Frir til næringslivet for å dempe boligkrisen

Det bygges stadig flere studentboliger, men ikke raskt nok til å dekke det økende behovet fra studentmassen. En komité ledet av Leif Johan Sevland frir nå til næringslivet for å få inn pengene som mangler fra staten.

Leif Johan Sevland.

Planene til komiteen ble offentliggjort under åpningen av siste trinn av Sørmarka studentboliger, tre nybygg på campus som har kapasitet til å huse til sammen 138 studenter.

UiS-rektor Marit Boyesen lovpriste de nye byggene, som ble påbegynt i mai 2012 og nå går inn i siste trinn av byggefasen.

– Campus holder på å utvikle seg til å bli noe veldig bra, og dette er en del av den utviklingen. At vi får flere studentboliger har veldig stor betydning for det antallet studenter vi kan ta opp, sier hun.

Lang vei å gå
Allikevel er det en lang vei å gå for å dekke inn det skrikende behovet etter boliger i Stavanger-regionen, en situasjon som spesielt rammer unge studenter. Gjennomsnittlig månedsleie i Stavanger var i 2012 på 10 290 kroner, desidert høyest i landet. Til sammenligning utgjør fullt lån og stipend fra Lånekassen 7870 kroner i måneden.

– Prisnivået i vår region er skadelig høyt når vi prøver å få tak i de ressurspersonene vi trenger, sier fylkesvaraordfører i Rogaland, Terje Halleland.

Tidligere Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland leder komiteen på åtte personer som skal jobbe for å få støtte fra næringslivet. Prosjektet har fått navnet "Rom for studenter".

Vil lette det private markedet
– Det er et fantastisk spleiselag som har gjort det mulig å bygge disse studentboligene, men uansett hva som blir gjort ligger vi på etterskudd. Vi vil jobbe i høst med å oppsøke virksomheter som vil være med på å gjøre det mulig å bygge flere boliger, sier han.

For hver studentbolig er Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) avhengig av 250 000 kroner i tilskudd fra Kunnskapsdepartementet for å få råd til å bygge. Det betyr at hvert bidrag på 250 000 kroner vil være nok til å bygge én studentbolig. Resten av utgiftene står SiS for selv.

De private giverne får blant annet muligheten til å navngi byggene og plassere navnet til virksomheten på døren til hyblene.

– Vi har en god pakke for bidragsyterne. En må også huske på at for hver bolig en student får, blir det frigjort et bosted til en ansatt i arbeidslivet på det private markedet, sier Sevland.

(Først publisert 16.12.13)

Deler av komiteen som skal lede prosjektet "Rom for studenter" (f.v.): Eimund Nygård (konsernsjef i Lyse Energi), Marit Boyesen (rektor ved UiS), Kristin Færøvik (konsernsjef i Rosenberg WorleyParsons), Ellinor Svela (direktør i SiS), Borghild Eldøen (seniorkommunikasjonsrådgiver i Eldøen kommunikasjon) og Leif Johan Sevland (president i ONS).

Behovet for studentboliger var tema i Univers nr. 2 2013. En av sakene var om prosjektet Rom for studenter.

Les også:
10 millionar til studentbustader fra Universitetsfondet
Studentbustader på sparebluss (temasak  i Univers nr. 2 2013)
90 nye bustader til stipendiatar og internasjonale studentar (temasak  i Univers nr. 2 2013)
Boksåpning på campus (temasak i Univers nr. 2 2013)