MENY

Full jubel for Forsker Grand Prix-vinner

Jørgen Erland Linde fra SUS stakk av med seieren i Stavangers delfinale i Forsker Grand Prix. Han sikret seg dermed plass i den nasjonale finalen i Bergen sammen med Monica G. Mitchell fra UiS, som kom på andreplass.

 • Jørgen Erland Linde fra SUS vant delfinalen i Forsker Grand Prix 2016
  En glad vinner av Forsker Grand Prix Jørgen Erland Linde sammen med konferansier Hilde Zahl.
 • Jaspreet Singh Sachdeva
  Hvordan lure mest mulig olje ut av en stein? Jaspreet Singh Sachdeva (UiS) nærmest bor på den bergmekaniske laben på UiS, for å endre kalkbergartens egenskaper, slik at den lettere gir slipp på oljen.
 • Silje Eikanger Kvalø
  Forskningen til Silje Eikanger Kvalø (UiS) viser at mattetimer som inkluderer aktiviteter i skolegården er gunstig for matteferdighetene.
 • Monica G. Mitchell
  Monica G. Mitchell (UiS) har studert lesemøter mellom elever i tiende klasse og elever i første klasse. Hun har erfart at det på disse møtene skjer noe magisk!
 • Jørgen Erland Linde
  Jørgen Erland Linde (SUS) ser etter den optimale mengden volum av luft og trykk som spedbarn som ikke puster når de blir født, trenger for at hjerterytmen skal stabilisere seg og at de skal begynne å puste selv.
 • Murshid M. Ali
  Murshid M. Ali (UiS) leter etter mønster som gir gründersuksess . Bare 2 av 10 som har en idé og starter for seg selv, lykkes med oppgaven. Og noen lykkes igjen og igjen.
 • Silje Dragsund Aase
  Silje Dragsund Aase (VID) forsker på den norsk-kinesiske kirkemisjon fra 1920 og fram til 1951, da den siste misjonæren ble tvunget til å forlate Kina på grunn av kommunismen.
 • Deltakerne ved Forsker Grand Prix 2016
  Hvem går av med seieren? Spente deltakere sammen med konferansier Hilde Zahl.

Det var helt stille i salen på Folken da Jørgen Erland Linde fortalte om sin forskning. Den handler om de aller minste barna, de som ikke puster når de blir født. Han sang vuggesang med en babydukke i armene, og mentometerknappene blant publikum gikk varme. Også dommerne lot seg rive med. I siste runde fikk Linde topp score hos alle de tre dommerne.

En viktig andreplass

På en god andreplass kom Monica G. Mitchell fra Det humanistiske fakultet ved UiS. Hun har gjennom sin forskning erfart at det skjer noe magisk når du setter store barn til å lese for små barn. Hennes presentasjoner høstet stor applaus og slik sikret hun seg den gjeve andreplassen.

Dermed er også hun klar for den nasjonale finale av Forsker Grand Prix som går av stabelen i Bergen lørdag 1. oktober.

Forskningsfest

De mange oppmøtte fikk med seg en underholdende feiring av forskningen på Folken i kveld. Totalt seks ph.d.-kandidater UiS, SUS og VID konkurrerte om å være den beste formidleren. I første omgang hadde de fire minutter på seg til å formidle sin forskning på en engasjerende måte.

Publikum i salen ga kandidatene poeng fra 1 til 6 ved hjelp av hver sin mentometerknapp. Så slapp dommerpanelet til. Deltakeren fikk direkte tilbakemelding fra panelet, og etter å ha gitt hver sin begrunnelse ga også dommerne poeng fra 1 til 6.

Tre kandidater ble stemt fram til en runde nummer to. Da fikk de seks minutter til å utdype forskningen.

I tillegg til Linde og Mitchell, gikk Jaspreet Singh Sacheva fra IOR-senteret ved UiS videre til finalerunden. Han forskning går ut på å lure mest mulig olje ut av en stein, ved å forsøke å endre kalkbergartens egenskaper.

Til slutt ble altså barnelege Linde kåret til vinner.

Dommerpanelet bestod av Martha Ulvund, professor emerita, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Bjørn Ravn Carlsen, leder for barne- og ungdomsteateret ved Rogaland Teater og Nina Kristiansen, redaktør for Forskning.no. Programleder var Hilde Zahl, fra NRK P1.

Les mer om kandidatene og Forsker Grand Prix 2016

Tekst: Benedicte Pentz
Foto: Asbjørn Jensen