Gav fluesamling til Oxford University

Professor og zoolog Knut Rognes ved UiS har donert mesteparten av sin store og sjeldne fluesamling til Oxford University. Samlingen skal bli del av den øvrige samlingen ved Oxford.

Rognes, som selv har bygget opp den store og sjeldne fluesamlingen, har lenge forsket på fluer. Han har blant annet kartlagt flere ukjente fluetyper og publisert vitenskapelige artikler i internasjonale tidsskrift.

Imponert forskerteam
Ifølge Rognes var det britiske forskerteamet som hentet fluesamlingen med seg til Oxford svært imponert over den profesjonelle måten samlingen var preparert og bygget opp på. Det synes Rognes er stas.

- Det føles bra når eksperter på området gir slike tilbakemeldinger, sier Rognes, og forteller at samlingen han donerte består av opp mot 15 000 fluer og om lag 1000 arter som er samlet inn i Norge, Danmark, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Sveits og Canada.

- Jeg har lenge lurt på hvem jeg skulle gi samlingen til. Men valget ble enkelt. En god forskerkollega ved University of Oxford, Adrian Pont, som har støttet meg i arbeidet i mange år, forsikret meg om at han og hans kolleger vil ta godt vare på samlingen. De er eksperter på disse fluegruppene, så fluene er i de beste hender, sier Rognes, som har samlet fluer siden 1977.

Tilgjengelig for forskere
Ifølge professoren inngår innsektfamiliene Anthomyiidae, Muscidae, Scathophagidae, Fanniidae, Calliphoridae, Rhinophoridae, Tachinidae og Sarcophagidae i samlingen, alle i insektordenen Diptera (tovinger).

- Nå som samlingen ikke lenger er i privat eie, blir den tilgjengelig for forskere. Sammen med mange andre minneverdige samlinger blir den nå å finne i Hope Entomological Collections ved Oxford University, forteller Rognes, som fortsatt har noen tusen fluer igjen for videre forskningsarbeid.