MENY

Fra Addis Abeba til Ullandhaug: Morten Heide blir ny instituttleder ved NHS

Med en god dose internasjonal erfaring i bagasjen, fra en yrkeskarriere i både den akademiske og ikke-akademiske verden, er Morten Heide klar for å innta rollen som instituttleder ved Norsk hotellhøgskole fra august.

Morten Heide, som er ny instituttleder ved Norsk hotellhøgskole fra 1. august 2020, på fjelltur i Gheralta. Kommende NHS-instituttleder Morten Heide på fjelltur i Gheralta. Foto: privat.
Jeg trives veldig godt i skjæringsfeltet mellom ledelse og fag, og jeg ser frem til å jobbe i et miljø der det både forskes og undervises. Dessuten gleder jeg meg til å få kontakt med studenter og nye og gamle kollegaer, sier Heide. 
 
Den kommende instituttlederen tiltrer stillingen 1. august 2020 og har klare mål for hva han ønsker å legge vekt på i arbeidet ved NHS.
 
Jeg vil jobbe for at undervisningen skal oppleves som relevant, interessant og oppdatert. Dette er særdeles viktig for en institusjon som NHS og et område hvor det vil være nyttig med systematisk innsats. Videre vil jeg arbeide for å styrke den empiriske forskningen på instituttets kjerneområder, sier han.  
 

Utenriksdepartementet og FN på CV-en

Heide kom hjem fra stillingen som ambassaderåd for Utenriksdepartementet i Addis Abeba i 2019.
 
I Addis ledet jeg det bilaterale teamet på ambassaden som dekker hele bredden av samarbeidet med hovedvekt på kunnskapssamarbeid, utdanning, klima og næringsutvikling. Jeg fulgte også det omfattende institusjonssamarbeidet mellom norske og etiopiske universiteter, forteller han. 
 
Etter at Heide kom hjem, har han arbeidet i Utenriksdepartementet med jobbskaping, næringsutvikling og internasjonale problemstillinger.
 
Fra tidligere har han erfaring fra akademiske stillinger, både i USA og Norge. Heide har også omfattende internasjonal arbeidserfaring som diplomat i Utenriksdepartementet og FN, og han har jobbet i ti ulike land på fire kontinenter. Blant annet har han bodd i Vest-Afrika, hvor han tjenestegjorde som økonom i FN. Han har også arbeidet som landøkonom i på ambassadene i Dar es Salaam og Kampala, og innimellom har han jobbet i kortere perioder i Senegal, Kenya, Filippinene og Vietnam. Siden 2008 har han hatt diplomatstillinger i Tanzania, Sør-Sudan og Etiopia.
 
Jeg har opplevd mye spennende, også under ekstremt krevende situasjoner, sier han.
 
Heide tror hans bakgrunn fra forskning og undervisning kombinert med ledererfaring og administrativ kompetanse vil være nyttig i stillingen som instituttleder. Han håper også at hans internasjonale erfaring kan være en styrke når det gjelder å videreutvikle og styrke NHS’ internasjonale virksomhet. 
 
Gjennom arbeid i ulike settinger i mange land på forskjellige kontinenter har jeg fått kunnskap om og forståelse for internasjonale problemstillinger. Hotell og reiseliv er en internasjonal næring som skal forholde seg til gjester, konkurrenter og andre aktører fra ulike land og kulturtradisjoner. Her tror jeg min internasjonale erfaring vil være viktig, ikke minst for å videreutvikle instituttets internasjonale samarbeidsrelasjoner, sier han. 
 

Godt kjent på UiS

Heide har vært tilknyttet UiS og miljøet på Ullandhaug ved flere anledninger tidligere, i ulike faglige stillinger innen forskning og undervisning. Fra 2004 til 2008 var han tilknyttet NHS - Institutt for økonomi og ledelsesfag. Fra 1994 til 1996 jobbet Heide som dosent, og fra 1990 til 1992 var han seniorforsker ved daværende Rogalandsforskning.
 
Jeg kjenner miljøet og vet at jeg får hyggelige kollegaer. Det blir kjekt å komme tilbake til akademia, og jeg gleder meg til få kontakt med studentene igjen, sier han. 
 
Heide har utdanning som siviløkonom, høyere avdelingsstudium og doktorgrad fra Norges Handelshøyskole. Forskningsarbeidet hans har vært rettet mot internasjonale tema og problemstillinger.  
 
Min faglige vinkling i forskningen har hovedvekt på markedsføring, markedsanalyse og internasjonaliseringsstrategier. Videre har jeg publisert arbeider innen strategisk prissetting, ledelse og bedrifters samfunnsansvar. Jeg har også arbeidet mye med metode og forskningsmetodikk, forteller han.  
 

Reiseinteressert også på privaten

Det er ikke bare i jobbsammenheng Heide liker å reise. Fra han var helt ung har han hatt en forkjærlighet for å reise og oppleve nye kulturer.

Mitt engasjement for reiseliv og turisme er derfor kanskje vel så mye basert på personlige opplevelser som akademisk interesse, sier han. 
 
Med to sønner på hver sin kant av kloden, eldstemann i San Fransisco og minstemann i Cape Town, har han og kona Nina Skarpsno Heide automatisk fått to nye reisedestinasjoner innbakt i ferieplanene, når COVID-19-pandemien ikke lenger setter begrensninger for det. 
 
Vi får nok ikke besøkt sønnene våre på en stund, men gleder oss til å bli bedre kjent med Norge som ferieland.  
 
Når Heide ikke er på farten i det store utland, finner du ham gjerne joggende, padlende, seilende eller på tur i fjellet.
 
Min favoritt fjell- og kulturopplevelse hadde jeg i Gheralta, hvor Nina og jeg besøkte kirker som var lagt på toppen av fjell flere tusen meter over havet i det nordlige Etiopia, forteller han.
 
En sterk interesse for reiseliv til tross: Treffer du Heide i gangene på UiS, kan du gjerne slå av en prat om andre ting også:
 
– God mat og drikke er også noe jeg setter veldig høyt, gjerne kombinert med en svingende konsert, revy eller teater!
 
Tekst: Live Kolstad Kvalsvik