelands hus.

Historie – en mulighet
Wright er sikker på én ting, han skal ikke bli noe med realfag. Dermed tok han med seg kameratene til Arne Rettedals hus og standene med fagene historie, religion og språk.

– Egentlig kunne jeg tenke meg å bli lærer, men så sier læreren min at jeg bør gjøre noe annet først og så bli lærer, så nå vet jeg ikke.

Wright finner fram til historiestudent Bo Barstad.

– Ja, man kan absolutt bli mer enn tre ting ved å ta historiefaget. I tillegg til læreryrket er det mange museer som trenger historikere. Man kan jobbe innenfor arkeologi og som forsker, sier Barstad som legger til at man bør brenne litt for historiefaget og være glad i å lese.

Fjernsyns- og multimedieproduksjon
Langelo er den som er minst sikket på hva han skal gjøre etter videregående og militærtjenesten. Han tror det er lurt å ta litt realfag som matte og fysikk, men han er også interessert i foto og filmproduksjon – aller helst å stå bak kamera. På standen for Journalistutdanningen og Fjernsyns- og multimedieproduksjon ble han guidet av Han Eirik Voktor om mulighetene som fins.

TEKST: Karen Anne Okstad
FOTO: Asbjørn Jensen