MENY

Fra space til helse og velferdsteknologi

Teknologi utviklet for å løse krevende utfordringer i verdensrommet kan overføres til jordelivet. Noen slike teknologier har sklidd inn i hverdagene vår uten at vi tenker på dem som et romprodukt; chipsposen er et slikt eksempel.

Verdensrommet.

Men verden trenger mange flere teknologioverføringer, også for å løse helseproblem. Det handler bokstavelig talt om å tenke «Down to Earth», som forøvrig er slagordet til ESA.

Prosjektmidler å søke på

– Europeiske land tilknyttet ESA går sammen om å lyse ut pengestøtte for å få til kommersiell bruk av romteknologi på jorda, sier Erik Monsen i Validé som er blant de teknologioverføringsinstitusjonene (TTO) i Norge som er ansvarlig for ESA sin norske space-teknologioverføring.

Neste søknadsfrist for norske midler er 23. mars, og Monsen ønsker derfor kontakt med selskap eller enkeltpersoner som mener de har ideer eller produkt som kan ha nytte av romteknologi i sin produktutvikling.

– Det er mulig å få prosjektfinansiering på opptil 40.000 euro for å utvikle en «demo» for overføring av romteknologi til å løse ikke-romutfordringer, sier Monsen.

Les hele saken hos Validé.