MENY

Fra Stavanger til Oslo i steinalderbåt fra Thailand

Kon-Tiki Museet og Ten Thousand Images går fredag 23. juli i gang med en maritim ekspedisjon kalt "Kabang 2010" langs norskekysten. Startdestinasjon er Stavanger med endestasjon i Oslo. "Kabang 2010" skal teste seilegenskapene til den thailandske tradisjonsbåten Kabang.

Kabang er bygget av en tømmerstokk med bord på sider noe som gjør den seildyktig på åpent hav. Båten tilhører opprinnelig en avansert maritim steinalderteknologi og er en type båt som kan ha blitt brukt i Norge i bronsealderen. Ekspedisjonen er et arkeologisk maritimt eksperiment, det skal blant annet testes om båten er sjødyktig i norske farvann.

Sjønomader
Ekspedisjonen ønsker å drive kulturutveksling mellom norsk maritim historie og Mokenfolket, som er sjønomader som bor på Mu Kho Surin-øyene i det nordlige Thailand og i Burma. Begge kulturene har levd med og av havet i tusener av år.

Tradisjonelt bor Mokenfolket på kabangbåtene sine ni måneder i året, og lever av fiske. De er fantastiske dykkere som gjerne er under vann i 6-8 minutter av gangen. Moken-folket er et av de siste jeger- og samlersamfunn, og har ivaretatt glemte båtbyggertradisjoner fra tidenes morgen.

Nguk og Ngui, brødre av Gatale-familien, kommer til Norge for å seile kabangen og utveksle erfaringer om å leve av og på havet med norsk sjøfartskultur. Langs hele ruten vil det arrangeres møter mellom Gatale-brødrene  og norske arkeologer, norske bårbyggere, lokale maritime sentra og publikum.

Startskudd fra Stavanger

Ekspedisjonen starter fredag 23. juli kl. 12.00 i Vågen i Stavanger sentrum, på bryggen ved Sjøfartsmuseet.

Her stiller også Sjøfartsmuseet, Stavanger museum, og Arkeologisk museum, UiS, opp med båter. Arkeologisk museum (AM) vil stille med en kopi av en stokkebåt fra steinalderen. Arkeolog Olle Hemdorff (AM) vil fortelle litt om båtvitenskap i forhistorien og sammenligen de to forhistoriske båtene.Stokkebåter er nemlig også laget av en uthult trestamme, en konstruksjonsmetode som er kjent over hele verden. I Norden er stokkebåtene de tidligst kjente farkostene. I  Danmark er det funnet en rekke stokkebåter fra steinalderen. De eldste av disse er over 6000 år gamle.

Helleristninger på Austre Åmøy
Fra Stavanger går båtturen over til Austre Åmøy, hvor Bitten Bakke fra Arkeologisk museum vil fortelle og vise helleristninger fra bronsealderen med båtmotiv.

Rogalands største samling av helleristninger ligger på den cirka 6 km² store øya rett utenfor Stavanger mot Randaberg, hvor mesteparten av figurene forestiller skip. Austre Åmøy var samlingspunktet for hele Rogaland i bronsealderen. For 3000 år siden hugget man her viktige religiøse, politiske og sosiale symboler inn i berget.
Se film om helleristningene på Austre Åmøy.

Videre seilas
25. juli er kabangen framme ved Lista der ekspedisjonen skal besøke det største feltet med helleristninger fra bronsealder på Penne gård. Her skal kabangen bæres/dras over land på Listaeide, en strekning på 900 meter. Dette var en rute som ble brukt i hvert fall i Vvkingtid og kanskje senere. Dette skjer i samarbeid med Norsk Maritimt Museum og forsker Frode Kvalø og Vest-Agder Fylkesmuseum Lista og fylkesarkeolog Franz Arne Styelgard.

Kabang 2010 blir en attraksjon på Tall Ships Races i Kristiansand mellom 29. juli og 1. august. Båten skal stå på land så besøkende kan studere båten og få snakke med Mokenbrødrene Nguk og Ngui.Kabang 2010 deltar også på Trebåtfestivalen i Risør 5.-8. August. Avslutningen av ekspedisjonen skjer 12. august  på Bygdøynes. 

Ekspedisjonen dokumenteres av et filmteam, dokumentaren skal vises for første gang under den internasjonale konferansen og filmfestivalen "Early Man and the Ocean" i Oslo i september 2010.

Praktisk info
Kontaktpersoner: Prosjektkoordinator  Reidar Solsvik, tlf. 988 79 836, e-post reidsols@kon-tiki.no, prosjektleder Christian Lien Jensen tlf. 414 28 696 og filmskaper Rune Wiik, tlf. 922 20 303. Seilere: Nguk (Hook) Gatale, Ngui Gatale. Begge er Mokenfolk og har vokst opp med kulturen om bord i båt som sjønomader. Tanit Noischoun er med som oversetter.

Hjemmeside: www.moken-projects.com

Seilas fra Stavanger sentrum fredag 23. juli kl. 12.00, ved bryggen ved Sjøfartsmuseet i Vågen. Vel møtt!