MENY

Fremtidens lektorer på plass

Studentene på Universitetet i Stavangers nye lektorprogram kan gå rett i jobb i 2015.

Rektor Aslaug Mikkelsen gratulerte studentene med et godt studievalg da det nye lektorprogrammet ble formelt åpnet i Hulda Garborgs hus onsdag 18. august.

- Vi har jobbet i mange år med å utvikle dette programmet og er veldig glade for at vi endelig kan ønske studentene på det nye og spennende lektorprogrammet på Det humanistiske fakultet velkommen. Det vil ikke si at dere er prøvekaniner. UiS har lang erfaring i å utdanne lektorer og dyktige fagfolk til samfunnet. For er det noe vi er opptatt av, så er det at våre studenter skal bli flinke fagfolk, forsikret rektor.

Det femårige adjunkt- og lektorprogrammet i humanistiske fag gir kompetanse til å undervise i to fag på videregående skole, og på mellom- og ungdomstrinnet i grunnskolen. Studiet gjør det mulig å få lektorkompetanse ett år tidligere enn før. I programmet inngår bachelor, master og praktisk-pedagogisk utdanning (PPU). Studentene kan, ut i fra valg av dybdefag, få lektorkompetanse i historie, norsk eller engelsk. I tillegg velger studentene et breddefag. Her kan de velge mellom religionsstudier, matematikk, naturfag, samfunnsfag, historie, nordisk og engelsk.

Stort behov i skolen
Rektor forsikret studentene om at de utdanner seg til et yrke som samfunnet har behov for.

- I de kommende årene vil en stor generasjon lektorer forlate skolen, samtidig som elevkullene vil øke. Vi trenger et betydelig stort antall nye lektorer for at det ikke skal bli en prekær mangel i framtiden, sa hun.

Dette ble bekreftet av skoleeierne Rogaland fylkeskommune og Sandnes kommune. Seksjonssjef Joar Loland i fylkeskommunen er glad for at det satses på rekruttering av nye lektorer. Han lovet at studentene vil bli tatt imot med åpne armer som ferdig uteksaminerte lektorer.

- Vi eier 29 videregående skoler med 2500 elever. Lærerne våre er i gjennomsnitt 51 år, noe som etter hvert betyr mange ledige jobber, opplyste Loland.

Gnistrende lærere
Rådgiver Hege Røen i Sandnes kommune håper at mange også vil velge grunnskolen.

- Vi trenger dyktige lærere som gnistrer og som har høy fagkompetanse. Vi ønsker dere velkommen til å søke jobb hos oss om fem år, sa Røen til studentene.

- Mange muligheter
En av de nye lektorspirene er Jarle Risa, som har valgt historie som dybdefag.

- Mitt inntrykk er at utdanningen gir mange muligheter. Læreryrket frister og særlig en jobb i videregående skole. Jeg har alltid likt historie, så valg av fordypningsfag var lett, forteller Risa om bakgrunnen for studievalget.

Les mer om Lektorprogrammet